Blog: Drámai növekedés a hímvessző rák előjelének előfordulásában

LONDON — Jelentősen, több mint tízszeresére növekedett a hímvessző in situ karcinóma előfordulása Angliában és más európai országokban. Ez egy daganatmegelőző állapot, mely évek múltán hímvessző rákká válhat.

"Az adatok hatalmas mértékű emelkedést mutatnak, de a kérdés az, hogy ez csupán azzal függ össze, hogy pontosabban jelentik, vagy ténylegesen több férfi szenved ebben a betegségben?" - teszi fel a kérdést a Medscape Medical News-nak a főszerző, Simon Rodney, MBBS, MRCS, MA, MSc, orvosi ösztöndíjas kutató a londoni University College uro-onkológus szakembere.  "A legtöbb férfin nem múló piros folttal jelentkezik a betegség a hímvesszőn, melyet szövettani vizsgálattal diagnosztizálnak" - magyarázta. "Manapság több hangsúlyt fektetnek az oktatásban a problémára, és a férfiak kevésbé érzik magukat feszélyezve, amikor nemi problémákkal fordulnak orvoshoz. Mindazonáltal, ezek a hozzáállásbéli változások nem jelenthetnek kielégítő magyarázatot az előfordulás hatalmas emelkedésére" - mondta.  "Hasonló növekvő tendencia figyelhető meg Dániában, Hollandiában, és Észak-Amerikában, ami alátámasztja, hogy a növekedés valós" - tette hozzá.  

A betegség fő hajtóereje a humán papillómavírus (HPV). Az elmúlt években egyéb, a HPV-vel kapcsolatos egészségügyi problémák rátája is emelkedett, mint a nemi szemölcsök, a végbélrák és a fej-nyaki rákok. A HPV-eredetű torokrák előfordulása a férfiak körében kiemelkedően megnövekedett, amelyet az orális szexszel hoznak összefüggésbe, illetve általánosságban a szexuális partnerek számának növekedésével, ami az 1960-as évek "szexuális forradalmának" eredménye.

"Általánosságban véve, a HPV-fertőzés kockázata egyenes arányban növekszik a szexuális partnerek számával" - fűzte hozzá Dr. Rodney, és az 1960-as évek óta tényleg tendencia a partnerek számának növekedése.

Valóban, Dr. Rodney és kollégái egy aktuális elemzésben azt írták, hogy a humán papillómavírus (HPV) fertőzést világjárványnak is lehet tartani, amely szerte a világon jóindulatú és rosszindulatú betegségeket okoz. Ez a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, csak az Egyesült Államokban évente 6 millió új eset van. Az összes ráktípus közül legalább 5% kapcsán említik a HPV szerepét a daganatok kialakulásában, beleértve a méhnyak, a fej és a nyak, a végbél és a pénisz rákos megbetegedését.
"De van egy másik, kifejezetten a hímvessző rákmegelőző állapotához kapcsolódó tényező - a körülmetélés, amely védelmet nyújt a HPV fertőzés és a hímvessző rák ellen" - jegyezte meg Dr. Rodney. Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az újszülött kori körülmetélések száma. Egy 1949-ben publikált írásban még 49%-ra, míg egy 2000-ben publikált, közelmúltbéli írásban már csak 3,8%-ra becsülték a 15 éves kor előtt körülmetéltek arányát. "A körülmetélés csökkenő, illetve a HPV fertőzés növekvő gyakorisága együttesen magyarázatot adnak a hímvessző rákmegelőző állapotának elterjedtségére" - érvelt Dr. Rodney.

Körülmetélés - Circumcisio
2016. 09. 05. 15:13 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 19. 14:53)

Vallási indíttatásból vagy egészségügyi okokból is dönthet a körülmetélés mellett. Az orvosi beavatkozás során eltávolítjuk a fitymát a férfi nemi szervről, amely megoldást jelent fitymaszűkület esetén. A megelőzés hazánkban nem elterjedt, ezért fontos a tünetek észlelése.

Gyakoribb a hímvessző rák

A hímvessző rákot illetően is növekedést jelentettek. "A 21%-os növekedés a hímvessző rák előfordulásában Angliában az 1970-es évek óta megmagyarázható a szexuális szokások változásával; jobban ki vannak téve az emberek a szexuálisan terjedő rákkeltő  humán papillómavírusoknak (HPV), illetve csökkenőben van a gyermekkori körülmetélés aránya is" - írták a szerzők, hozzátéve, hogy "Szükség van a népesség egészségügyi oktatására, és potenciális megelőző stratégiákra, hogy felvegyük a harcot az emelkedő tendenciával."

Európai Urológiai Szövetség (EAU) 2017-es kongresszusa. 707. absztrakt nyomán. Bemutatva 2017. március 27-én.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 04. 21. 15:09 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 18. 13:21)