Blog: Herpesz a terhesség alatt

 A herpesz vírus 1-es típusát (ajakherpesz) az emberek többsége hordozza, de a herpesz vírus 2-es típusa (genitális herpesz) csak 20-30%-ban fordul elő. Terheseknek ajánlatos tisztázni, hogy egyik, másik vagy mindkét vírust hordozzák-e. Tünetmentes hordozók is lehetnek, ezért STD szűrést javaslunk terhesség tervezésekor mindenképpen.

Terhesség alatti herpesz fertőzés

A terhesség első illetve második 3 hónapjában bekövetkező nemi szervi herpesz megfertőződés vetélést, illetve súlyos halmozott fejlődési rendellenességek kialakulását eredményezheti az újszülöttben. A herpesz fertőzésre fogékony terheseknek különösen kell tehát ügyelniük arra, hogy nehogy éppen a terhesség ideje alatt fertőződjenek meg a nemiszervi herpesz vírusával. Mivel a fertőzés forrása a szexuális partner, az ő vizsgálata ebben az esetben feltétlenül javasolt.

Szülés nemi szervi herpesz fertőzötteknél

A visszatérő nemi szervi herpeszben szenvedő terhesek a szülés alatt megfertőzhetik gyermeküket, ami egy nagyon súlyos, sok esetben halálos kórkép, a neonatális herpesz kialakulásához vezethet. Ennek megelőzése rendkívül fontos. A visszatérő nemiszervi herpeszben szenvedő terhesek esetében tehát a szülés levezetésekor különös gonddal kell eljárni. Ha a nemi szervi herpesz tünetei a szülés időpontjában jelen vannak, császármetszést kell végezni. A visszatérő nemi szervi herpeszben szenvedő terhes azonban a szülés időpontjában tünetmentesen is üríthet virust, ezáltal megfertőzheti az újszülöttet. Ezt úgy lehet megelőzni, ha a szülés megindulásakor a herpesz vírus szaporodását gátló gyógyszeres kezelést indítanak, melyet a szülés alatt adagolni kell, és az újszülöttet is kezelni kell.

Ha herpesz vírusra gyanakszik elentkezzen be személyes vizsgálatra szakorvosainkhoz!

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:35 (Utolsó frissítés: 2018. 03. 13. 13:08)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka