Androgén hajhullás

Szerző: Dr. Gál Brigitta

A hajhullás egyik leggyakoribb formája az androgén alopecia, más néven „hormonális” vagy „férfias típusú” hajhullás. Nevével ellentétben azonban nemcsak a férfiakat érintheti, hanem mindkét nemben kialakulhat.

Genetikai hátterű, öröklődő betegség, de pontos oka ismeretlen. Kialakulásában jelentős szerepet játszik a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon. A tesztoszteron egy bizonyos enzim, az 5alfa reduktáz hatására dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul, ami a hajhagymák DHT receptoraihoz kötődik. A DHT hatására az anagén fázis (növekvő fázis) fokozatos rövidülése révén ciklusról ciklusra a haj egyre vékonyabbá és rövidebbé válik, majd teljesen „eltűnik”.

 
 
A nők szervezetében is megtalálható ez a hormon, de jóval kisebb mértékben. Nőknél bizonyos esetekben endokrinológiai zavarok állhatnak a háttérben (tesztoszteron túltengése), de nem minden esetben igazolódik hormonális rendellenesség. Ez esetében azt feltételezik, hogy a hajhagymák DHT receptorai fokozottabb érzékenységet mutatnak a DHT-ra.


Mik az androgén hajhullás tünetei?

A klinikai képet meghatározza, hogy a fejtető bizonyos régióiban elhelyezkedő hajhagymák eltérő érzékenységet mutatnak a DHT-val szemben. A fejtetőn és homlokon lévő hajhagymák DHT-ra érzékenyek, míg a tarkón lévők nem, emiatt alakul ki férfiak esetében a jellegzetes mintázat, melyet a Hamilton-Norwood skálán értékelünk. Nőkben a férfiakétól eltérően, a fejtetőn indul meg a hajzat ritkulása, mely szinte sosem alakít ki teljes kopaszságot.

  
Forrás: https://www.uptodate.com


Mikor alakul ki az androgén hajhullás?

A férfiak esetében a pubertást követően kezdődhet, és az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. A kopaszodás sebessége és mintázata öröklött hajlam szerint egyénileg változó lehet. Nőknél leggyakrabban menopausa után alakul ki (a nők 1/3-a érintett lehet), ekkor ugyanis a női hormonok csökkenésével előtérbe kerülnek az androgén hormonok. Fiatalabb nők esetében általában hormonális rendellenesség áll a háttérben.


Hogyan diagnosztizáljuk az androgén hajhullást?

A bőrgyógyász először rákérdez arra, hogy a családban fordult-e elő családtagoknál hasonló hajhullás, illetve hogy milyen régóta észlel hajhullást. A hajzat megritkulásának mintázatából és fejbőrvizsgálat alapján a diagnózis könnyen felállítható, általában nem szükséges további kivizsgálás. Fiatal női pácienseink esetén azonban fontos tisztázni az esetleges hormonális eltéréseket, akne és fokozott szőrnövekedés megléte esetén - pl. policisztás ovárium szindróma kizárására -  további vizsgálatokat kérhetünk meg.


Hogyan kezeljük az androgén hajhullást?

Fiatal nők esetében, amennyiben hormonális eltérés igazolódik, úgy ennek kezelése elsődleges, pl. fogamzásgátló hatású antiandrogén gyógyszerekkel tünetileg megállítható a hajhullás.

Férfiak esetében is van lehetőség az androgénhormonok csökkentésére tablettás kezelés formájában finaszterid hatóanyagú készítményekkel, melyek legátolják az 5alfa reduktáz enzimet, ezáltal nem termelődik DHT. Ennél a kezelésnél azonban tudni kell, hogy lehetséges mellékhatásai között szerepel pl. a libidó csökkenése vagy erekciós zavarok kialakulása.

Mindkét nem esetén azonban rendelkezésre állnak olyan kezelések, helyi készítmények, melyek alkalmazásával a hajhullás jelentősen lelassítható, az elvékonyodott hajszálak megvastagodása serkenthető. Ezek a fejbőr keringésének fokozásával és a hajhagymák növekedési fázisának meghosszabbítása révén hatnak.

Ilyen a Drakula PRP terápia is:

Ami természetes, hatékony, biztonságos eljárás saját vérünk gyógyító erejével. Jó szívvel ajánljuk a Drakula PRP terápiát azoknak a Pácienseinknek, akik természetes módon, idegen anyag szervezetbe juttatása nélkül szeretnék visszanyerni dús, egészséges hajkoronájukat. 

Az androgén hajhullás jól megválasztott terápiával mellékhatások nélkül kezelhető. Ehhez kérje szakemberünk segítségét!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 05. 07. 16:42 (Utolsó frissítés: 2021. 04. 08. 09:52)

Kapcsolódó tartalmak
A hajhullás kezelése
A hajhullás kezelése
Drakula PRP és iPRF terápia hajhullás és kopaszodás ellen
Drakula PRP és iPRF terápia hajhullás és kopaszodás ellen
Hajmezoterápia - A haj mezoterápiás kezelése
Hajmezoterápia - A haj mezoterápiás kezelése
Várja önt:
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta