Blog: Elég egy törülköző meg a fürdőruhád, ha úszni mész? Ne csodálkozz, ha összeszeded ezt a durva fertőzést!

Sokan csak felesleges úri huncutságnak tartják plusz törülköző, és még egy fürdőruha bepakolását, ha uszodába mennek. Pedig ez a két dolog könnyen megvédhet az uszodaszemölcstől, amitől - ha elkapunk - nehéz megszabadulni, nem elég rá egy egyszerű krém!
 
Gyerekkorunkban mindig csak azt hallottuk, hogy vigyázzunk a bőrgombával, ha uszodába megyünk. Mára azonban kiderült, hogy nemcsak ez veszélyeztetheti az oda járók egészségét, hanem egy másik, szintén nagyon kellemetlen bőrbetegség, az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) is. Ez egy vírusos fertőzés, melynek – a közvélekedéssel ellentétben - nincs köze a humán papillomához, röviden HPV-hez, hanem az úgynevezett poxvírusok, a himlővírusok családjából kerül ki az okozója. Bár ez elsőre talán megkönnyebbülést jelenthet annak, aki elkapta ezt a fertőzést, korántsem lélegezhet fel, hiszen aktív szakaszban ez ugyanúgy terjedhet szexuális úton is, mint a HPV!


Csapatokban támad

Az uszoda vizét fertőtlenítik, azonban a medenceparton, a mellette elhelyezett műanyag székeken, padokon, vagyis a meleg és nedves közegben bőségesen tenyészhet a kórokozó, amit aztán szárítkozás közben szépen átvihetünk a törülközőnkre, ruhánkra is, kitéve magunkat a további, újabb és újabb fertőzéseknek, ami a test bármely részére, még az arcra is átterjedhet! Ezt utána könnyedén tovább adhatjuk szeretteinknek is, ha közösen használunk textíliákat, esetleg párunknak szex közben. Az uszodaszemölcs jellegzetes külsejű bőrelváltozásokkal jár. A bőrszínű, félgömbszerű, 2-5 milliméteres kitüremkedések nem egyesével jelennek meg, hanem telepekben, egy területen akár 10-15 is kialakulhat. Mivel könnyen levakarhatóak a bőrről, a beteg gyakran saját magát fertőzi tovább, még otthon is, ha borotvát használ a szőr eltávolításához az érintett területeken. Bár elsősorban gyerekeknél jelenik meg, hiszen az ő bőrük vékonyabb, de felnőtteknél sem ritka a nemi szervek környékén, ahol szintén nem túl vastag a felhám.


Mit tehetsz és mit nem?

Ahhoz, hogy elkerüld a fertőzést, a legfontosabb hogy ne használj senkivel közös törülközőt, hiszen, ha a másik beteg, a textillel magadra dörzsölheted a kórokozókat, melyek az esetleges mikroszkopikus sérüléseken keresztül megfertőzhetnek. Fürdőzés és úszás után, ha lezuhanyoztál és megszárítkoztál, húzz száraz fürdőruhát – a kölcsön darabokat azonban felejtsd el -, így is meggátolva a vírusok megtelepedését. Amíg ki nem kezelik, moss gyakrabban kezet, ezzel is minimalizálva a fertőződés elterjedését.

Ha már megesett a baj és összeszedted az uszodaszemölcsöt, a legfontosabb, hogy ne kapargasd, vakargasd, ezzel ugyanis csak azt éred el, hogy tovább terjed a testeden és sokkal nehezebb lesz tőle megszabadulni. Ha a fertőzés már elérte az intim testtájékokat is, vagy épp a párodnál van ilyen probléma, a gyógyulásig nagyon óvatosan éljetek nemi életet, a legjobb, ha picit pihentetitek a dolgot, hiszen egy rakás szemölcs nem a legszebb ajándék. Kezelni lehet otthon használatos, vény nélkül kapható termékekkel is, de ezekkel meglehetősen sokáig tart a gyógyulás, akár hónapokat is igénybe vehet az ecsetelők használatával. Kérd inkább orvos segítségét, aki többféle módszerrel szabadíthat meg a nem kívánt elváltozásoktól.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 08. 09. 14:16 (Utolsó frissítés: 2018. 08. 09. 14:31)