Manuálterápia

manuálterápiaA manuálterapeuta kompetens annak eldöntésében, hogy a támasztó és mozgató szervrendszer diszfunkcióinak hátterében; az izomzat, ízületek környéki fájdalmak mögött mechanikai eredet, ok húzódik-e meg, vagy sem. Míg egy gyógytornász orvosi diagnózis alapján végzi a kezeléseket, úgy egy manuálterapeuta a tanulmányai során jogosítványt szerez a mechanikai hátterű kórképek azonosítására és azok kezelésére.

A helyesen felállított funkcionális diagnózis után a manuálterápiás kezeléseket 2-3 alkalommal szükséges végezni ahhoz, hogy az eredmény mind a páciens, mind a terapeuta számára kielégítő legyen. Lehetséges az is, hogy egyszeri beavatkozás elegendő, de az esetek nagyobb részében 2-3 alkalommal érdemes számolni a hosszantartó és fennmaradó eredmény eléréséhez.

Az első terápiás találkozás alkalmával sor kerül az anamnézis felvételre, a differenciál diagnosztikára, a funkcionális diagnózis megalkotására, illetve magára a kezelésre. A kezeléseket minden alaklommal betegedukációval (mit tegyen a páciens, és mitől óvakodjon a problémával kapcsolatosan), valamint a házi feladatok bemutatásával és betanításával zárul. Ha szükségesek lesznek későbbi kezelések, azok alkalmával a pácienssel közösen értékeljük az elért eredményt. A közös értékelés alapján pedig folytatjuk, vagy módosítjuk a kezelés menetét.
 

Centrumunkban használt manuálterápia irányzatok:

McKenzie torna (MDT – Mechanikai Diagnózis és Terápia):

A McKenzie féle Terápia egy nemzetközileg elismert módszer a gerinc-, mozgásszervi-, ízületi- és a baleseti panaszok hosszabb távú, hatékony kezelésében. A Mckenzie Torna módszerét Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász fejlesztette ki az 1980-as évek elején. Egyaránt alkalmazható gerinc-, derék-, nyak-, és végtagízületek problémáinál. Terapeuták és gyógytornászok világszerte széles körben alkalmazzák a módszert.
A legtöbb mozgásszervi fájdalom “mechanikai” eredetű, ami azt jelenti, hogy a mindennapi mozgások, és testtartások okoznak fájdalmat. Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász, betegeinek módszeres vizsgálatával azt találta, hogy bizonyos mozgások és testtartások gyakran képesek a fájdalom megszüntetésére és a funkciók helyreállítására.
A McKenzie torna támogatja a test öngyógyító lehetőségét gyógyszerek, műtét, ill. egyéb passzív eljárások, úgymint meleg-, jég-, vagy ultrahangkezelés nélkül.
A McKenzie torna egy olyan átfogó csoportba sorsolási diagnosztikus rendszer, amely felismeri a betegek azon kis csoportját is, amelyen ezzel a módszerrel nem tudunk segíteni, mert ilyen estben a probléma nem mechanikai okokra vezethető vissza.

Milyen panaszok esetén ajánlott a McKenzie torna:

  • Ideggyöki eredetű panaszok (ágyéki, keresztcsonti, fenék, comb, lábszár, talp területére sugárzó fájdalom)
  • Porckorong kiboltosulás, gerincsérv (végtagokba kisugárzó fájdalom)
  • Tartós ülőmunka végzéséből fakadó gerinceredetű panaszok
 

Mulligan manuálterápia

A Mulligan terápia egyedülállóan egy fájdalommentes, gyorsan és egyszerűen kivitelezhető manuálterápiás kezelési eljárást nyújt a neuromusculoskeletalis mechanikai problémák kezelésére mozgásbeszűkülés és fájdalom esetén.
A fájdalommentes kivitelezés mellett a módszer sajátossága a passzív mobilizáció és az egyidejű aktív mozgás.
A mobilizáló eljárások mellett tape-technikák és önmobilizációs gyakorlatok teszik átfogóvá, és hosszútávon is eredményessé a módszert. A képzés dominánsan gyakorlatorientált, kitekintéssel az evidenciaalapú fizioterápiás elvekre.
Mckenzie manuálterápia, gyógytorna, gerinctorna

Maitland manuálterápia

 
A Maitland terápia specifikumai közé tartozik a páciens központúság, a klinikai megalapozottság és érvelés, a részletes mozgásszervi vizsgálat, a probléma eredetének felkutatására szolgáló differenciálás és az újra tesztelés.
A precíz, átfogó fizikális mozgásrendszeri vizsgálat a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. A differenciálás a vizsgálat részeként speciális tesztekkel a fájdalmas mozdulatban, illetve helyzetben segít megtalálni a problémát előidéző struktúrát. A vizsgálat eredményeinek megfelelően így specifikusan a rendellenesség okát tudjuk kezelni.
gerinctorna, gyógytorna, manuálterápia gyógytorna, gerinctorna, manuálterápia

Manuális medicina (Lewit-Barvicsenko manuálterápia)

 
A manuális medicina - mint gyógymód - a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik, kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és perifériás ízületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére.
A manuális gyógymódnál a kezelés menetét és a kezelési technikát az aktuális tüneti diagnózis határozza meg, a diagnosztikánál pedig igen nagy jelentősége van a mozgásszervi funkcióanalízisnek.
A manuális terápia az ízületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere, amelynek során a kezelő mechanikus energiát alkalmaz.
 

CCM terápia (Cervico-Cranio-Mandibuláris terápia)

A nyilvánvaló mechanikai kapcsolaton túl, a terület beidegzését illetően is szoros összefüggések igazolódtak a nyakunk, a fejünk, az arcunk és az állkapcsunk között. Gyakori példa erre a kapcsolatra az a tény, hogy néhány napos nyaki fájdalom valószínűleg fejfájást fog okozni, vagy néhány napos fejfájást valószínűleg nyaki fájdalom követ. Ennek fő oka egy egyedülálló fájdalomfeldolgozó mechanizmus, amely során mind az arc, mind a nyak felső része a fájdalmas jeleket az agynak ugyanazon területére szállítja. Így olyan, mintha az agy nem tudná időnként megkülönböztetni, hogy melyik régió felelős a fájdalom ingerület „küldéséért”. Az eredmény pedig az esetek egyrészében a téves fájdalomérzetet lesz. Könnyen lehet, hogy a fejfájás, vagy a szemkörüli fájdalom hátterében felső nyaki szakaszra lokalizált diszfunkció (pl. mozgáskorlátozottság) áll.

A fenti példa megmagyarázhatja, hogy a nyakfájdalommal küszködő betegek közül miért panaszkodnak sokan fejfájásra, arc- és állkapocs fájdalomra, és fordítva. Mindezeket a legkorszerűbb kutatások is alátámasztják.

 
A manuálterápiás kezeléseket relatív és abszolút kontraindikációk (ellenjavallat) esetén csak részben, vagy egyáltalán nem végezhetjük. Néhány olyan betegség-csoport, amelyek ide tartoznak:
  • agyi és érbetegségek állapota
  • vérzékenység
  • tumoros betegségek
  • friss traumás eltérések
  • gyulladásos folyamatok
  • oszteoporózis
  • compliance hiánya
Minden esetben egyéni elbírálás során születik meg a döntés a kezelések lehetőségét illetően!

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A gyógytorna, gerinctorna, manuálterápia árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 10. 31. 13:49 (Utolsó frissítés: 2022. 02. 17. 11:02)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Gyógytornával megszüntethető az inkontinencia a prosztatarákkal kezelt férfiaknál
Gyógytornával megszüntethető az inkontinencia a prosztatarákkal kezelt férfiaknál
Várja önt:
Nemes László
Nemes László
Nagy-Juhász Kitti
Nagy-Juhász Kitti