Blog: Kiderült, miért terjed gyorsabban az AIDS!

Európában egyre több HIV pozitív ember él, riasztó ütemben növekszik a számuk. A szakértők szerint azért van ez, mert sokan nem is tudják, hogy betegek.

2016 az az év volt, ami Európa szerte megdöbbentette az orvostársadalmat. Ekkor regisztrálták a legtöbb új HIV fertőzöttet, szám szerint 160 ezret. Ez azért is ijesztő, mert korábban sosem volt ilyen mértékű a fertőzöttség mértékének növekedése a kontinensen. Világszerte 37 millió beteget tartanak nyilván, de valószínűleg rengetegen vannak olyanok is, akiket nem látott még orvos. A legtöbb HIV-fertőzött és AIDS-es Afrikában él, körülbelül 30 millióan betegek. Dél-kelet Ázsiában megközelítőleg 6 millióan fertőződtek már meg, míg Európában egymillió regisztrált beteg van.


Ez az oka

Bár már minden országban van anonim szűrés, sokan mégsem mennek el teszteltetni magukat még akkor sem, ha meglehetősen gyakran váltogatják partnereiket és megfelelő védelem nélkül szexelnek. Pedig épp ők vannak a legnagyobb veszélyben, szexuális beállítottságtól függetlenül! A felmérés során kiderült, hogy az újonnan regisztrált HIV-eseknek több mint a fele csak a fertőződés után nagyjából három évvel megy orvoshoz, mikor már tüneteket produkál, addig viszont sokkal nagyobb az esélye annak, hogy továbbadják a betegséget partnereiknek. A kutatás során kiderült, hogy manapság főleg az 50 év felettiek vannak veszélyben 65 százalékuk túl későn, a HIV-fertőzöttség utolsó szakaszában tudja meg, hogy hordozza a vírust.


Ha így folytatódik, sosem győzzük le

A WHO azt tűzte ki céljául, hogy a megfelelő szűrésekkel és a friss fertőzöttek idejében elkezdett gyógyszeres kezelésével 2030-ra megállítják a HIV járványos terjedését, de úgy tűnik, ez nem valósulhat meg. Ennek nemcsak az az oka, hogy sokan későn mennek orvoshoz, hanem az is, hogy az európai kontinensen csak Észak- és Kelet-Európában növekszik a friss fertőzöttek száma, a 2016-ban regisztrált új betegek 80 százaléka erről a régióból került ki.


De mi a helyzet itthon?

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Magyarország 1986 óra alacsony fertőzöttségű országnak számít, 2015-re kicsivel több, mint 3000 HIV-fertőzöttet regisztráltak, akiknek gyógyszeres kezelése folyamatban is van. A legnagyobb veszélyben még mindig a homoszexuálisok vannak, az intravénás droghasználók és a nők fertőzöttségi szintje évek óta szinte változatlan. Ennek oka abban is kereshető, hogy Magyarországon az átlagnál kevesebben használnak intravénásan beadandó kábítószereket, illetve, hogy a nők a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő – STD – betegségek elkerülésének érdekében egyre inkább ragaszkodnak a gumióvszer használatához, főleg a rövid távú szexuális kapcsolatokban.


Nem gyógyítható, de kezelhető

Annak esélye, hogy végleg kiirtható a HIV a szervezetből, igen kicsi, de feljegyeztek már csodás gyógyulásokat. A legfontosabb, hogy a megfelelő gyógyszerekkel megakadályozzák a vírus elszaporodását a betegek szervezetében, hiszen ezzel elkerülhetőek a halált okozó szövődmények, a tumorok, és maga az AIDS kialakulása is. A modern szerek segítségével a HIV-fertőzés már nem számít végzetes állapotnak, a betegek akár 40 éven át is jó minőségű életet élhetnek, ha kezelik őket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azok, akik gyakrabban váltogatják szexuális partnereiket és védekezés nélkül szexelnek, évente elmenjenek STD szűrővizsgálatra, ahol nemcsak a nemi betegségekre, hanem a HIV fertőzésre is elvégzik a megfelelő teszteket.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 03. 08. 15:01 (Utolsó frissítés: 2018. 03. 08. 15:57)