Blog: Itt a nyár, vár a strand, a jacuzzi! Meg a bakteriális fertőzés..

Rengeteg nő panaszkodik arra, hogy strandolás, vagy épp a jacuzziban való ejtőzés után furcsa tüneteket tapasztalnak. Hüvelyi folyásról, kellemetlen, viszkető érzésről számolnak be, ami nem csoda, hiszen ezeken a helyeken könnyen elkaphatjuk a fertőzéseket. De van pár trükk, amit bevethetünk ellenük!

Bár főleg a felnőtt nők betegségének számít, igazából bármilyen életkorban elkapható a hüvelygomba. Ennek oka az, hogy nem külső forrásból származik a fertőzés, hanem a női testben természetesen is megtalálható Candida gomba túlzott elszaporodása okozza. E túlszaporodás akkor alakul ki, mikor a hüvely flórája felborul, savasabbá válik. Ezt kiválthatja hormonális változás, de a strand, uszoda vagy épp a jacuzzi vize is, amelyben oly kellemes ejtőzni.

A boldog pillanatok emlékét hetekre megkeserítheti egy-egy makacs hüvelyfertőzés, hiszen nemcsak a gomba, de akár Staphilococcus, Coli – e kettő súlyos húgyúti fertőzést okozhat -, bakteriális vaginózis, HPV, sőt genitális herpesz is megfertőzheti a gyanútlan áldozatot. Ezt még az sem akadályozza meg, hogy fürdőruhában üldögél az ember lánya a medence partján, hiszen a nedves textil elősegíti a kórokozók megtapadását.


Legyen klór! Legyen klór?

A jacuzzi meleg vize szinte táptalaja a különböző kórokozóknak. Nem egy külföldi szakértő javasolja azt, hogy a csobbanás előtt szaglásszuk meg a vizet és csak akkor menjünk bele, ha érezzük a víz fertőtlenítésére szolgáló klór szagát. Ez a vegyület ugyanis egytől egyig kiírtja a bacikat. Igen ám, de a túl sok klór sem túl jó, hiszen a hüvelybe jutva alaposan felboríthatja annak flóráját és szinte megágyaz az esetleges gombás vagy bakteriális fertőzéseknek. Hogy a megbetegedéseket elkerüljük, 10-15 percnél tovább ne áztassuk magunkat a medencében.


Cserélj textilt, ahogy csak tudsz!

A legfontosabb, amit megtehetsz, az az, hogy ahogy befejezed a fürdőzést, alaposan lezuhanyzol, majd megszárítkozol - az intim tájékra használj külön törülközőt - és válts fürdőruhát a napozás idejére. Ezzel megakadályozod, hogy a kórokozók túl sokáig a bőrödön maradjanak és elszaporodjanak.


És ha nem úsztad meg?

Ha úgy érzed, valami nincs rendben odalent, az átlagosnál bőségesebb vagy épp szürkés, kellemetlen szagú váladék piszkolja össze a bugyidat, ne otthon kezelgesd magad a vény nélkül kapható szerekkel! A legjobb, ha orvoshoz fordulsz, aki néhány teszt elvégzése után pontosan meg tudja mondani, mit szedtél össze és igazán hatékony, célzott kezelésben részesít. Máskor pedig vigyázz egy picit jobban. Tudod, belőled csak egy van!

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 07. 19. 14:42 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:12)