Blog: Anglia: Nemektől független oltási program a rákos megbetegedések ellen

Az egészségügyi tanácsadók azt javasolták az egészségügyi minisztereknek, hogy a méhnyakrák ellen védelmet nyújtó oltást ne csak a lányok, de a fiúk is kapják meg. Az Együtt az Oltásért és Immunizálásért Társaság (EOIT) egy nemektől független oltási programot javasol a nemi úton terjedő humán papillómavírus (HPV) fertőzés elleni védelem jegyében. 

A HPV-oltást rutinszerűen biztosítják 12-13 éves lányoknak az NHS rendszerén keresztül egészen 18 éves korig, de egyre erősödnek azok a hangok, melyek az immunizáció fiúkra való kiterjesztését sürgetik. „AZ EOIT tanácsa, mely szerint a fiúkat is be kellene oltani, nagyon népszerű a fiúk és szüleik körében. Azon lányok is előnyét élvezhetnék, akiket valamilyen oknál fogva nem oltottak be HPV ellen.” - érvel Peter Baker, a HPV Akció kampánycsoport elnöke. “Nagyon régóta vártunk erre a bejelentésre, és most rendkívül fontos, hogy a miniszterek késedelem nélkül elfogadják az EOIT javaslatát. Úgy véljük, teljesen reális, hogy legkésőbb 2019 szeptemberében megkezdődjön a fiúk oltási programja."

A lányoknak az NHS gyermekoltási programján keresztül már 2008 óta elérhetővé tették a vakcinát, míg a fiúk a jelenlegi rendszerből a nyájimmunitás -  olyan immunitás, amely akkor keletkezik, amikor a népesség egy bizonyos részének beoltása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is - révén profitálnak, de azon férfiak, akik nem nőkkel, hanem férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, nem élveznek védelmet.

A HPV-vírusnak több száz típusa van, és a legtöbb ártalmatlan, de körülbelül 12 típus rákot okozhat. A HPV-t leggyakrabban a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, de többek között száj- és torokrákot, valamint nemi szemölcsöket is okozhat.

“A HPV elleni vakcina rendkívül hatásosnak bizonyult a nők védelmében a méhnyakrákkal szemben, és mostanra komoly bizonyítékunk van arra, hogy a vakcina egyéb súlyos rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújt, melyek férfiakat és nőket egyaránt érinthetnek, mint például a fej- és nyakrák, és a végbélrák" - állította Helen Stokes-Lampard, a Királyi Általános Orvosi Kollégium elnöke. “Frusztráló, hogy ez a hatékony vakcina mostanáig az NHS rendszerén keresztül csak lányoknak volt elérhető, fiúknak nem. Reméljük, hogy a szülők megragadják majd ezt a fontos lehetőséget, és gyermekeiket beoltatják, amint elérhetővé válik számukra."

"A kormány egy független szakértői társaságtól - az Együtt az Oltásért és Immunizálásért Társaságtól - kap javaslatokat az oltási programokat illetően. Alaposan megfontoljuk a javaslatukat, és rövidesen ismertetjük a döntést" - mondta az egészségügyi osztály szóvivője.

Forrás: theguardian.com
 
Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 08. 02. 11:07 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:07)