Blog: Hétből egy HIV-pozitív nincs tudatában fertőzöttségének

Az Európai Unióban minden 7. HIV fertőzött nincs tudatában annak, hogy szervezetében jelen van a vírus, ezzel jelentősen rontva azon törekvés esélyeit, hogy 2030-ig kiirtásra kerüljön az AIDS járvány – mondta egy vezető egészségügyi szakértő a Thomson Reuters Alapítványtól.

A fertőzés és a diagnózis között eltelt átlagos időtartam 4 év, míg majdnem az emberek felének esetében a diagnózist csak a betegség késői szakaszaiban állítják fel. Ez áll egy jelentésben, melyet a december 1-jén lévő AIDS Világnapja alkalmából adtak ki.

Az EU 28 tagországában, kiegészülve Norvégiával, Izlanddal, és Liechtensteinnel, összesen körülbelül 810.000 HIV fertőzött ember él, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) mutatója alapján. Az ECDC becslése szerint közülük 122.000 nem tud róla, hogy fertőzött. 
Andrea Ammon, az ECDC igazgatója azt nyilatkozta: „aggasztó a tény, hogy az utóbbi évtizedben stagnált az évenkénti új fertőzések száma”, és nagyobb aktivitásra buzdítja a tesztet végző intézményeket.
„Az eredmények valóban aggodalomra adnak okot, azt mutatják, hogy még mindig mennyi teendőnk van, az eddigi HIV megelőzési erőfeszítések ellenére” – mondta Ammon a Thomson Reuters alapítványnak.
A régióban majdnem 30.000 új HIV fertőzést jelentettek 2015-ben, a Világegészségügyi Szervezettel közös jelentés alapján. Ammon figyelmezteti azokat az embereket, akik nincsenek tudatában saját HIV fertőzöttségüknek: „Ez azt jelenti az egyén számára, hogy nem részesül a korai kezelésben, amely manapság már lehetővé tenné a majdnem átlagos életet.” – mondta.
„Továbbá a társadalom számára pedig azt, hogy amíg nem tud a fertőzöttségéről, bárkinek továbbadhatja.”

A jelentés szerint a régióban a HIV terjedésének fő módja a férfiak közötti szex, mely a diagnózisok 42%-át teszi ki. Férfi és nő közötti szex útján a fertőzések majdnem harmada történik, míg az injekciós drogok használata 4%-ban tényező.   
   
Egyeztessen időpontot Ön is HIV szűrésre, mert az időben diagnosztizált és kezelt fertőzéssel teljes életet élhet!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 01. 18. 16:50 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:09)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka