Foltos hajhullás

Szerző: Dr. Gál Brigitta

Mi az a foltos hajhullás, és mik a tünetei?

A foltos hajhullás (latin nevén alopecia areata) általában a hajas fejbőrön egy kis kopasz folttal kezdődik, de érintheti a szakáll vagy egyéb testszőrzet (szemöldök, szempilla) területét is. A foltok mérete és száma változhat a betegség lefolyása alatt. Lehet, hogy csak egyetlen érményi kopasz folt alakul ki, mely akár spontán vissza is nőhet, de szaporodhat is, és az esetek kb. 5 %-ában az egész hajzat elvesztésével is járhat (alopecia totalis). Ritkán pedig a teljes testszőrzet, szemöldök, szempilla is kihullhat (alopecia universalis).

A betegség 10-20 %-ban a körmöket is érintheti, apró pontszerű „szurkáltságot” okozva.


Miért és kiknél alakul ki foltos hajhullás?

A foltos hajhullás (alopecia areata) bármely életkorban és mindkét nemnél kialakulhat. A hátterében autoimmun folyamatok állnak, melynek a lényege, hogy a szervezet immunrendszere valamilyen ismeretlen oknál fogva a saját sejtjeit támadja meg. Ebben az esetben ez a téves támadás a hajhagymák ellen irányul, ami a hajszálak kihullását eredményezi. Viszont jó hír, hogy a hajhagymák nem pusztulnak el, így később spontán vagy kezelés hatására újra képes hajszálat termelni.


Milyen betegségekkel hozható összefüggésbe a foltos hajhullás?

A foltos hajhullás (alopecia areata) nem egy súlyos betegség megnyilvánulása, vagyis a hajhulláson kívül egyéb belszervi betegség általában nem igazolódik a hátterében. A súlyos esztétikai problémát okozó hajhullás következtében kialakuló lelki megterhelés azonban nem elhanyagolható ezekben az esetekben.

Továbbá ismert, hogy a foltos hajhullástól szenvedő betegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki más autoimmun betegség (pl. pajzsmirigy betegség) vagy pl. atópiás ekcéma, szénanátha, asthma, vitiligo.


Hogyan diagnosztizáljuk a foltos hajhullást?

Egy bőrgyógyásznak általában nem okoz gondot a diagnózis felállítása alapos fejbőr vizsgálatot és a beteg kikérdezését követően. Amennyiben indokolt, úgy további kivizsgálásokra kerülhet sor, annak kiderítésére, hogy társul-e egyéb betegség a hajhulláshoz.


Hogyan kezeljük a foltos hajhullást?

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan konkrét gyógyszer, ami a foltos hajhullás (alopecia areata) okát meg tudná szüntetni. Viszont létezik több módszer, mellyel a haj visszanövését el tudjuk érni. Külsőleges kezelések esetében kortikoszteroid oldatok, illetve helyi immunterápia (lásd DFC kezelés) áll rendelkezésre jó hatékonysággal. Amennyiben ezek hatástalannak bizonyulnak, gyógyszeres kezelés is megpróbálható bizonyos esetekben, mérlegelve a lehetséges mellékhatásokat és a beteg igényeit. Fontos azonban tudni, hogy minden kezelés egyedi és a kezelésekre adott válasz is változó lehet, illetve előfordulhat, hogy a kezelés abbahagyásakor a hajhullás kiújulhat.

Sajnos foltos hajhullás kezelésére kevés hatékony terápiás fegyver áll rendelkezésünkre. Szerencsére azonban számos gyógyszer áll kipróbálás alatt, amelyekkel biztató eredményeket értek el a kutatási fázisban, így a jövőben nagy előrelépésre számíthatnak a foltos hajhullástól szenvedők.
 
A foltos hajhullás visszafordítható. Bízza magát szakemberre, és mondjon búcsút a hajhullásnak!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 05. 07. 17:21 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 09:29)

Várja önt:
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta