Blog: Impotenciát és meddőséget is előjelezhet a herefájdalom

Míg a hirtelen érezhető külső erőhatás (akár baleset vagy sportsérülés) következtében fellépő fájdalom rendszerint pihentetéssel és jegeléssel magától elmúlik, addig a krónikus fájdalmak esetében orvosi vizsgálatokra és beavatkozásra van szükség. 

A herefájdalom megszüntetése minden esetben valamilyen alapbetegség kezelését jelenti, amikre rendszerint létezik gyógymód, de rendkívül fontos, hogy minél előbb megkezdődhessen a háttérben meghúzódó problémák kezelése.

Gyakori kiváltó ok például a herecsavarodás, amikor a here megfordul a herezacskóban, korlátozva a vérellátást és kockáztatva a szövetek elhalását.
A fájdalom emellett utalhat még különböző fertőzésekre és gyulladásokra, gyermekek esetében mumpszra is, de a lágyéki területen kialakuló sérv is nyomás alá helyezheti a heréket, ezzel váltva ki az árulkodó fájdalmat.
Nem zárható még ki a daganat lehetősége, illetve a veséből, húgyhólyagból kisugárzó fájdalom sem – így tehát a kellemetlen érzés a vesekő egyik tünete is lehet. A háttérben megbúvó megbetegedések jelzése mellett a rendkívül kellemetlen érzet hosszabb távon impotenciához és meddőséghez vezethet.

A visszatérő, krónikus herefájdalom kapcsán felmerülhet további tünetként a láz, a fokozott vizelési inger, a vizelés közben fellépő csípő, égető érzés, továbbá a hányás és a hasfájás is. Ha ilyen tüneteket tapasztalna, mindenképpen ajánlott felkeresni egy urológus szakorvost, aki a szükséges szakorvosi vizsgálatok mellett vérvételt, vizeletmintát, vagy ultrahangos vizsgálatot is kérhet.
A fájdalmat kiváltó ok megtalálása után annak jellegétől függően akár gyógyszeres, akár műtéti úton is megoldódhat a probléma.

Foglaljon időpontot most andrológus szakorvosainkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 10:29 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:19)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Kopa Zsolt
Dr. Kopa Zsolt