Blog: 5+1 tipp, hogy mire vigyázzunk a fesztiválokon

A hőséggel együtt beköszöntött a fesztiválszezon is: sorra érik egymást a szórakozási lehetőségek, többnapos, zenés rendezvények, melyek a felszabadultság és a szabadság érzete mellett sokszor betegségekkel is járnak. Ha betartunk néhány szabályt, sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, és a bulizás is felhőtlen lesz!
 
 1. Napon leégett bőr: A fesztiválokon nem csak este és éjszaka, hanem napközben is sok a szórakozási lehetőség, ezért a fényvédelemről mindenképp gondoskodni kell! A jól szellőző, könnyű öltözékeket érdemes ilyenkor elővenni, mivel a  szoros ruházat jobban hajlamosít az izzadásra. Ajánlott a hőségben olyan ruhát választani, ami a lehető legnagyobb bőrfelületet takarja, hiszen 10 és 15 óra között a legerősebb a napsugárzás. A szabadon maradt testfelületre magas faktorszámú napvédőt érdemes felvinni, hogy megelőzzük bőr megégését - és nem elég egyszer, naponta többször újra kell kenni magunkat!
   
 2. Napszúrás, hőguta: A megfelelő ruházat kiválasztása és a bőrvédelem mellett javasolt a fej védelmére is külön figyelni:  fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. A napszúrás megelőzése érdekében nem ajánlott közvetlenül kitenni szervezetünket a napsugárzásnak, erős napsütésben válasszuk inkább a sátrat, a zárt vagy árnyékos helyeket. A hőguta elkerülése érdekében azonban ajánlott olyan zárt helyen lenni, ami nincs felforrósodva, lehetőleg légkondicionált vagy jól szellőztethető.
   
 3. Alkoholfogyasztás, folyadékpótlás: A nyári fesztiválok része az alkohol, ami ugyan segít ellazulni, oldja a gátlásokat, de fokozott terhelést jelent a szervezet számára. Az alkohol dehidratál, azaz több vizet hajt ki a szervezetből, mint amennyi folyadékban oldott formában megtalálható. Az alkohol mellé ezért mindenképp vizet is kell inni, hogy a kiszáradás veszélyét csökkentsük! Fontos, hogy a bulizás és szórakozás ne vegye el a figyelmet a megfelelő folyadékpótlástól, és a fesztiválokon is napi 2,5-3 liter vizet fogyasszunk naponta. Az alkoholt érdemes mérsékelni, hiszen az öntudatlan részegség akár életveszélyes is lehet.
   
 4. Megfázás: Képtelenségnek tűnik a kánikulában megfázni, a legtöbb ember azonban legalább egyszer megbetegszik nyáron: a megfázáshoz ugyanis nem hideg, hanem vírusok és baktériumok kellenek. A vírusok, baktériumok kiválóan szaporodnak a melegben, az erős UV-sugárzás pedig gyengíti immunrendszerünket, így könnyen megbetegedhetünk. Nem beszélve a légkondicionált helyekről, ahova belépve a kinti hőségből gyakran érezzük, hogy fázunk. Ha már megtörtént a baj, segíthet a C-vitamin, a köptető, hurutoldó, torokfertőtlenítő szerek használata, felfázás esetén pedig hatásosak a tőzegáfonyás készítmények. Betegen nem javasolt fesztiválozni, és ha a láz nem múlik, mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert idővel kialakulhatnak olyan szövődmények, mint az arcüreg- vagy tüdőgyulladás.
   
 5. Ételmérgezés: A szobahőmérsékleten, illetve a szabadban, a napon tárolt élelmiszerek a kánikulában hamar megromlanak, ezt fontos észben tartani.  Népszerűek a fesztiválozók körében a jégkrémek, sütemények, hamburgerek, pizzaszeletek, gyrosok, de mindig ellenőrizzük le azok minőségét, és ha bármi gyanúsat észlelünk (a megszokottól eltérő illat, állag), akkor inkább ne együk meg. Az ételmérgezés leggyakoribb tünete a hányinger, a hányás, a hasmenés, a hasi görcsök, az általános rosszullét. Rengeteget számít a megfelelő, minőségi táplálkozás a fesztivál ideje alatt is, ami napi minimum egy meleg étkezést jelent, illetve ajánlott minden nap gyümölcsöt, zöldséget is fogyasztani.
   
+1 Szexuális úton terjedő betegségek: Egy tavaly közzétett felmérés szerint a nyári hónapokban 15%-kal több óvszert vásárolnak Magyarországon, mint az év többi hónapjában - ebben az időszakban négymillió óvszer fogy el. Nem nehéz levonni a következtetést, hogy a fesztiválszezonban, a bulik közepette gyakori az alkalmi szex. Az óvszer megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől, elengedhetetlen az egyéjszakás szexnél, de sokan vannak olyanok, akik védekezés nélkül mennek bele az együttlétbe.  Többek közt a szifilisztől, a kankótól, a klamídiától és a  trichomoniázistól is megvédheti magát, aki a megfelelő védekezéssel kezd bele a nyári kalandokba. Ha azonban ez nem történt meg, és bármilyen zavaró, szokatlan tünet jelentkezik a szájüregben vagy egyéb a testnyílásokon, minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 07. 03. 12:25 (Utolsó frissítés: 2019. 07. 03. 13:17)