Blog: Tudtad? Ha ezeket eszed, sokáig elkerül a klimax!

Hőhullám, alvászavar, hangulatingadozás… igazi rémálom annak is, aki átéli, de a közvetlen környezetének is. Nemrég azonban kiderült, hogy néhány élelmiszerrel elodázható a változó kor.

A nők számára a változó kor igazi mumus. Nemcsak azért, mert lezárul az életük egy időszaka és már nem eshetnek teherbe, hanem a hormonális változások miatt is, melyek eltérő intenzitással ugyan, de minden nőt megkínoznak. Sokan próbálnak uralkodni magukon és elfojtják érzéseiket, mások nem képesek erre és szinte még a személyiségük is megváltozik a menopauza idejére. Manapság már hormonpótlással lehet enyhíteni illetve némiképp vissza is fordítani a folyamatot, de minden nő vágya az, hogy ha lehet, minél később kezdődjön el a változó kor.


Paszuly, amitől nő a nő

Mindenki ismeri az égig érő paszuly meséjét, amelyben néhány babszem egy egészen új világba jutatta el a hőst. A Leeds-i Egyetem kutatói 35 ezer nő körében vizsgálták meg az egyes élelmiszerek menopauzára gyakorolt hatását, hiszen a népi hagyományok szerint bizonyos ételek segítenek a kellemetlen tüneteken. A jelentkezők közül 914, 40-65 éves nőt további négy éven át kísértek a kutatók, hogy nyomon kövessék a menopauza kialakulását, mivel a brit nők körében átlagosan 51 éves korban kezdődik a változó kor, de ez nagyban függ az életmódtól, a genetikától és a környezeti hatásoktól is, melyek mind befolyásolják a klimax megjelenésének idejét. A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a menopauza nemcsak a termékenységet befolyásolja negatívan, de korai megjelenése felelős lehet a csontritkulás felgyorsulásáért, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, míg a késői klimax növeli a mell- és a petefészekrák kockázatát. Hogy a hormonváltozás miatt gyakran fellépő depresszióról ne is beszéljünk.

Az egyetemi vizsgálatsorozat során a kutatók összehasonlították a vegetáriánus és húst evő nők menopauzája közti különbséget, de górcső alá vették azt is, hogy az egyes élelmiszertípusokat előnyben részesítő nők miként lépnek a változó korba. Az adatok kiértékelése során kiderült, hogy étkezéssel is késleltethető a klimax kezdete. A zsíros húsú halak és a hüvelyesek fogyasztása során bevitt antioxidánsok, illetve a B6-vitamin és a cink akár 3 évig is segített elodázni a menopauzát, míg a túlzott rizs és finomított lisztből készült tésztafogyasztás felgyorsította a folyamatot. A sok szénhidrát hatására akár 1,5 évvel hamarabb köszönt be a változó kor, de ugyanez volt a helyzet a vegetáriánus nőknél is. Náluk korábban indult a hormonális változás, mint azoknál, akik mindenevők voltak.  A kutatás vezetője, Yashvee Dunneram szerint a finomított szénhidrátbevitel növeli az inzulinrezisztencia esélyét, ami viszont befolyásolja az ösztrogénszintet, ezáltal az ovulációt kiváltó luteinizáló hormon felszabadulását okozza. Ez a petefészkek gyorsabb kimerülését okozhatja, ami a menopauzához vezethet. A vegetáriánus étrendre jellemző magas rost és a csökkent zsír bevitel egyaránt alacsonyabb ösztrogénszinttel társul, ami korábban jelentkező menopauzát okozhat. Dunneram szerint ennek az eredménynek akár közegészségügyi szempontból is jelentősége lehet a jövőben. - Az egészségügyi szakembereknek ezentúl figyelembe kell venniük a nők étrendjét, amikor a menopauzával kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, hiszen egyértelművé vált végre, hogy a táplálkozás miképp befolyásolja a természetes menopauza kezdetét. – jelentette ki a tudós.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 06. 14. 11:58 (Utolsó frissítés: 2018. 06. 14. 12:14)