Blog: A HPV és a férfiak: Dr. Tisza Tímea bőr-és nemigyógyász szakorvossal beszélgettünk a HPV-ről.

Hpv és a férfiakA humán papillomavírusról már mindenki hallott, ugyanakkor kevesen tudják, hogy nem csak a nőkre jelent veszélyt, de a férfiak számára is fontos, hogy oltással védekezzenek ellene. Dr. Tisza Tímeával, a Belvárosi Orvosi Centrum orvos-igazgatójával beszélgettünk a HPV által okozott problémákról, különös tekintettel a férfiakra gyakorolt hatásáról.

Riporter: Nahát, ez a HPV azért olyan furcsa dolog és azért vannak erről különböző legendák, mert egyrészt egy vírus, másrészt van ellene védőoltás, harmadrészt meg rákot okoz. Tudjuk, hogy a covid óta mindenki virológiai szakember az országban meg talán a világon, de mindenkinek van valamiféle határozott véleménye, ugyanakkor kicsit zavaros ez az egész. Azt gondoltuk, hogy ezt rakjuk tisztába, sőt azt is adhatnám alcímnek a beszélgetésünkhöz, hogy HPV és a férfiak vagy a fiúk. Tudjuk, hogy ez a férfiakat is érinti bár elsősorban mindig a nőkről van szó.

Dr. Tisza Tímea: Igen. A HPV-t elsősorban a méhnyakrákkal való összefüggésében szokták említeni, de az utóbbi években azért fény derült arra, hogy nem csak itt van a kutya elásva. A HPV nem csak a méhnyakon, a méhszájon tud rosszindulatú laphámrákot előidézni, hanem a férfi és női nemiszervek teljes területén is. Ezen kívül a végbélben és a szájüregben is. Tehát itt sokkal többféle daganatról kell beszélnünk. Ezen kívül van egy másik témakör, ahol a HPV-t föl kell említenünk és az a nemiszervi szemölcsök vagy condyloma acuminatum eléggé, ami természetesen nem olyan veszélyes, mint ezek a daganatok, viszont rendkívül gyakori és roppant kellemetlen. Úgyhogy a HPV egy eléggé szerteágazó problémakört ölel föl, mint kóroki tényező.

Riporter: Hadd kérdezzek ilyet, és ez lehet, hogy egy teljesen naiv kérdés, de hogy ez egy ilyen új vírus? Mert azt tudjuk, hogy a vírusok is fejlődnek, vagy vannak utalások arra, hogy ez pár száz évvel ezelőtt is létezett? Az biztos, hogy mostanában hallottunk róla, vagy hogy mondjam, az elmúlt 20 évben lett ez téma.

Dr. Tisza Tímea: Feltehetően ez egy többezer éves vírus. A nevét, már eleve, hogy condyloma, már az ókori görögök is ismerték ezt a jelenséget, tehát innen ered a neve. Eleinte nem tudták, hogy ez egy kórokozó által kiváltott probléma. A középkorban azt gondolták, hogy ez a piszkossággal függ össze. Hogyha valakinél növedékek jelentkeznek, meg a dörzsölődések és aztán később kiderült, hogy ez egy kórokozótól van, és ugyanez a kórokozó, mint még később kiderült, nemcsak ezeket a szemölcsöket tudja okozni, hanem daganatokat is. A condylomának van egy elég impozáns történelmi vetülete is.

Riporter: Ez ez elég intenzíven hangzik. De ugye van már HPV elleni védőoltás, ma már nem kötelezően, de tulajdonképpen önkéntes alapon a 12 év körüli gyerekeket is oltják?

Dr. Tisza Tímea: Igen, ez egy óriási vívmány, hogy egy olyan védőoltást sikerült elsőként kifejleszteni, mely egy daganatos betegséget is meg tud előzni. Ez a 2000-es évek elején került a piacra, 2006-ban Amerikában jelent meg először a négy komponensű védőoltás, amiben a két leggyakoribb tumort okozó típus ellen, 16 és 18-as ellen volt védelem és bónuszként hozzátették még a 6-os, 11-es elleni védelem, amely a két leggyakoribb szemölcsöt okozó vírustípus. Most már ez az oltás nem elérhető, ennél egy jobb verzió elérhető, a 9 komponensű, amiben két szemölcs elleni, és hét daganatellenes védelmi komponens található. Mindkettő kb. 90%-os hatékonysággal fedi le a szóba jövő kórokozók sprektrumát. Ez most már egy nagyon hatékony és biztonságosnak mondható megoldás. A humán papillomavírus, a HPV elleni védekezés azért körülményes, mert ez gyakorlatilag az intim területen bárhol megjelenhet. Tehát az óvszer az egyáltalán nem véd, illetőleg véd, azon a területen, amit befed, de ez az egész intim területeknek csak egy kisebb része, nem beszélve az orális szexről, ami szintén manapság eléggé elterjedt. Úgyhogy gyakorlatilag vagy egy szkafanderben szexelnek az emberek vagy pedig felveszik ezt a védőoltást, és akkor ugye nyugodtak lehetnek afelől, hogy ez a probléma őket nem fogja érinteni. Az is egy óriási előrelépés, hogy a világ sok országában, így Magyarországon is a először a hetedik osztályos lányokat kezdték csak oltani de most már két éve a fiúkat is oltják. Mindkét nemet oltják. Először a férfiakra úgy tekintettek, mint a betegség afféle tünetmentes hordozóira, de most már jól tudjuk, hogy őket is érinti a péniszrák, tehát a hímvesszőrák, az anális laphámrák, és ami még sokkal fontosabb a szájüregi rákok. A fejnyaki rákoknak van egy jól körül határolt része, ami a nyelvgyök és a mandulák területén jelentkezik és a HPV váltja ki, a HPV 16-os típusa, ezért véd ellene az oltás szintén és ez például férfiakban sokkal gyakoribb, mint nőkben. A férfiak gyakorlatilag nemcsak ilyen mellékes szereplők a HPV témában, hanem ugyanolyan főszereplők, mint a nők, ugyanúgy kell őket is védeni ettől a fertőzéstől.

Új HPV elleni védőoltás
2016. 09. 05. 12:38 (Utolsó frissítés: 2022. 09. 05. 10:10)

A Belvárosi Orvosi Centrumban elérhető az új 9 komponensű  HPV elleni védőoltás, mely 9 HPV törzs ellen nyújt védelmet, köztük 5 - rák szempontjából - magas kockázatú törzs ellen. 


Riporter: Világos. Felnőttek is olthatók?

Dr. Tisza Tímea: Igen. Eleinte az volt az elképzelés, hogy a szexuálisan még nem aktív és 9-26 év közötti fiatalokat, tinédzsereket és fiatal felnőtteket érdemes oltani. Az eltelt több, mint 15 évben kiderült, hogy gyakorlatilag felső korhatár nélkül bárkit érdemes beoltani, nemcsak azokat, akik nem találkoztak a vírussal, sőt az is kiderült, hogy akinek nemcsak HPV fertőzése, HPV betegsége van, tehát már gyógyítani kellett, szemölcs, rákmegelőző állapot vagy konkrét rák miatt, annak is érdemes fölvenni az oltást, mert ezeknek a problémáknak az eléggé nagymértékű kiújulását meg tudja akadályozni Az oltásról egyre több jó dolgot tudunk meg, egyre több hasznát látjuk tulajdonképpen.

Riporter: Mi ennek az oltásnak a mechanizmusa? Kérdezem ezt úgy is, hogy mindenki össze-vissza dobálózik a covid óta a különböző szakkifejezésekkel. Dehogy valamilyen szinten jó volt ez, idézőjelbe jó, de arra is, hogy az emberek kicsit fölelevenítették a biológiai ismereteiket. Ennek tudatába kérdezem, hogy mit tudhatunk erről az oltásról, a hatásmechanizmusáról?

Dr. Tisza Tímea: Ez egy nagyon érdekes dolog, mert ugye felmerül a kérdés, hogy a természetes fertőzés után miért nem alakul ki védelem. Ez azért van, mert a hámban történik ez a fertőzés és egyszerűen az immunrendszer sejtjei nem találkoznak ezzel a vírussal, mert magában a hámban nincsenek erek és nagyon kevés immunkompetens sejt van. Általában a természetes fertőzés után nem alakul ki immunitás, magyarul bármennyiszer újra és újra el lehet kapni. Ez a másik félreértés egyébként, hogy azt hiszik úgymint a herpeszt, ha valaki egyszer elkapja soha nem tud tőle megszabadulni. A HPV-vel az a helyzet, hogy bármennyiszer el lehet kapni, bármennyiszer meg lehet tőle szabadulni, de újra el is lehet kapni. Na most, ebbe avatkozik bele a védőoltás. A védőoltás, amikor beadjuk, a vírusnak először a fehérje burkát tartalmazza, tehát nincsen benne aktív vírus, sem elölt, sem semmilyen formában, hanem csak a fehérjeburok. Ez egy olyan immunogén anyag, ami a szervezetnek az úgynevezett limfocitáit ellenanyagok termelésére serkenti. Ezeket úgynevezett közömbösítő ellenanyagoknak vagy neutralizáló antitesteknek nevezzük. Mert ez bevonja a vírust, amikor természetes úton bejut a szervezetbe, és leköti azokat a receptorait, azokat a struktúrákat a vírus felszínén, amikkel az a hámsejtekhez tud tapadni, majd be tud kerülni a hámsejtekbe. Gyakorlatilag beburkolja, és ez a beburkolt vírus már nem tud fertőzni.

Riporter: Nézzük, hogy működik a gyakorlatban. Tehát mondjuk egy tünetmentes férfi elmegy Önökhöz, mondjuk a Belvárosi Orvosi Centrumba és akkor kér egy HPV oltást. Beoltják és kész vagy szükségesek előzetes vizsgálatok?

Dr. Tisza Tímea: Nem szükségesek előzetes vizsgálatok, mert ugye nem teszünk senkibe se kárt azzal, ha beoltjuk úgy, hogy már van egy fertőzése. Sőt, minden reményünk megvan arra, hogy ez a fertőzése hamarabb el fog múlni. Természetesen a már létező HPV fertőzés ellen a szervezet nem csak ezekkel a közömbösítő ellenanyagokkal védekezik, hanem mindenféle más immunológiai mechanizmusokkal is. Hogyha beindul közben ez az ellenanyagtermelés azzal semmi gond nincs, sőt a vírusnak a sejtről sejtre való terjedését is le tudja lassítani. Ebből kifolyólag nem kell őt természetesen semmilyen tesztelésnek alávetni, egyébként a HPV-t ki lehet mutatni, ugyanolyan molekuláris biológiai eljárással, mint a covid-ot, tehát ezzel a bizonyos PCR teszttel és ennek különböző technikai variációival. Ezt hámkaparékból lehet elvégezni. Ugyanúgy, ahogy a méhnyakról is hámkaparékot vesznek le, amikor a citológiai vizsgálatot a méhnyakrák szűréskor elvégzik. Ugyanebből az anyagból, amit le lehet venni bármilyen bőr vagy nyálkahártya felszínen kapirgáló módszerrel, ugyanúgy ki lehet mutatni a HPV-t. Ezek után nincs jelentősége az oltás szempontjából, egyszerűen csak beoltjuk az illetőt, természetesen megkérdezzük azokat az általános dolgokat, amik esetleg ellenjavallatot képezhetnek, allergia stb. vagy lázas állapot, de nem kell semmiféle különösebb előkészület, férfiakat és nőket is simán be lehet oltani.

Riporter: Mi a helyzet, ha valaki fertőzött és vannak is tünetei, akár az Ön által említett szemölcsök, akár más jellegű elváltozások?

Dr. Tisza Tímea: Attól függ, hogy mi a probléma. Ketté kell választani azt, amikor egy jóindulatú HPV típussal vagy típusokkal fertőzött szemölcsös emberről van szó, akkor általában az a cél, hogy megszabadítsuk a szemölcsöktől. Ezeket különböző módszerekkel meg lehet oldani, lézerrel, fagyasztással, égetéssel, műtéttel, különböző ecsetelők vannak, amiket a beteg maga is használhat vagy van, amit mi használunk. Vannak olyan krémek, amelyek az immunrendszert mozgósítják a HPV ellen és úgy pusztítják el a szemölcsöt.

Nemi szervi szemölcs (Condyloma) kezelése
2016. 09. 05. 12:36 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 03. 10:29)

A nemi szervi szemölcsök avagy condyloma-k kialakulásának hátterében szintén a HPV vírus áll. Kezelése hosszan tartó és kellemetlen, sok esetben eredménytelen, ezért mindenképpen javasoljuk a védőoltást.


Riporter: Mint egy normális vagy átlagos szemölcsnél?

Dr. Tisza Tímea: Mint egy átlagos szemölcsnél. Emellett nagyon fontos, hogy azt nem lehet elfelejteni, ez egy szexuális úton terjedő fertőzés, tehát a szexuális úton történő fertőzések ellátásának szabályai szerint, ilyenkor meg kell nézni, hogy nincs e valami más egyéb fertőzése az illetőnek, ilyenkor mindig illő és üdvös egy HIV tesztet végezni, egy szifilisz szűrést, illetőleg hogyha valamilyen más tünetet látunk… gonorrhoea, chlamydia, mycoplasma, egyéb kórokozók irányába..

Riporter: Elnézést, de nem ide vág. Mondta a szifiliszt. Muszáj megkérdeznem, a szifilisz van még? Nyilván létezik, de hogy mennyire gyakori?

Dr. Tisza Tímea: Természetesen van. Évente többszáz szifiliszes beteget kezelünk, ami sajnos valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mert a szifilisznek jó hosszú, olyan időszakai vannak, egy szifiliszes fertőzés évekig, évtizedekig eltarthat kezelés nélkül, amiben hosszú olyan szakaszok vannak, ahol az illetőnek tulajdonképpen az égvilágon semmilyen tünete nincsen csak hordozza ezt a baktériumot, spirochaetát és vígan fertőzi a szexuális partnereit. A szifilisznek az első stádiumában a behatolás helyén keletkezik egy kemény fekély, ekkor van esélyünk fülön csípni a pácienst, aztán ugye néhány héttel később, amikor az átalános bőrtünetek, nyirokcsomó megnagyobbodás stb., akkor van esélyünk, illetve később még itt-ott felütik a fejüket különböző bőrtünetek. Aztán elkövetkezik egy olyan időszak, amikor egyáltalán semmit nem látunk a betegen és mégis szifiliszes, amit csak a vérvizsgálattal lehet kideríteni.

Riporter: Elképesztő! Térjünk vissza a HPV-hez, az is éppen elég.

Dr. Tisza Tímea: Amennyiben valamilyen daganatra gyanakszunk, ami a HPV-vel függhet össze akkor természetesen meg kell vizsgálnunk azokat a testtájakat, az intim területen a megfelelő szerveket, illetőleg a szájüreget, hogy ott vannak-e erre utaló tünetek, illetőleg az intim területeken a hüvelyben, a méhszájon, a végbélben pedig úgynevezett rákmegelőző állapotokat is felfedezhetünk. Gyakorlatilag ezt a célt szolgálja a méhnyakrákszűrés, amikor levesznek sejtkenetet és azon vizsgálják, hogy van-e valami olyan eltérés, alaki eltérés a sejtekben, ami valami rosszindulatú átalakulás irányába mutat. Illetve ugyanebből a mintából ki lehet mutatni a human papillomavírust is, aminek a magas rákkockázatú típusai okozzák gyakorlatilag a méhnyakrákot. Ha valakinél ez jelen van, akkor ott van sansz rá, hogy előbb utóbb különböző ilyen előalakokon keresztül eljuthat a rák stádiumába. Persze ez sem mindenkivel történik meg, mert körülbelül 600 HPV fertőzöttből lesz egy manifeszt méhnyakrákos beteg. Tehát akinek van magas rákkockázatú HPV-je, annak nem kell rögtön temetnie magát, hogy ő biztos, hogy rákot fog kapni, mert ez egyáltalán nem így van. Magától is megállhat és visszafordulhat a folyamat, de hogy az biztosan hogyan történik, azt csak akkor tudjuk meg ha az illető rendszeresen visszajár ellenőrzésekre, és ezt is szeretném kiemelni, hogy annak is kell rendszeresen járni szűrésre, aki megkapta az oltást, mert az sem 100- idézőjelbe téve csak 90%-os lefedettséget nyújt ez ellen a vírusfertőzés ellen.

Méhnyakrákszűrés
2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 15:17)

A méhnyakrákszűrés célja, hogy a lehető leghamarabb észleljük a rák felé mutató elváltozásokat. Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük. A CINTEC PLUS vizsgálat alkalmazásával olyan esetben is kimutatható a sejtekben meginduló elváltozás, amikor a citológiai (sejtkenet vizsgálata) eredmény még negatív.


Riporter: Ez férfiakra is igaz?

Dr. Tisza Tímea: Az a helyzet, hogy a férfiaknál azért általában jól látható helyen alakulnak ki a HPV okozta eltérések. Ezt sem lehet persze 100%-ra mondani, mert egy anális laphámrákot csak akkor veszünk észre, hogyha keressük, viszont anális laphámrákszűrésre többnyire azok a férfiak járnak rendszeresen és azoknak is kell, akik anális szexben vesznek részt, mármint passzív értelemben, tehát, hogy az ő végbelükben történik az együttlét. Illetőleg a szájüregi rákoknál van még ennek jelentősége. Ott viszont sajnos az a trükk, hogy a szájüregi rákoknál nincs az az úgynevezett prekurzor laesio. tehát olyan megelőző elváltozás, amelyik felhívná a figyelmet arra, hogy itt egy szájüregi rák fog kialakulni. Egy szájüregi rákszűrés sajnos már általában csak egy kialakult rákot tud észre venni, de az sem mindegy, hogy egy kezdeti kisméretű elváltozás vagy egy nagy már kifekélyesedő, széteső, panaszokat okozó elváltozást kezdenek el kezelni, hiszen a gyógyulás esélyei teljesen mások a két esetben.

Riporter: A szájüregi rákot általában a fogorvos veszi észre, jó esetben?

Dr. Tisza Tímea: Igen. A szájüregi rákot észreveheti a fogorvos vagy a fül orr gégész, de akár a háziorvos is észreveheti, hogyha valamilyen oknál fogva belekukkant a beteg szájába, de hogy ott valami nő vagy valamilyen probléma van azt az ember még magának is meg tudja nézni, egy jó erős lámpával bevilágít a szájába és, ha észlel valamilyen növedéket, akkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni. Az önvizsgálat nem csak a mellrák vagy egyéb bőr, vagy egyéb jól észrevehető rákoknál javasolt, hanem a szájüregben ugyanúgy.

Komplex szájüregi rákszűrés
2016. 10. 28. 21:00 (Utolsó frissítés: 2020. 10. 27. 14:26)
Hazánk az európai átlagot tekintve az első helyek egyikén szerepel a szájüregi rákok számát tekintve. A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint ezek együttes jelenléte áll a legtöbb szájüregi daganatos megbetegedés kialakulása mögött.
Azonban nem elhanyagolható az orális HPV fertőzés által okozott fej-nyaki lamphámrákok száma sem. Fül-orr-gégészeti szakrendelésen történő szájüregi rákszűréssel valamint HPV vizsgálattal időben felismerhetőek a kórós elváltozások.


Riporter: Világos. Tímea, akkor ezek szerint mindenkinek azt javasoljuk, hogy oltassa be magát. Van-e valamilyen ellenjavallat vagy valamilyen mellékhatás? Nyilván most itt eltekintek az összes ilyen különböző összeesküvéselmélettől pl.: chip beültetéstől és ufók általi elrablástól satöbbitől, amik ugye az oltásoknak a velejárói, ezt is a covid óta tudjuk. Most a viccet félretéve, van-e olyan, hogy valakinek nem ajánlott ez?

Dr. Tisza Tímea: Annyit tudunk, hogy aki éppen terhes, azt nem szabad beoltani, de például, aki szoptat, azt már nyugodttan be lehet. Illetőleg, ha valakinek valamilyen előző oltástól valamilyen allergiás problémája volt, akkor óvatosan kell eljárni. Valamint aktuálisan valamilyen lázas betegségben szenvedőket nem lehet beoltani. Ezeken kívül bárkit be lehet oltani és valóban fölröppentek olyan összeesküvéselméletek, amelyek szerint a HPV oltás, csakúgy, mint más oltásokat is megvádoltak ezzel, hogy meddőséget, autizmust meg mindenféle egyéb borzasztó dolgokat okoz. Ez soha nem nyert bizonyítást. Voltak olyan országok, például Japánban sok évre leállították az országos oltási programot, mert annyira megijedtek ezektől a potenciális mellékhatásoktól. Ennek annyi lett az eredménye, hogy nagyságrendekkel megnőtt a méhnyakrák gyakorisága azokban az években, úgyhogy ettől aztán még jobban megijedtek, illetve közben bebizonyosodott, hogy ezek az úgynevezett mellékhatások nem léteznek. Ezt az oltást nyugodtan föl lehet venni. Az a baj, hogy ezt hiába mondom el, mert olyan sok oltásszkeptikus van már Magyarországon is sajnos, hogy azokat úgy sem tudom ennek az ellenkezőjéről meggyőzni, mint amit gondolnak.

Riporter: Jó, de szerintük a föld is lapos, úgyhogy ezzel nem fogunk tudni ebben az esetben mit csinálni. Azért nagyon szépen köszönöm, hogy itt volt és elmondta ezeket. Akkor azt tudjuk mondani, azt tudjuk javasolni minden olvasónknak, férfiaknak és nőknek egyaránt, hogy HPV oltásra fel. Én nagyon szépen köszönöm, hogy itt volt. Dr. Tisza Tímeával, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosával beszélgettem. Végezetül talán annyit, hogy Önöket is, meg még kit érdemes felkeresni, ha az ember HPV oltást akar? A háziorvosát?

Dr. Tisza Tímea: Nyugodtan fel lehet keresni a házigyerekorvost, a háziorvost, de nagyon sok nőgyógyász, nemigyógyász is olt, sőt a proktológusok közül, azok is, akik sok HPV-s beteggel találkoznak. Igazából mindenki, aki ezekkel a problémákkal foglalkozik az boldogan beoltja a beteget, mert látja, hogy ez mennyi gondot tud okozni.

Riporter: Dr. Tisza Tímea, nagyon szépen köszönöm, hogy itt volt. Viszont hallásra. Minden jót.

Dr. Tisza Tímea: Én köszönöm. Viszont látásra.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2023. 08. 10. 13:49 (Utolsó frissítés: 2023. 08. 10. 13:57)