Blog: Fut a szemölcs, de hova?

Gondolnád, hogy az amúgy egyszerű és gyakori futószemölcsöt, amit gyerekek arcán is sokszor látni, a HPV okozza? Bizony, senki sincs biztonságban a vírustól! Szerencsére gyógyítható, így nem kell egy életen át viselni a kinövéseket.

Egyetlen apró bőrkinövéssel szokott kezdődni a rémálom, amit a futószemölcs jelent. Az egyetlen pici, lapos szemölcsből sérülés hatására egyre több lesz, és elterjed az arcon, a karon vagy éppen a test bármely részén. Főleg a borotválás, szőrtelenítés jelenthet fertőzésveszélyt, hiszen hámsérülést okozhat. Nők esetében a lábon a gyakoribb a futószemölcs terjedése, míg a férfiaknál a borotvált arcon és nyakon fordul elő leginkább. Furcsa módon a gyerekeket sem kíméli ez a bőrelváltozás, nekik főként az arcukat csúfítja el.


Naná, hogy ez is a HPV miatt van!

Míg a humán papilloma vírus egyes törzsei méhnyakrákot idéznek elő, addig más altípusai a bőrünket támadják meg kisebb-nagyobb mértékben. Minden szemölcsfajtát a HPV okoz, a futószemölcs kialakulásáért a 3,10, 28 és 49-es típus a felelős.


Mástól lehet elkapni

Ahogy a herpeszvírust, úgy a HPV futószemölcsöt okozó törzseit is főleg két ember közötti bőrkontaktussal lehet elkapni, akár szemmel szinte láthatatlan sérülésen át. A fertőzést követően a vírus bejut a bőr hámsejtjeibe és lapos, apró elváltozást okoz, amit lapos szemölcsnek, latinul verruca plana-nak is neveznek kinézete miatt, de vírusszemölcs néven is ismerik.
A futószemölcsök – a többi szemölcsfélével ellentétben – kisebbek, felszínük egyenletesebb, alig emelkednek ki a bőrből és színük a pirostól a barnáig bármilyen árnyalatú lehet. Épp emiatt néha szeplőnek vagy anyajegynek, netán pigmentfoltnak is nézik. Csoportosan jelenik meg a bőrön, egyszerre 20-100 darab is kialakulhat egy-egy telepen.


Ezt tedd és NE tedd ellene!

Az első és legfontosabb persze a megelőzés lenne, ami talán úgy a legegyszerűbb, ha nem fogsz kezet olyan emberrel, akinek a kezén futószemölcs van, vagy nem adsz puszit valakinek, akinek az arcán látsz ilyesmit. Ez azonban időnként komoly udvariatlanság lenne, úgyhogy nehéz megoldani. A legjobb, ha karban tartod az immunrendszered, mert – bár a HPV nem, vagy nagyon nehezen írtható ki a szervezetből – a futószemölcsök hirtelen megjelenése főleg a legyengült immunrendszerű embereknél tapasztalható.


Ha már megvan a baj és megfertőződtél, ráadásul megjelentek az első szemölcsök is, a továbbiakban nagyon kell figyelned magadra. Borotválkozás vagy szőrtelenítés idején vigyázz, nehogy megsértsd a bőrelváltozást, mert azzal borítékolható, hogy hamarosan egyre tovább terjed. Ugyanez igaz az erőteljes törülközéssel is, ha egy mód van rá, szokj le arról, hogy vörösödésig dörzsölöd magad, mert – bár véred nem folyik – olyan mikrosérülések keletkezhetnek a durva érintés hatására, ami szintén melegágya a szemölcsök terjedésének a testeden. Szintén fontos, hogy ha szemölcsöd van, ne vakargasd. Soha! Ha elvakarod, lehet, hogy először úgy tűnik, elmúlik, de aztán azt veheted észre, hogy egyre több jelenik meg, mert továbbfertőzted a bőröd.
Bár sokféle otthon alkalmazható termék és szer van, ami a szemölcsöket hivatott eltávolítani, a futószemölcs esetében mégsem ajánljuk ezek használatát, mert a gyors terjedés miatt nagyobb bajt is okozhatunk, ha felelőtlenül kezelgetjük az elváltozásokat. A legjobb, ha szakemberhez fordulunk a problémával, a bőrgyógyász megfelelő kezelési módot fog ajánlani, ami lehet krém, ecsetelő, fagyasztás, vagy a legrosszabb esetben a szemölcs kimetszése. Rossz hír, hogy minden egyes szemölcs külön kezelést igényel. Jó hír viszont, hogy ha sikerül a gyökerénél fogva elpusztítani a szemölcsöt, az már nem újul ki!

Ha érdekesnek találta cikkünket kérjük, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 04. 19. 09:05 (Utolsó frissítés: 2019. 02. 20. 10:31)