Fitymaszűkület gyerekeknél - fityma letapadás - fitymagyulladás kezelése gyermekkorban

fitymaszűkület gyerekeknélA fiú csecsemők és kisgyermekek nemi szervének higiéniája

A fiú csecsemők nemiszervének tisztítása a pelenkacserék alkalmával minden esetben elvégzendő: nedves törlőkendővel vagy vizes vattával tisztítsuk meg az intim területeket a széklet-, vizelet- és popsikenőcs maradványoktól.

Fürdetéskor mossuk meg tiszta vízzel a fityma (előbőr)  területét, de a bőrt csak gyengéden, erőltetés nélkül húzzuk fel!

Ahogy nő a gyermek, a nemi szerv tisztán tartása fokozatosan egyszerűsödik. Körülbelül 3 éves korra részlegesen oldódik a fityma letapadása, és a gyermek is egyre inkább együttműködő, így megtanítható az önálló tisztálkodásra.

A gyermek fürdéskor – ameddig a szövetek engedik – húzza vissza óvatosan a fitymát, és tisztítsa meg az alatta lévő területet. 

A szobatisztaság elérésekor szoktassuk rá arra is, hogy pisilés előtt is mosson kezet, és vizeletürítéskor húzza hátra a fitymát. Ha végzett, itassa fel a vizeletcseppeket és húzza vissza. Ezzel megelőzhető az újbóli visszatapadás és a fitymagyulladás, melyet a fityma alatt maradt baktériumok okoznak.
Továbbra is fontos szülői ellenőrzés!

Smegma (szmegma)

A smegma a távozó hámsejtekből és a faggyúmirigyek által termelt váladékból álló halványsárga váladék, mely a makk és fityma között keletkezik. Amíg a fityma a makkhoz van tapadva, addig a smegma nem tud kiürülni, később a fitymát felemelve spontán kiürül. Ritkán befertőződhet, és gyulladást (balanitist) okozhat. Később a fityma és a makk szétválása a jelenséget spontán megszünteti. 

Fitymagyulladás

 

Élettani csecsemőkori fitymaszűkület

Fitymaszűkület akkor áll fenn, amikor a fityma túlér a makkon, a fityma gyűrűt pedig nem lehet hátrahúzni, mert szűkebb a makk átmérőjénél.
Az élettani csecsemőkori fitymaszűkület minden fiú csecsemőnél előfordul, ebben a korban tehát teljesen normális, ha még nem húzható hátra a fityma, ami a következő 1-3 évben – mindenféle beavatkozás nélkül– fokozatosan fog feltágulni, és egyre jobban hátrahúzhatóvá válik a sejtes letapadás oldódásával együtt.

Élettani fitymaszűkület esetében ne nyúljunk a gyermek fitymájához, ez az állapot nem igényel teendőt! Tilos az erőltetett hátrahúzás, mert ez berepedést, akár hegesedést okozhat a fitymán, ami heggel gyógyul és műtétet igénylő szűkületet okozhat.

Fitymaszűkület gyermeknél
Phimosis - Scientific Figure on ResearchGate. Available from:
https://www.researchgate.net/figure/Inflamed-oedematous-preputial-orifice-after-a-forcible-trial-of-retracting-the-prepuce-in_fig1_339762399 [accessed 27 Feb, 2023]

Sejtes fityma letapadás (adhesio cellularis preputii)

A fityma makkról való leválása a magzati kor végén elkezdődik, ám a folyamat sokszor még kisgyermekekben sem fejeződik be. Normális élettani állapot tehát, hogy a fityma egy finom hártyával rátapadt a makkra, amelyről fokozatosan, az életkor előrehaladtával magától leválik. Ez a folyamat legkésőbb a kamaszkorra végbemegy. 

Mikorra kell hátrahúzhatóvá válni a fitymának?

Magyarországon 2-3 éves kortól már javasoljuk az óvatos fitymatornát és körömvirág kenőcsös kezelését. Az előbőr hátrahúzását nem szükséges siettetni vagy erőltetni. Cél, hogy az óvodáskor végére (5-6 év) −az önálló tisztálkodás részeként− a fityma hátra- és visszahúzhatóvá váljon. 
 

Hogy kell végezni a fityma tornát?

A fitymatorna nem más, mint a fityma óvatos, hátra-és visszahúzogatása, ami lehetővé teszi az elválást a makktól. A tornát 1-3 hónapon át, naponta akár többször is ajánlott végezni. Az esti fürdéskor végzett fitymatorna előnye, hogy a meleg víz hatására a szövetek felpuhulnak, így a fityma könnyebben hátratolható. A fityma tornát bőrpuhító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású kenőcsös kezeléssel kiegészítve szintén elősegíthetjük a letapadás oldását. 
Nagyon fontos, hogy a fityma tornáztatását csak olyan mértékben végezzük, amíg a letapadás engedi (elképzelhető, hogy esetenként csak néhány mm-t fog mozdulni), itt tartsuk meg egy kis időre (fél-egy perc),majd kenjük be a krémmel a makkot, majd ezt követően mindig finoman húzzuk vissza a helyére a fitymát, nehogy elszorítsa a makk keringését.

Tilos a fityma erőltetett hátrahúzása, mert ez fájdalmat, berepedéseket, heggel gyógyuló sérüléseket és másodlagos fitymaszűkületet okozhat!

Fitymaletapadás
Sutureless prepuceplasty with wound healing by second intention:
An alternative surgical approach in children's phimosis treatment - Scientific Figure on ResearchGate.
Available from: https://www.researchgate.net/figure/Photo-of-a-young-child-with-severe-phimosis-The-foreskin-cannot-be-retracted-to-exposure_fig1_5533165 [accessed 27 Feb, 2023]
 

Mikor kell szakemberhez fordulni a fitymaszűkülettel?

Amennyiben a fityma szűkülete akutan akadályozza a vizelést (fájdalmas, ballonszerűen feltágul), forduljunk a sebészeti ügyelethez!

Ha a fitymaszűkület nem oldódik 5 éves korra, érdemes szakembert (háziorvos, gyermekgyógyász, urológus, gyermeksebész) felkeresni, aki helyileg alkalmazható szteroidos kenőcsöt  ír fel. A krémet kívülről kell vékonyan az előbőrbe masszírozni.  6-8 hetes szteroid kenőcsös kezelés   segíti a szűkület oldását.
A sejtes letapadás spontán oldásában a rendszeres tornáztatás, valamint az óvodáskorban jelentkező merevedés(erekció) fog segíteni. 

 Gyermekkori fitymaszűkület Fityma letapadás, fitymaszűkület

Kóros (másodlagos, nem élettani) fitymaszűkület


Ha az élettani fitymaszűkület 3 éves kor felett a fitymatorna és kenőcsös kezelések ellenére nem rendeződik, mértéke fokozódik, kóros fitymaszűkületről beszélünk. A jelenség gyakrabban fordul elő korai „erőltetett” hátrahúzások után, de kialakulhat gyulladásos folyamat miatt is. Jellemző, hogy a korábban hátrahúzható előbőr mozgása egyre inkább akadályozott, a gyűrűszerű szűkület kifejezettebbé válik. Fontos, hogy bár az előbőr ugyan nem húzható hátra, de normális vastagságú és nem sebes. 
Kóros fitymaszűkületre utaló jel a vékony sugárban, erőtlenül, akadozva, csepegve távozó vizelet, valamint a ballonszerűen felfújódó fitymazsák.
A kóros fitymaszűkület elsősorban szakember vezetésével történő konzervatív kezelést igényel. Ennek során napról napra egyre nagyobb mértékű (0,2-0,5mm) fitymatorna történik, ami a szteroidos kenőccsel történő kezeléssel kombinálva eredményesen szünteti meg a szűkületet, ezért legtöbb esetben körülmetélésre nincs szükség.

Lichen Sclerosus okozta másodlagos fitymaszűkület gyermeknél

Lichen sclerosus okozta másodlagos fitymaszűkület

Míg a korábban említett kóros élettani szűkületnél a fityma normál vastagságú és nem sebes, addig ebben a betegségben jelentősen megvastagodott, sebekkel borított, sokszor porckemény, gyöngyház-fehéresen átalakult az előbőr. Az elváltozás körülmetéléssel kezelhető, enyhébb esetekben jól reagálhat szteroidos kenőcsös kezelésre.
 

A pénisz előbőrének (fityma) gyulladása (balanitis)

A balanitis a makk bőrének gyulladása, mely fájdalommal, váladékozással, pirossággal, duzzanattal, illetve vizelet-visszatartással járhat. A vizelet a makk és a fityma közé préselődik. Okozhatja az is, hogy a smegma nehezen ürül ki és felgyűlik a fityma alatt. 

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja gyermekénél, kérjen időpontot Dr. Sándor Sarolta gyermekbőrgyógyászunkhoz vagy Dr. Oláh Csaba gyermeksebészünkhöz

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!
Időpontfoglalás:
email: info@boc.hu
telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2023. 02. 27. 16:33 (Utolsó frissítés: 2023. 02. 28. 15:52)

Kapcsolódó tartalmak
Felnőttkori fitymaszűkület kezelése
Felnőttkori fitymaszűkület kezelése
Fitymafék műtét
Fitymafék műtét
Gyermekbőrgyógyászat
Gyermekbőrgyógyászat
Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta