Blog: Gyereket és felnőttet sem kímél ez a bizarr vírusfertőzés

Bár főként az 5-10 éves gyermekekre nézve jelent veszélyt a Coxsackie-vírus több válfaja által okozott kéz-száj-láb nevű betegség, a felnőtteknek is komoly kellemetlenséget okozhat. Tavaly három amerikai baseball csapat tagjai is megfertőződtek, majdnem lőttek a bajnokságnak!
Bár inkább a gyerekkor egyik rémes tünetekkel bíró, de gyors lefolyású betegségének tartják a kéz-száj-láb betegség, mégsem ússzák meg a felnőttek sem. A főleg nyáron és ősszel támadó, cseppfertőzéssel terjedő vírus az ő esetükben akár halált is okozhat, ha nem kezelik szövődményeit időben kórházi körülmények között!


Elég egy tüsszentés

Ahogy nagyon sok vírus, a kéz-száj-láb betegség okozói, a Coxsackie-vírusok is cseppfertőzéssel jutnak át egyik emberről a másikra. Leginkább az óvodáskorú gyerekek között terjed el, hiszen az ő korosztályukban még tanulgatják a személyes higiéniát és azt, hogy tüsszenteni és köhögni zsebkendőbe kell, illetve, ha betegek, sűrűbben kell kezet mosni azért, hogy a vírust ne vigyék át máshová, ahol a többiek is érintkezhetnek vele. Ennek talán némiképp ellentmond, hogy az Egyesült Államokban gyakran általános iskolákban, illetve főiskolai és egyetemi kollégiumokban is regisztráltak már ilyen járványt, de az igazság az, hogy sokan felnőttként sem tudják, mit kell tenniük, ha betegek.


Ijesztő tünetek, gyors lefolyás

Mint minden betegségnek, ennek a fertőzésnek is van lappangási ideje, ami átlagosan 3-7 nap. A kezdeti tünetek meglehetősen általánosak, így – ha nem volt már ilyen megbetegedés a környezetben – csak akkor derül ki, hogy kéz-száj-láb betegséggel van dolgunk, ha már kialakultak a hólyagok, kiütések. Kezdetben a beteg étvágytalan, kedvetlen és magas láz jelentkezik, nem ritka a hasfájás, hányás, fejfájás sem. Ezt követik a száj nyálkahártyáján, a nyelven és a kézen, lábon (tenyéren és talpon) és a popsin megjelenő bőrelváltozások, melyek hasonlítanak a bárányhimlő kiütéseire.

Az első és legfontosabb dolog a kiszáradás elkerülése, mivel a kéz-száj-láb betegségben érintettek leginkább emiatt kerülnek kórházba, ha elkapják a fertőzést. A láz és a fájdalom csillapítása mellett tehát itatni kell a beteget, hogy szervezete megfelelően hidratált legyen. Megfelelő ellátás mellett a betegség 4-7 nap alatt gyógyul. Felnőttek esetében azonban már kicsit komolyabb szövődményekkel is járhat a fertőzés, mellkasi fájdalmat is okozhat az őket megbetegítő vírustörzs. Ebben az esetben mindenképpen kórházi kezelés ajánlott a komolyabb problémák elkerülése végett. Nagyon ritka szövődményként jelentkezhet szívizom-, agyvelő- és agyhártyagyulladás is.


Ezt tehetjük ellene

Ahogy cikkünk első felében már kifejtettük, gyakran a higiéniai hiányosságok okozzák a legnagyobb problémát, hiszen azok segítik a vírusok egyik emberről a másikra jutását. Mivel a kórokozó 4-5 órán át is életképes marad a szabadban, ha olyan gyermek – vagy felnőtt - van a közvetlen környezetünkben, aki kéz-száj-láb betegségben szenved, sűrűn és alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel és ne féljünk használni a fertőtlenítő szereket sem azokon a felületeken, amelyekhez a beteg hozzáér. Ugyan még ez sem ad 100%-os védelmet, jelentősen csökkenti a továbbfertőzés esélyét. Amíg fertőzött meg nem gyógyul, minimalizálni kell az ölelést, a puszizkodást is, és a közös törülköző, illetve evőeszköz használatot is kerülni kell. Ezt főleg az anyák értik, hiszen ők gyakran eszik meg a gyerekek által a tányéron hagyott utolsó falatokat.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 12. 18. 11:26 (Utolsó frissítés: 2023. 01. 13. 11:48)