Blog: Tényleg kisebb az elhízott emberek agya?

Egy friss tanulmány szerint komoly összefüggés van a magas BMI és a csökkent agytérfogat között - ez még inkább igaz a magas derék-csípő aránnyal rendelkező, tehát hasi tájon is elhízott emberekre.

Régóta ismert, hogy a hasi elhízás olyan betegségek kockázatát növeli, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, valamint ezt a típusú elhízást bizonyos daganatokkal is összefüggésbe hozták.  Egy friss kutatás ezek mellett arra is rávilágít, hogy  a deréktájékon lerakódott kisebb-nagyobb zsírpárnák az agy teljesítményére is hatással lehetnek.


Nagy derékméret, kisebb agy

A kutatásban több mint 9 ezer 55 éves vagy annál idősebb személy vett részt, akiknek 19 százaléka volt elhízott. Minden résztvevőnél MR-vizsgálatot végeztek, hogy felmérjék az agy teljes térfogatát és a specifikus idegi területeket.

A kutatásból nemcsak az derült ki, hogy az elhízott emberek agya kisebb, hanem az is, hogy ez még inkább igaz a magas derék-csípő aránnyal rendelkező, tehát hasi tájon is elhízott emberekre. A túlsúlyos és sok hasi zsírral rendelkező résztvevők agyának szürkeállománya átlagosan 786 köbcentiméter volt, az elhízott, de nem nagy hasú résztvevőknek viszont átlagosan 793 köbcentiméteres volt a szürkeállománya.

„Igaz, azt találtuk, hogy a hasi elhízás kapcsolatba hozható a kisebb agytérfogattal, de most még nem vagyunk abban biztosak, hogy az agyi struktúra valamely abnormalitása vezet elhízáshoz, vagy épp fordítva: az elhízás okolható az agyban bekövetkező változásokért” - fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, Mark Hammer.


Hogy kerülhető el?

A kutatás eredményétől függetlenül, mindenképp jól járunk, ha az egészségünk érdekében tudatosan teszünk az elhízás ellen! Érdemes mielőbb egészséges életmódra váltani: naponta minimum fél órát mozogni, sportolni, elegendő mennyiségűt aludni, csökkenteni a stresszforrásokat, és egészségesen, változatosan étkezni.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.delish.com/food-news/a25860450/belly-fat-smaller-brain-study-neurology/
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 06. 13. 12:36 (Utolsó frissítés: 2019. 06. 13. 13:27)