Blog: Őrület, hogy ezt is okozhatja a nemi megbetegedés!

Főleg a férfiaknál jellemző, hogy csak akkor mennek orvoshoz, mikor már a csillagokat látják a fájdalomtól, de ez a legrosszabb, amit tehetnek. A húgyúti fertőzés oka ugyanis többnyire szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, de akár herpeszvírus is okozhatja.


Húgycsőgyulladás – mi ez?

Kevés olyan kellemetlen dolog van, mint a vizelés közbeni égető, csípő érzés, aki átélte, tudja, miről beszélünk. A húgycsőgyulladás olyan betegség, ami a nap minden pillanatában jelzi, hogy jelen van. Ráadásul, hogy legyen még egy rossz hírünk, nem is akármilyen baktériumok, hanem olyanok, melyek STD vagyis nemi úton terjedő betegségeket okoznak! Éppen ezért fontos megtudni, mitől van, mert a különböző kórokozók más tüneteket produkálnak. Ahhoz, hogy hosszú távon ne okozzon a gyulladás hegesedést - ami húgycsőszűkülettel és ezáltal vizeletrekedéssel járhat -, vagy ne húzódjon a húgyhólyagra vagy a vesékre, mielőbbi kivizsgálni a beteget. Ha a megfelelő kezelés után is visszatér a fertőzés, a partnert is be kell vonni a terápiába, mert lehetséges, hogy ő is hordozza a kórokozót, de nem produkál tüneteket, viszont ugyanúgy fertőző, mint bármely más beteg. A teljes gyógyulásig ajánlott gumióvszer használata, ezzel is elkerülve az úgynevezett ping-pong hatást, mely az oda-vissza fertőzést jelenti.


Húgycsőgyulladás – mi okozhatja?

Technikailag két csoportra osztják a szakorvosok a húgycsőgyulladásos eseteket. Erre azért van szükség, mert adott esetben másféle terápiát kell alkalmazni. A besorolás szerint megkülönböztetik a gonorrheás (tripperes) és a nem-gonorrheás (nem tripperes) húgycsőgyulladást, amit többnyire a Chlamydia trachomatis, a Mycoplasma genitalium vagy épp az Ureaplasma urealyticum s triumvirátus egyike okoz. Az előbbinél egyszer beadott cefalosporin injekcióval veszik fel a harcot a gonorrhea ellen, míg a másik esetben – attól függően, milyen baktérium okozza a bajt – doxiciklint, eritromicint vagy azitromicint vetnek be az orvosok. A férfiaknál a krónikus gonorrheás fertőzés okozta húgycsőgyulladás legjellemzőbb tünete a reggeli első vizelés előtt megjelenő csepp, melyet bonjour cseppnek is hívnak.


A férfiak sokat várnak

Míg a nők már 3-4 nap után orvoshoz fordulnak a statisztikák szerint, addig a férfiak „hősiesen tűrik” – legalábbis a saját felfogásuk szerint – a kínokat akár három héten át is! Pedig a megfelelő terápia gyorsan megszabadít a szenvedéstől.


Lányok, irány a nemigyógyász!

A tévéreklámok már régóta hangsúlyozzák, hogy a nők esetében a húgyúti fertőzéseknek semmi köze nincs a hidegben való „felfázáshoz”, sokkal inkább bakteriális fertőzés a ludas benne. Az ilyen reklámokban ajánlott készítmények van, amire hatnak, de bizonyos fertőzésekre annyi hatással sincsenek, mint a ráolvasás. A nők általában a háziorvosnál próbálnak megoldást találni a problémáikra, aki felír valamilyen antibiotikumot, ami vagy hat, vagy nem. Ez azért van, mert – ha nem gonorrhea fertőzés okozza a húgycsőgyulladást, ami egy súlyosan fertőző kór – a Chlamydia trachomatis, a Mycoplasma genitalium vagy épp az Ureaplasma fertőzés speciális kezelést kíván. Éppen ezért, ha az égő, csípő érzést tapasztaljuk, ajánlott inkább nemigyógyászhoz fordulni, hogy mihamarabb megszabaduljunk a probléma okától.


Irritáció is okozhatja

Néha a tisztálkodó szerek miatt is kialakulhat a húgycsőgyulladás, ezért kell csínján bánni az intim részeken használt szappanokkal, intim lemosókkal, pláne az intim parfümökkel (ez utóbbiak létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető, hiszen a tiszta és egészséges nemi szerv és környéke nem rossz szagú). De az óvszeren lévő vagy más készítményben használható spermaölő anyagok is okozhatják a problémát. Ha ezek használata után kezdődnek a tünetek, érdemes a használatukat felfüggeszteni és ha rendeződik a helyzet, kerülni a továbbiakban. Mechanikai irritáció miatt is kialakulhat ez az állapot, hosszú ideig tartó kerékpározás vagy éppen a szokásosnál hevesebb szexuális aktus is okozhatja. Ha egy műtét vagy baleset után hólyagkatétert helyeznek fel, az is kiválthat húgycsőgyulladást, de statisztikák szerint a szilikoncsövet sokkal jobban tolerálja a test, mint a latexet. Ez utóbbi miatt tízszer gyakoribb a gyulladás kialakulása.
 
Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférjenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 07. 27. 16:22 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:13)