Blog: Nem számít, ha fiatal vagy! Nem csak az idősebbek betegsége a rák

Hiába nincs még 40 az ember, bizonyos rákfajták ugyanúgy, ha nem jobban veszélyeztetik az életét, mint az korosabbaknak. Még akkor is, ha úgy gondolja, túl fiatal az ilyen betegségekhez!
 
Néhány betegség életkorhoz köthető, de a daganatos megbetegedések egyre kevésbé azok. A legújabb felmérések szerint ugyanis hazánkban egyre nő azon fiatalok száma, akik ilyen helyzetbe kerülnek. Magyarországon minden negyedik ember rákban hal meg, de az évi nyolcvanezer újonnan regisztrált eset között egyre nő a negyven éven aluliak száma. Sőt, a hererák, a leukémia és a HPV megjelenése már a harminc évnél fiatalabbak között is szemmel láthatóan növekszik, a környezeti hatások, öröklött hajlam és a helytelen életmód mind hajlamosító tényezőkként működnek.


Megelőzés, diagnosztika és kezelés: egyformán fontosak

Mint minden betegség, úgy a rák elleni harc legfontosabb és első feladata a megelőzés, mégis az évi 1200-1300 új megbetegedés egynegyede 25-44 éves nők között alakul ki, és az évi 400-500 elhalálozott beteg között is megtalálhatóak fiatal nők. Mióta azonban a HPV elleni oltás létezik, és a megfelelő korú, általános iskolás lányokat ingyenesen oltják be ellene, valamint a felnőttek is megvásárolhatják a patikákban az oltóanyagot, a három legveszélyesebb, méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV törzs már nem veszélyezteti az oltottak életét. Ha egy nő nincs beoltva, a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok még fontosabbá válnak, hiszen csak ezek mutathatják ki, ha fertőzés, netán kezdeti sejt elváltozások, megbetegedés áll fenn. Fontos lenne a fiúkat is ugyanebben az oltásban részesíteni, hiszen – ha nem használnak óvszert – egyik nőről a másikra vihetik a fertőzést szinte tudatlanul, hiszen ezek a vírustörzsek náluk nem okoznak kifejezett problémát.
 
A leukémia és hererák – mely megközelítőleg a betegek felének esetében 34 év alatti fiatal férfiaknál alakul ki, 15 év alatt 8630 betegből 4203 volt ilyen korú - prevenciója szintén a rendszeres szűrővizsgálatokkal zajlik, utóbbinál a tapintásos önvizsgálat is létfontosságú, hiszen egy férfi gyakran előbb felfedezi a herék apró elváltozásait, mint az az orvos, aki talán először találkozik a beteggel.
 
A rendszeres szűrővizsgálatok segítségével a diagnózis időben felállítható. Minél korábban derül ki a rák, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra és arra, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget, problémát okozza az alkalmazott gyógymód. A méhnyak- vagy hererák kezdeti stádiumában gyakran elég olyan módszereket alkalmazni, melyek az adott területre hatnak, de később már sokkal drasztikusabb megoldásokhoz kell nyúlni. Ráadásul, ha a daganatos megbetegedést időben megállítják, az áttétek kialakulásának is kisebb az esélye. A leukémia kezelésének időben való elkezdése sokkal gyorsabban megoldhatja a problémát, felerősítheti a beteg szervezetét és több időt hagy az esetleges további gyógymódok kipróbálására, ha a korábbiak nem hatnak kellőképpen.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 05. 24. 12:05 (Utolsó frissítés: 2018. 05. 24. 12:24)