Blog: Egyre több az illóolajok okozta mérgezés

Nagyon sokan használják világszerte az illóolajokat a nyugati orvoslás kiegészítéseként, mert úgy gondolják, ezek az illatos folyadékok a stressztől kezdve a megfázáson át a komolyabb bajokig mindenben segítségükre lesznek. Egy friss tanulmány azonban egész mást állít: az olajok a legtöbb esetben rontanak a helyzeten, sőt, sokan mérgezéses tünetekkel kerülnek orvoshoz miattuk.

Új-Dél-Walesben a 2017/2018-as időszakban 16%-kal emelkedett az illóolajokhoz köthető mérgezések száma, és az esetek nagy részében a szülők a gyerekeikkel rohantak az orvoshoz, miután próbálták őket különféle illóolajokkal otthon meggyógyítani – az esetek nagy részében ugyan véletlenül nyelték le a kicsik az illóolajat, de a mérgező anyagokkal komolyabb bajt is okozhattak volna a figyelmetlen felnőttek.
 

Akár 5 milliliter is végzetes lehet

A problémák nagy része a kutatás eredménye szerint abból adódott, hogy az üvegeket összekeverték a szülők a hagyományos gyógyszerével, ezért véletlenül adtak a gyerekeknek illóolajat a tünetekre javasolt gyógyszer helyett. Az esetek csupán 2%-ában vezethető vissza a mérgezés arra, hogy valaki tudatosan nyúlt az illóolaj után, mikor észrevette, hogy a gyermeke beteg. Az említett két évben összesen 1177 ilyen mérgezéses esetet jelentettek a vizsgált klinikán, amelynek 63%-a 15 év alatti gyerek volt. Ijesztő adat, hogy az illóolajokból nagyon kis mennyiség, akár 5 milliliter is végzetes mérgezést okozhat!

Az illóolaj-mérgezés okozta halálok ritkák, de az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy soha ne nyeljük le őket, mert a mérgezésnek komoly következményei lehetnek. Vannak olyan illóolajok, melyek antibakteriális tulajdonságokkal bírnak, ilyen például a timol (ami többek közt a kakukkfű illóolajában van) vagy a varázsmogyoró, de természetesen ezeket sem szabad szájon át alkalmazni. Az illatok beszippantása csökkentheti a stresszt, melynek lehetnek pozitív élettani hatásai, de még az illóolajok közt is találunk olyat, melynek a belélegzése sem ajánlott!

Érdemes ezekkel a termékekkel óvatosan bánni, továbbá javasolt megjegyezni, hogy az illóolajos gyógykezelések hatékonyságára nincsen semmilyen tudományos bizonyíték.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.sciencealert.com/essential-oil-poisoning-is-on-the-rise-this-is-the-science-you-need-to-know
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 02. 10. 09:57 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 10. 10:10)