Blog: Érdekli, mit tehet az időskori elbutulás ellen?

Egy új kutatás eredménye szerint a rendszeres kártya-, és társasjáték segíthet megőrizni a mentális fittséget, azaz tökéletes megoldások lehetnek az időskori elbutulás ellen.

Az Edinburghi Egyetem tudósai bebizonyították, hogy azok, akik rendszeresen társasoznak vagy kártyáznak, jobb eredményeket érnek el a gondolkodást igénylő teszteken a 70-es éveikben, mint azok, akik nem szoktak ilyesmikkel kikapcsolódni. A tanulmány azt is megállapította, hogy a pozitív változás akkor is bekövetkezik, ha az érintettek csak később, idős korukban kezdenek el játszani - akár már a tünetek észrevétele után. Azok a 70 év körüliek, akik idősként kezdtek társasjátékokkal játszani, egyértelműen fejlődtek, és kognitív képességeik terén kisebb mértékű volt a romlás, főként a memóriát és a gondolkodás gyorsaságát nézve.


Évtizedekbe telt a kísérlet

Az évtizedeket átívelő munka során több mint ezer 70 év feletti személy memóriáját, problémamegoldó képességét, gondolkodási sebességét és általános gondolkodási képességét vizsgálták a kutatók. A résztvevők háromévente ismételték meg ugyanazt a tesztet 79 éves korukig, és közben arról is folyamatosan kikérdezték őket, hogy pontosan mennyit játszottak, és milyen típusú játékokkal. Az eredmények értékelése során figyelembe vettek olyan szempontokat is, mint az érintettek életmódja, képzettsége, társadalmi státusza és aktivitási mutatója, valamint egy olyan intelligenciateszt eredményét is, melyet a részvevők 11 éves korukban, 1947-ben töltöttek ki.

A kapott eredmények segítenek annak megértésében, hogy milyen életviteli minták és szokások hozhatók összefüggésbe az élet későbbi szakaszaiban a kognitív egészséggel. A kutatók megpróbálják minél jobban leszűkíteni azon aktivitások körét, melyek segíthetnek megőrizni az időskori agyi kapacitást. A sok társasjáték, memóriajáték és rendszeres kártyázás mellett a fizikai fittség megőrzése, és a dohányzás elkerülése is bizonyítottan segít az időskori elbutulás elkerülésében.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191126140413.htm
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 01. 03. 11:54 (Utolsó frissítés: 2020. 01. 09. 12:46)