Blog: Tesztelik a gyógyító hatású oltóanyagot!

A herpeszvírus – ha egyszer bevette magát a szervezetünkbe – kiirthatatlan. Ha az ajkunkon jelennek meg a hólyagok, csak pár nap kellemetlenséget jelentenek, de a nemi herpesz az életünket teheti tönkre. Most úgy néz ki, talán gyógyítható lesz.

Az ajakherpesszel (herpes simplex 1 – HSV-1 fertőzés) már egészen kicsi korában megfertőződhet az ember egy óvatlan puszin keresztül, amit az egyik rokon cuppant az édes kisbaba arcára. A nemiszervi változat (herpes simplex 2 – HSV-2 fertőzés) azonban egy szexuális úton terjedő betegség, ami súlyosan fertőző, és nők esetében akár a születendő gyermek életébe is kerülhet, ha kapcsolatba kerül a vírussal. A fertőzés gyógyíthatatlan, hiszen ezek a vírusok a bőrön át bejutva egészen az idegdúcokig vándorolnak, ahol megbújnak és stressz, betegség vagy más ok miatt időről időre fellángoló tüneteket okoznak.


Sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek és fertőznek

Bár az első megfertőződés komoly tünetekkel járhat, mégis akad olyan beteg, akinél a lefolyása olyan enyhe, hogy fel sem tűnik neki, hogy nemi herpeszben szenved. Ezek a betegek azonban, hasonlóan azokhoz, akiknek az állapota éppen stagnál, tehát nincsenek látható tüneteik, könnyedén megfertőzhetik partnereiket, hiszen maguk is vírusürítők. Maga az elsődleges  betegség a fertőzés után 3-20 napon belül aktivizálódik, égő, viszkető érzés kíséri az apró, csoportosan elhelyezkedő hólyagok megjelenését. Miután ezek felszakadnak, akár fekélyek is kialakulhatnak a hámfelszín megsérülése miatt. Az első fellángolást láz, izomfájdalom, hasi panaszok és a combtőnél elhelyezkedő nyirokcsomók megduzzadása követi. Férfiaknál kevésbé súlyos a fertőzés lezajlása, bár a hímvessző bármely részén megjelenhetnek a tünetek. A nőknél azonban sokkal kellemetlenebb a betegség, hiszen a vírus okozta hólyagok megjelenhetnek a szeméremtesten, de a hüvelyre és a méhnyakra is – anális szex esetében a végbélnyílásra -, sőt a húgycsőre is áthúzódhatnak, komoly alhasi fájdalommal kísérve. Átlagosan negyedévente újul ki a betegség, melynek tünetei ilyenkor sokkal enyhébbek, és már nagyjából egy hét alatt elmúlnak.


Nem korlátozódik egy helyre

Bár sokáig a herpes simplex 1-es vírus az ajkakra, míg a 2-es tüneteinek megjelenése a nemi szervekre korlátozódott, a védekezés nélküli orális szex miatt egyre több betegnél tapasztalták az orvosok, hogy a kétféle vírus mindkét helyen előfordul. Ugyanakkor azonban fontos tudni, hogy használati tárgyakkal, például törülközővel nem kerülhet át a vírus egyik emberről a másikra.


Egyelőre gyógyíthatatlan, de kezelhető

„Szerencsére” a betegséget a tünetek alapján többnyire könnyedén felismerik az orvosok, de a betegség nem gyógyítható teljes mértékben, a vírus nem ölhető ki a szervezetből, és meg sem előzhető védőoltással. A gyógyszeres kezeléssel csak visszaszorítható a fertőzés fellángolásának gyakorisága. A szájon át szedendő gyógyszereket, melyek legtöbbször acyclovirt tartalmaznak, akkor ajánlják a szakemberek, ha a tünetek évente 5-6 alkalommal is kiújulnak. Ebben az esetben akár egy éven át is szednie kell a betegnek a készítményt, mely módszerrel lelassul a vírus aktivizálódása, és hosszabb tünetmentes időszak következhet.
Tavaly márciusban azonban az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia 74. kongresszusán bemutattak egy olyan vakcinát, amivel – ha gyógyítani teljesen nem is lehet –,  erőteljesen visszaszorítható a herpesz vírus fertőzés fellángolása. A jelenleg tesztszakaszban lévő, immunterápiás vakcina hatása az első eredmények alapján igen erősnek mondható. A GEN-003 névre keresztelt oltóanyag két immunogén antigénből és egy mátrix adjuvánsból áll, ezzel alkalmas a T- és a B-sejtes immunválasz kiváltására egyaránt.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 04. 28. 16:43 (Utolsó frissítés: 2020. 09. 03. 16:49)