Blog: Kívül-belül megváltoztathat, ha leteszed a fogamzásgátlót

A legpraktikusabb és egyik legjobb hatásfokú fogamzásgátló módszer a tabletta szedése. De mi történik a testeddel, ha abbahagyod? Sok változás történhet a testedben a fogamzásgátló hatására, de van, ami miatt jobb, ha orvoshoz fordulsz, mert bajt jelenthet.

Sok nő fogamzásgátló tabletta segítségével kerüli el a nem kívánt terhességet. Amint a gyógyszer szedését abbahagyják, többnyire máris ismét fogamzó képes állapotba kerül a nő, hiszen a manapság használt, modern termékeknek már nincs hónapokon át tartó kiürülési ideje. Vannak azonban, aki furcsa tüneteket tapasztalnak magukon a tabletta letétele után. Ez nem csoda, hiszen a hormonszintek ciklikus változásának megakadályozása és a tabletta hormontartalma jó néhány problémát orvosol, ugyanakkor sajnos van, amit el is kendőz.


Fogamzásgátló hatásai- külső változások

Annak idején – és néha még most is – azért írnak fel kamaszlányoknak fogamzásgátló tablettát, mert bőrük problémás, sok és makacs pattanással küzdenek. A gyógyszer hormontartalma azonban befolyásolja a bőr állapotát, megakadályozza a túlzott zsírtermelődést, ami a pattanások és az aknék kialakulásának melegágya. A tabletta szedésének elhagyása után a korábbi állapot időszakosan visszatérhet, de aztán többnyire rendeződik a hormonháztartás és elmúlnak a pattanások is. A haj állapota is megváltozhat, sokan arra panaszkodtak, hogy átmenetileg zsírosabbá vált a fejbőrük, ezáltal a hajuk is. Ennek oka ugyanúgy a hormonokban keresendő és ez is rendeződik általában. Ha azonban a tünetek fél év múlva sem javulnak, érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen tesztoszteron túltermelődés is állhat a háttérben, amit mindenképpen kezelni kell.
Sok nő azt veszi észre, hogy a tablettát letéve rövid idő alatt leszalad róla néhány kiló, aminek általában örülnek, főleg azok, akik kínlódnak a fogyókúrával. Ez a fogyás azonban – és ez rossz hír – nem a testzsírból történik, hanem általában víz távozik a szervezetből, néhány gyógyszer ugyanis ödémát okozhat.


Fogamzásgátló hatásai- belső változások

A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, így elmarad a normális havi ciklus és ennek összes tünete is, mint az érzékeny mellek, a menstruációt kísérő fájdalom és a PMS is (ez a hangulatingadozásokra is igaz, aminek nemcsak a férfiak, de a nők is épp ugyanannyira örülnek). A gyógyszer szedésének abbahagyása után azonban a ciklus visszatér, bár egy kis időbe beletelhet, hogy normalizálódjon a helyzet, egy-két hónapig, maximum fél évig jelentkezhet vérzészavar. Ha azonban a helyzet nem javul, érdemes és kell is nőgyógyászhoz fordulni, mert akár PCOS vagy más nőgyógyászati probléma is meghúzódhat a ciklusproblémák hátterében.
Amikor valaki fogamzásgátlót szed, úgy nem megy végbe normál peteérés, így nincs sem ovulációs fájdalom, sem pedig PMS. Ebből következik, hogy az abbahagyása után ezek bizony visszatérhetnek, főleg a mellek érzékenysége- jellemzően tüszőrepedés és menzesz előtt. A mell mirigyes szerkezete ugyanis reagál végbemenő hormonváltozásra. Az ösztrogén ugyanis a mirigyek megnagyobbodását, míg a progeszteron a zsírszövet ödémáját eredményezi.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 02. 06. 14:11 (Utolsó frissítés: 2018. 02. 06. 14:25)