HPV elleni vakcina, oltás

A HPV elleni védőoltások fontossága

A HPV elleni védőoltások igen nagy szerepet játszanak a humán papillómavírusok által okozott rákos megbetegedések megelőzésében. Annak ellenére, hogy több mint 100 típusú HPV létezik és a védőoltások csak 2, 4 illetve most már 9 HPV típus ellen nyújtanak védelmet, érdemes beadatni őket, mivel ez a néhány típus (HPV 16 és 18) felelős a daganatos megbetegedések, méhnyakrákos esetek 70%-áért. A HPV 6-os és 11-es típusai a jóindulatú, de nehezen kezelhető nemi szervi szemölcsöket okozzák, melyek akár ki is újulhatnak. Az oltás ezen típusok ellen is védelmet nyújt.


A védőoltások típusai

Kétkomponensű védőoltás
A HPV 16-os és 18-as típusai ellen védenek. Beadatásával megelőzhető a méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák. Ezen típusú védőoltást klinikailag csak lányokon, nőkön tesztelték. A 9-14 éves lányoknak 2 oltás nyújt megfelelő védelmet, míg az ennél idősebb lányoknak, nőknek 3 oltás.

Négykomponensű védőoltás
A négykomponensű védőoltás a HPV négy típusa ellen nyújt védelmet, a HPV 6, 11, 16 és 18-as típusai ellen. Beadatásával megelőzhető a méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák, végbélnyílás rákja, továbbá hatékonyan veszi fel a harcot a nemi szervi szemölcsökkel is. Ajánlott lányoknak, nőknek és férfiaknak. 9-13 éves korig 2 oltás szükséges, míg ennél idősebb korosztály esetében már 3.

Kilenc komponensű védőoltás
Elérhető már az új védőoltás, mely 9 HPV törzs ellen nyújt védelmet. 

A védőoltást ekkor célszerű beadni:

Bármelyik típusú védőoltásról is legyen szó, akkor nyújtják a legnagyobb védelmet, ha a szexuális élet megkezdése előtt adják be. Ez esetben az első találkozás a humán papillómavírussal védett állapotban történik. Ha valaki már átesik a HPV fertőzésen, akkor sem alakul ki tartós védettség, így az oltás felnőtt korban is ajánlott.


A humán papillómavirus (HPV) – több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV elleni védőoltás, vakcina egy nagyon fontos oltóanyag, mely végtelenül komoly vírusfertőzésektől véd meg. Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák, a hüvely-, vagy a szeméremtestrák Nálad is előfordulhat, de tényleg megeshet. Ezek a rákos megbetegedések nem öröklődnek, ahogy azt sokan hiszik. Egy gyakori vírus okozza őket, amit humán papillómavírusnak (HPV) neveznek.


Hogyan védekezhetek a HPV fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcs ellen?

Mivel a HPV szexuális úton terjed a leggyakrabban, a szexuális önmegtartóztatás a legbiztosabb védekezési lehetőség, hiszen mindenfajta intim együttlét (hüvelyi, orális, anális aktus, kézzel való érintés) alkalmával átadódhat a fertőzés.
A gumióvszer csakis abban az esetben véd, ha a fertőzött területet teljes egészében lefedi, de ez sajnos gyakran nem kivitelezhető.

A leghatékonyabb védelmet a hpv elleni vakcina, védőoltás biztosítja, amely: 99%-ban véd a Hpv 6,11 okozta nemi szervi szemölcsök, 98%-ban a Hpv 16, 18 okozta méhnyakrák, 100%- ban az ugyanezen Hpv típusok által okozott szeméremtest- és a hüvelyrák ellen. (Az új 9 komponensű védőoltás további, méhnyakrák szempontjából nagy kockázatú törzzsel szemben nyújt védelmet)


Mikor kell beadni a HPV fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcsök elleni vakcinát, védőoltást?

A teljes HPV elleni vakcina, és oltási sorozat három oltásból áll, amelyeket meghatározott rendben, 6 hónap –1 év alatt kell beadni.
A szexuális élet megkezdése előtt (9-15 éves korban) beadott oltásnak van a legnagyobb védő hatása, mert így a HPV-vel való első „találkozás” már védett állapotban történik. Ezért a kislányokat és kisfiúkat a legjobb ilyenkor beoltatni.
Fiatal felnőtt korban (16-26) is célszerű kérni a védőoltást, hiszen ez a szexuálisan legaktívabb életszakasz, amikor a legnagyobb a valószínűsége a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, a nemi szervi szemölcsök kialakulásának.

A HPV elleni négykomponensű vakcina és védőoltás adható később is (26-45 év között) akár azoknak is, akik már átestek valamilyen HPV által okozott betegségen, főként abban az esetben, ha nem élnek stabil párkapcsolatban. Egy korábbi fertőzés alkalmával nem alakul ki megfelelő védettség egy későbbi fertőzés leküzdésére!

Kérjen időpontot HPV szűrésre és a védőoltás beadására!

„A HPV okozta nemi szervi szemölcsök kialakulása a leggyakoribb nemi érintkezéssel közvetített vírusos fertőző betegség világszerte. Gyakorisága napjainkban egyre növekszik– becslések szerint ma már minden 10. szexuálisan aktív személy élete során valamikor kénytelen szembesülni ezzel a problémával. 
Kezelése kellemetlen, költséges és sok esetben eredménytelen. A betegek számára jelentős megterhelést okoz, az életminőséget kifejezetten rontja. A nemi szervi szemölcsök kialakulását is megelőző négykomponensű HPV elleni vakcinát ajánljuk azoknak, akik fontosnak tartják, hogy a védőoltás segítségével elkerüljék ezt a betegséget is.”

Dr. Várkonyi Viktória
bőr-nemigyógyász szakorvos, Magyar STD Társaság elnöke

„A HPV fertőzés elleni védekezésre egészen a legutóbbi időkig nem létezett kényelmes és hatékony megoldás: a teljes önmegtartóztatás vagy a szigorúan monogám kapcsolat nem mindenki számára jelent elfogadható alternatívát, a gumióvszer pedig kizárólag azon a behatárolt bőr-nyálkahártya felszínen jelent védelmet, amelyet lefed. A HPV-vel fertőzött párok számára nagyon nehéz használható tanácsot adni a biztonságos szex, a fertőzés átvitelének megakadályozása érdekében.Óriási eredmény egy olyan védőoltás kifejlesztése, mely megbízható védelmet nyújt a HPV leggyakoribb magas és alacsony kockázatú típusaival való megfertőződés ellen.”

Dr. Tisza Tímea
bőr-nemigyógyász szakorvos, Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvos

Forrás: MSD Pharma Hungary Kft. 2012. január 23.

 

Várja önt:
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Veresh Zoltán
Dr. Veresh Zoltán
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya