Blog: 6 tanács, amit minden edzőterembe járónak meg kell fogadnia

Bár a rendszeres edzésnek számos élettani előnye van, fontos azzal is tisztában lenni, hogy az edzőtermek látogatóit különböző bőrfertőzések veszélyeztetik. Néhány egyszerű lépés betartásával elkerülhetők ezek a fertőzések, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia hat tanáccsal segít a sportolóknak.

A rendszeres edzéssel csak nyerhetünk: kordában tartja a testsúlyt, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben, és még a jókedvünkért is felel, hiszen kedélyállapotot is javítja. Számos pozitív hatása mellett azonban nem árt észben tartani, hogy az edzőtermi edzés veszélyes is lehet, mivel a sokak által használt termek számos kórokozó táptalajául szolgálhatnak. Az edzőtermek látogatóit különböző bőrfertőzések veszélyeztetik, ha nem teszik meg a kellő óvintézkedéseket.

A bőrfertőzéseket okozó baktériumok, vírusok és gombák előszeretettel tenyésznek meleg, nedves környezetben, így például az edzőtermi gépeken és a zuhanyzókban. Ha nem vagyunk elővigyázatosak, könnyen kaphatunk például bőrgombát, szemölcsöt vagy ótvart.

Az edzőtermi bőrfertőzések elkerülése érdekében Dr. Brian Burke Adams professzor, a Cincinnati Egyetem dermatológia tanszékének elnöke a következőket javasolja:
  1. Sportolás közben hordjunk laza, nedvszívó ruházatot, ami szárazon tartja a bőrt és megelőzi a kórokozók elszaporodását! A tréningruhát minden használat után mossuk ki!
  2. Az öltözőben, a medencetérben és a zuhanyzókban mindig viseljünk papucsot! Az edzőteremben és a teremhez tartozó helyiségekben soha ne közlekedjünk mezítláb!
  3. A felületi sérülések teljes gyógyulásáig ne menjünk szaunába vagy gőzfürdőbe!
  4. Az edzőtermi gépeket használat előtt és után mindig fertőtlenítsük! A fertőtlenítéshez használhatunk fertőtlenítőszerrel átitatott kendőket vagy fertőtlenítő spray-ket! A még nagyobb védelem érdekében a fekvőpadokra vagy a bicikliülésekre tegyünk törölközőt, hogy azok ne érintkezzenek közvetlenül a bőrünkkel!
  5. Edzés után azonnal mossuk meg, vagy fertőtlenítsük a kezeinket!
  6. Edzés után minél előbb zuhanyozzunk le! Zuhanyzás után vegyünk tiszta ruhát, főleg tiszta zoknit és alsóneműt! A személyes tisztálkodó eszközeinket, például a törölközőt vagy borotvát, soha ne használjuk másokkal közösen!
Figyeljünk a bőrünkre, és ha bármilyen fertőzésre utaló jelet látunk, (pl. duzzanat, erősödő fájdalom, gennyesedés vagy tartós bőrvörösség) minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz, mivel a tünetek kezeletlenül súlyosabbá válhatnak!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás:
https://www.aad.org/  

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 04. 30. 12:37 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 30. 13:57)