Blog: Nem csak a nők biológiai órája ketyeg!

Ha a gyerekvállalás témakör szóba jön, gyakran halljuk, hogy a nők biológiai órája ketyeg, őket korán elkezdi sürgetni a természet, ellentétben a férfiakkal, akik bármeddig ráérnek vele - most egy friss tanulmányból kiderül, hogy ez mennyire nem igaz.

Ki kell ábrándítani azokat, akik azt hiszik, hogy csak a nők biológiai órája ketyeg. A Rutgers Egyetem kutatásai alapján kiderült, hogy azoknak a férfiaknak a párjánál, akik csak idősebb korban nemzenek gyereket, nagyobb eséllyel lépnek fel komplikációk a terhesség során, és a megszületett gyereknél is nagyobb eséllyel jelentkeznek egészségügyi problémák.

A Maturitas szaklapban megjelent tanulmányban 40 évnyi kutatást vizsgáltak át a szakemberek, és arra a következtetésre jutottak, hogy 45 éves koruk után apává váló férfiaknál csökkent a termékenység, gyermekeik anyjánál pedig gyakrabban fordultak elő olyan komplikációk, mint a terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás és koraszülés, de nagyobb a halva születés és az alacsony születési súly kockázata is.

A kockázat a veleszületett szívbetegségeknél és a farkastoroknál is magasabb, mint a fiatalabb, 45 éven aluli apák esetén. A tanulmány arra is rámutat, hogy a gyerekeknél gyakrabban alakulnak ki gyerekkori rákos megbetegedések, pszichiátriai és kognitív rendellenességek vagy autizmus.

Bár a gyerekvállalást főként a nők életkorához szokás kötni, nem árt tisztában lenni a korral járó gyerekvállalási kockázatokkal a férfiak esetében. Nem csak a nők, de a férfiak szülővé válása is kitolódott, az Egyesült Államokban az elmúlt négy évtizedben 10%-kal nőtt a 45 év feletti apától születő babák száma. A növekvő tendencia és az egészségügyi kockázatok alapján a szakorvosok azt javasolják, hogy azok a férfiak, akik csak idősebb korukban vállalnának gyereket, lehetőleg 45 éves koruk előtt  látogassanak meg egy spermabankot.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/ru-ofp051019.php

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 05. 16. 14:42 (Utolsó frissítés: 2019. 05. 20. 12:21)