Blog: Pattanásos vagy? Ne nyomkodd! Csak rondább lesz!

Azok, akiknek arcbőrét pattanások és aknék csúfítják el, bármit megtennének annak érdekében, hogy ezek eltűnjenek. Az otthoni „csináld magad” módszerek azonban egyáltalán nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozzák. Sőt, akár még nagyobb bajt is okozhatnak!

Rengeteg vény nélküli szert lehet kapni a drogériákban, patikákban. Mindegyik azt ígéri, hogy eltünteti a nem kívánt, gyulladt pöttyöket, így nem csoda, ha egy kamasz pipereszekrényében tonnaszámra lehet belőlük találni. Némelyik segít, némelyik nem.  Ráadásul reneszánszukat élik a „csináld magad” mozgalmak is, legyen szó lakberendezésről, tortakészítésről vagy épp szépségápolásról. Az interneten videobloggerek százai mutatják meg pattanások elleni harcuk során összeszedett tudásuk legjavát, szavaikat pedig isszák a problémás arcbőrű kamaszok. Pedig a jó tanácsok néha nem is annyira jók, vagy éppen nem megfelelőek mindenki számára azok.


Oké, akne, de milyen?

Az aknék ugyanis nem egyformák, még akkor sem, ha a tükörben csak azt látjuk, hogy rondák. Akár egyszerre több fajtája is megjelenhet egyszerre a bőrön, és amelyik szer jó az egyikre, az a másikat begyullaszthatja, irritálhatja, vagy éppen túlszáríthatja, jó lehetőséget adva a további állapotromlásnak.

A mindenki által ismert miteszerek – más néven nyitott comedók - felszíne nyitott és a beléjük tapadt piszoktól feketék. Ezeket könnyű eltávolítani könnyű, felszínes nyomással, de ezt ne otthon gyakoroljuk, mert ha nem vigyázunk, könnyen elfertőződhetnek! A fehér miteszerek, avagy a zárt comedók felülete vékony szaruréteggel zártak, ezért nem tud belőlük kiürülni a felgyülemlett faggyú. Ezeket a kozmetikusok gríz-nek is nevezik, hiszen az apró, kemény szemcseszerű mitesszereket csak úgy lehet eltávolítani, ha tűvel megnyitják őket. Ezt főleg nem szabad otthon kipróbálni! Ezeket a kitisztítás után fertőtlenítővel kell lekenni, ami ugyan csíp, de hatására a pórusok összehúzódnak és egy nap után semmi nyomuk sem marad.


Az aknék súlyosabb formáival azonban már más a helyzet. A pattanások, melyek pirosas folt formájában, kis gennyesedéssel jelennek meg, a mitesszerek gyulladása miatt keletkeznek. Ezekre ajánlják a szárító-fertőtlenítő hatású termékeket a drogériákban és a gyógyszertárakban, melyek többnyire segítenek is a problémán, de ajánlatos csak a pattanásokra kenni, hiszen az arcbőr többi része normálisan működik, nem szabad kiszárítani. A nagyobb kiterjedésű, csomós, gyulladt területeket, illetve a cisztákat, tömlőket azonban semmilyen házi praktikával vagy vény nélküli szerrel sem szabad kezelgetni, mert a ciszták komoly hegesedést hagyhatnak a bőrön, amelyeket később csak csiszolással vagy lézeres kezelésekkel lehet eltüntetni, és komoly lelki és önértékelési problémákat okoznak viselőjüknek.


Jobb, ha inkább az orvosra bízzuk!

Mivel az aknék rendszeres megjelenésének sok oka lehet, például emésztési probléma, hormonális zavar, stressz, helytelen táplálkozás vagy épp más, rejtett betegség, a különböző vény nélküli szerek és ecsetelők, no meg a szájhagyomány útján terjedő praktikák helyett inkább bízzuk magunkat egy bőrgyógyászra. Lehet, hogy teljes kivizsgálásra küldi a beteget, de az is előfordul, hogy szerinte is elég egy egyszerű arctonik. Ezt jobb szakértőtől hallani, mielőtt nagyobb bajt okozunk magunknak, mint amilyen már úgyis van.  Ráadásul, ha félrekezelgetjük az aknés bőrt és csak utána megyünk orvoshoz, sokkal tovább tart majd a teljes gyógyulás.


Némelyik trükk csak bajt okoz

Sokan esküsznek a hagyományos módszerekre, a gyógynövényes főzetekkel való kenegetésre, a fogkrémre, vagy épp a paradicsomra, mézre, krumplira, fokhagymára, olívaolajra, uborkára, vagy épp a citromlére és az almaecetre. Tény és való, hogy ezeknek egy-egy vegyülete megtalálható a pattanás elleni tonikokban, krémekben, ecsetelőkben is, szóval akár veszélytelennek is gondolhatnánk őket.
A bőrgyógyászok mégis óva intenek mindenkit ezektől a praktikától, hiszen sok embernél olyan allergiás reakciót okozhat, ami csak hosszú idő után gyógyul meg.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 05. 12. 17:28 (Utolsó frissítés: 2018. 07. 23. 17:03)