A hallójárat gyulladás okai, tünetei és kezelése

hallójárat-gyulladásA hallójárat-gyulladás nagyon gyakori fül-orr-gégészeti probléma. A külső hallójárat viszonylag szűk és mély, a középfültől a dobhártya határolja el. A külső hallójárat védelmében a fülzsír játszik fontos szerepet. A szakszerűtlen tisztítás, illetve a tartós nedvesség hatására fülzsír hiány alakulhat ki, ennek következtében a védelem károsodik, és baktériumok, illetve gombák kerülhetnek a fülbe, melyek külső hallójárati lágyrész-fertőzést okozhatnak. A hallójárat-gyulladás legalább annyira gyakori, mint a középfülgyulladás.


Mi okozhat hallójárat-gyulladást?


Hallójárat gyulladást okozhat a tartós nedvesség, illetve a vakarás és tisztogatás során okozott apró sérülések. Mindemellett gyulladást okozhat a nem megfelelően tisztán tartott hallójárati hallókészülék és a füldugó is.
 

Mik a hallójárat gyulladás tünetei?


A hallójárat-gyulladás enyhe stádiumában a hallójáratban viszkető és enyhén feszítő érzés tapasztalható. Minimális váladékozás is jelentkezik, valamint enyhe duzzanat és vérbőség is kialakul.

A közepes stádiumban már erősödik a viszketés és a fájdalom. Emellett sárgásfehér, törmelékes váladék távozik a fülből, és halláspanasz is jelentkezik. Mindemellett megduzzad a hallójárat, és mindez teltségérzéssel párosul.

A súlyos stádiumban még erősebbé válik a fájdalom, ami az állkapocs ízületbe és a nyakba sugárzik. Továbbá láz, váladékozás és érzékenység jelentkezik, és a duzzanat átterjed a hallójárat-bemenetre. Mindez jelentős hallás panasszal is párosu, emellett a fülkagyló alatt vagy előtt tapinthatóvá válik a megnagyobbodott nyirokcsomó. Ráadásul szövődmény kialakulása esetén a gyulladás átterjedhet a külső fülre és környékére. 
hallójárat gyulladás

Hogyan lehet megelőzni a hallójárat-gyulladást? 


A legfontosabb a fül szárazon tartása. Zuhanyzás, illetve úszás után érdemes a fejet oldalra dönteni, és száraz törölközővel felitatni a nedvességet. Esetlegesen hajszárítót is lehet használni a fül kiszárításához.

A hajszárító használata mindig alacsony fokozaton történjen, és messziről érdemes szárítani, különben több kárt okozunk vele, mint hasznot. Továbbá javasolt kerülni a fültisztító pálcika használatát. 

Amennyiben gyakran visszatér a hallójárat-gyulladás, érdemes tisztázni a fülész szakorvossal a cukorbetegség esetleges lehetőségét. A megelőzésre minden esetben kiemelt figyelmet kell fordítani.
 

Milyen kezelési módok ismertek?


A hallójárat-gyulladás kezelésének egyik legfontosabb lépése a fájdalomcsillapítás. Enyhébb fájdalom esetén a nem szteroid gyulladáscsökkentőket, míg erősebb fájdalom esetén a vényköteles változatokat alkalmazzák. Fontos, hogy hallójárat-gyulladás esetén nem szabad melegíteni a fület.

Helyileg ható készítményeket is érdemes alkalmazni, például antibiotikum-tartalmú fülcseppet. Érdemes szteroiddal kombinált készítményt használni az antibiotikum-monoterápia helyett. Szövődményes esetekben a kezelés időtartama egy hét.
 

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most fül-orr-gégészeti konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A fül-orr-gégészeti szakrendelésünk árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 10. 06. 11:11 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:37)

Kapcsolódó tartalmak
Arcüreggyulladás kezelése
Arcüreggyulladás kezelése
Horkolás kezelése
Horkolás kezelése
Komplex szájüregi rákszűrés
Komplex szájüregi rákszűrés
Várja önt:
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Szalóki Tibor