Blog: Memóriazavart is okozhatnak a népszerű gyorsételek

A túlságosan cukros, sós, illetve zsíros ételek rendszeres fogyasztása egyértelműen károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját, emellett pedig memóriazavart is okozhat – állítja egy új tanulmány.

Újabb bizonyítékunk van arra, hogy az egészségtelen, nyugati típusú, zsírban és cukorban gazdag étrend már rövid idő alatt képes megzavarni az agy éhségérzet-központját, ez pedig arra készteti az embert, hogy többet egyen, mint amennyire valójában szüksége van.


Összezavarodik az étvágyközpont?

A kísérlethez ausztrál kutatók több mint 100 egészséges, húszas éveiben járó, átlagos étrendet követő fiatalt választottak ki, akiknek egy részét átállították az egészségtelen, nyugati étrendre. Nekik az adott héten legalább négyszer gofrit kellett enniük, és gyorsétterembe is nagyjából minden másnap el kellett jutniuk egy-egy étkezésre, míg a többiek maradtak a normál napirendjüknél, és nem változtattak az étkezési szokásaikon.

Memóriatesztet végeztettek velük a kísérlet előtt és után, majd az egyhetes kutatómunka zárásaként megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket arról is, hogy mennyire élvezték az előző heti ételeket. A kísérlet végén kiderült, hogy a gyorskajára váltott csoport tagjai rosszabbul teljesítettek a memóriateszten, és sokkal jobban kívánták később az egészségtelen, zsíros és cukros ételeket.
 
Emellett kimutathatóan összezavarodott az étvágykontrolljuk is, amiért szintén a hippokampusz tehet.  A kutatók szerint fontos megállapítás, hogy közvetlenül már egy adag egészségtelen fogás elfogyasztása után is kimutatható a gyorsételek negatív hatása a nagyagy említett részére.

 
Már egy adag étel is bekavarhat

 Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a hippokampusz komoly szerepet játszik az étvágy szabályozásában: többek közt igazolták már azt is, hogy egy adag cukros, belga gofri elfogyasztása után a terület nem tudja rendesen ellátni a feladatát, nem ad jelzést, hogy fejezzük be az evést, jóllaktunk, így kontroll nélkül eszünk tovább.
 
A kutatók tovább keresik a választ arra, hogy miért nem bírunk ellenállni ezeknek a zsírban és cukorban gazdag ételeknek. Bár az ausztrál kutatásra újabb előrelépésként tekinthetünk, még mindig nem egyértelmű, hogy valóban a hippokampuszban áll-e be a változás az egészségtelen ételek hatására.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 
Forrás: https://www.sciencealert.com/high-fat-junk-foods-might-be-messing-with-your-brain-s-appetite-control-study-finds

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 05. 27. 14:07 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 27. 14:27)