Blog: Figyelj magadra - maradj velünk sokáig egészségben!

Március 8-án, a nemzetközi nőnapon világszerte virágcsokrokkal, csokoládéval, finom italokkal és más ajándékokkal kedveskednek nekünk, nőknek, a férfiak - kedvesünk, testvérünk, édesapánk, barátaink, kollégáink.  Mit teszünk azonban mi magunk azért, hogy az életünk egészségben teljen, és minél tovább tartson szeretteink, no és persze a mi magunk örömére?

Vegyünk például egy olyan, speciálisan női problémát, mint a méhnyakrák.
Hazánkban a nők csupán egynegyede jár rendszeresen méhnyakrákszűrésre, hiába rendeznek újra és újra az egészségügyi hatóságok és civil szervezetek kampányokat a szűrés illetve a HPV (humán papilloma vírus, a méhnyak rák okozója) elleni védőoltás népszerűsítésére.
Ez borzasztóan rossz arány, ha azt nézzük, hogy pl. a skandináv országokban a nők 70-80 százaléka vesz részt ezeken a vizsgálatokon! Ezekben az országokban bizony a méhnyakrák ritka is, mint a fehér holló. Már korai szakban kezelik az érintett nőket, így soha nem fog a folyamat eljutni a rákos stádiumba.
Ezzel szemben hazánkban még mindig naponta szedi áldozatait a méhnyakrák - évente 1000 nő betegszik meg és 450 nő hal meg Magyarországon ebben a betegségben.  Ez arról is tanúskodik, hogy a legtöbb felfedezett méhnyakrákos beteget túl későn kezdik el kezelni, így az esélyei  nem igazán jók. Szomorú adatok ezek, hiszen ezek a tragédiák megelőzhetőek lennének.

Vajon miért nem törődünk mi, nők az egészségünkkel? Miért tesszük magunkat mindig a legutolsó helyre? Miért fontosabb az, hogy tiszta legyen a lakás, időre az asztalon legyen a vacsora, átnézzük a gyerek leckéjét, meglátogassuk a nagymamát, de a saját egészségünkkel nem jut időnk, energiánk foglalkozni?
Holott könnyen beláthatjuk, hogy ha megbetegszünk, mégpedig súlyosan, akkor átmenetileg – vagy még rosszabb esetben végleg! – képtelenek leszünk a családban, párkapcsolatban, munkahelyen helytállni. Nincs rettenetesebb dolog, mint amikor a családot szeretetével és gondoskodásával egyben tartó anya és feleség - aki, nem mellékesen, sokszor az anyagi biztonság megteremtésében is fontos szerepet játszik - hirtelen ágynak esik, és éppen őmiatta kell aggódni, az ő életéért kell szorongani.
Hát nem jobb ezt megelőzni? Nem érdemes évente egyszer megtalálni azt a néhány órát arra, hogy utánajárjunk, hogy nem fenyeget-e minket veszély?

Szerencsére, az orvostudomány egyre több módszerrel képes ma már a méhnyak rákhoz vezető állapotok minél korábbi kiszűrésére. A hazai nőgyógyászati ellátásban a szokványos citológiai (sejtkenet) vizsgálaton túlmenően, egyre több rendelőben alkalmazzák a HPV vizsgálatot, amely még korábban kimutatja, kikre kell fokozottabban figyelni. Ha pedig a citológia kóros vagy bizonytalan eredményt mutat, már kérhető olyan vizsgálat, az ún. CINTEC plus, amely segít a probléma súlyosságát precízen meghatározni. Ne feledkezzünk meg a HPV elleni védőoltásokról sem, melyek nagyságrendekkel csökkentik a méhnyakrák és rák megelőző állapotok kialakulásának kockázatát.

Törődjön magával, hogy törődhessen szeretteivel! Ajándékozza meg őket és saját magát egészségben töltött évekkel!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 03. 07. 15:54 (Utolsó frissítés: 2019. 02. 22. 10:22)