Foltos hajhullás

Szerző: Dr. Gál Brigitta

Mi az a foltos hajhullás, és mik a tünetei?

A foltos hajhullás (latin nevén alopecia areata) általában a hajas fejbőrön egy kis kopasz folttal kezdődik, de érintheti a szakáll vagy egyéb testszőrzet (szemöldök, szempilla) területét is. A foltok mérete és száma változhat a betegség lefolyása alatt. Lehet, hogy csak egyetlen érményi kopasz folt alakul ki, mely akár spontán vissza is nőhet, de szaporodhat is, és az esetek kb. 5 %-ában az egész hajzat elvesztésével is járhat (alopecia totalis). Ritkán pedig a teljes testszőrzet, szemöldök, szempilla is kihullhat (alopecia universalis).

A betegség 10-20 %-ban a körmöket is érintheti, apró pontszerű „szurkáltságot” okozva.


Miért és kiknél alakul ki foltos hajhullás?

A foltos hajhullás (alopecia areata) bármely életkorban és mindkét nemnél kialakulhat. A hátterében autoimmun folyamatok állnak, melynek a lényege, hogy a szervezet immunrendszere valamilyen ismeretlen oknál fogva a saját sejtjeit támadja meg. Ebben az esetben ez a téves támadás a hajhagymák ellen irányul, ami a hajszálak kihullását eredményezi. Viszont jó hír, hogy a hajhagymák nem pusztulnak el, így később spontán vagy kezelés hatására újra képes hajszálat termelni.
                                                                                     Alopecia, Foltos hajhullás - Dr. Ottó Iringó Ágnes

Foltos hajhullás - alopecia areata
(Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)


Milyen betegségekkel hozható összefüggésbe a foltos hajhullás?

A foltos hajhullás (alopecia areata) nem egy súlyos betegség megnyilvánulása, vagyis a hajhulláson kívül egyéb belszervi betegség általában nem igazolódik a hátterében. A súlyos esztétikai problémát okozó hajhullás következtében kialakuló lelki megterhelés azonban nem elhanyagolható ezekben az esetekben.

Továbbá ismert, hogy a foltos hajhullástól szenvedő betegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki más autoimmun betegség (pl. pajzsmirigy betegség) vagy pl. atópiás ekcéma, szénanátha, asthma, vitiligo.


Hogyan diagnosztizáljuk a foltos hajhullást?

Egy bőrgyógyásznak általában nem okoz gondot a diagnózis felállítása alapos fejbőr vizsgálatot és a beteg kikérdezését követően. Amennyiben indokolt, úgy további kivizsgálásokra kerülhet sor, annak kiderítésére, hogy társul-e egyéb betegség a hajhulláshoz.


Hogyan kezeljük a foltos hajhullást?

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan konkrét gyógyszer, ami a foltos hajhullás (alopecia areata) okát meg tudná szüntetni. Viszont létezik több módszer, mellyel a haj visszanövését el tudjuk érni. Külsőleges kezelések esetében kortikoszteroid oldatok, illetve helyi immunterápia (lásd *DFC kezelés) áll rendelkezésre jó hatékonysággal. Amennyiben ezek hatástalannak bizonyulnak, gyógyszeres kezelés is megpróbálható bizonyos esetekben, mérlegelve a lehetséges mellékhatásokat és a beteg igényeit. Fontos azonban tudni, hogy minden kezelés egyedi és a kezelésekre adott válasz is változó lehet, illetve előfordulhat, hogy a kezelés abbahagyásakor a hajhullás kiújulhat.

Sajnos foltos hajhullás kezelésére kevés hatékony terápiás fegyver áll rendelkezésünkre. Szerencsére azonban számos gyógyszer áll kipróbálás alatt, amelyekkel biztató eredményeket értek el a kutatási fázisban, így a jövőben nagy előrelépésre számíthatnak a foltos hajhullástól szenvedők.

*DFC kezelés

A DFC (difencipron) kezelés lényege, hogy a hajas fejbőr ecsetelése ezzel az anyaggal immunválaszt vált ki a bőrben, ami módosítja azt az autoimmun folyamatot, amely alapvetően a foltos hajhullás (alopecia areata) kialakulásáért felelős. Ennek következménye a szemmel látható hajvisszanövés.
A kezelés során a hajas fejbőr kopasz foltjain a difencipron oldatot emelkedő koncentrációban alkalmazzuk. Az immunreakció klinikailag a bőrön vöröses szín és viszketés megjelenésével jár. Ezt a terápiát a szakirodalom az egyik legeredményesebb kezelésnek tartja foltos hajhullásban.    
 
A foltos hajhullás visszafordítható. Bízza magát szakemberre, és mondjon búcsút a hajhullásnak!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 05. 07. 17:21 (Utolsó frissítés: 2022. 03. 31. 10:12)

Kapcsolódó tartalmak
A hajhullás kezelése
A hajhullás kezelése
Drakula PRP és iPRF terápia hajhullás és kopaszodás ellen
Drakula PRP és iPRF terápia hajhullás és kopaszodás ellen
Hajmezoterápia - A haj mezoterápiás kezelése
Hajmezoterápia - A haj mezoterápiás kezelése
Várja önt:
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.