Blog: Férfiak figyelem! Nem is akkora mumus az urológus!

Régen lejárt lemez az, hogy egy férfinak nem lehetnek könnyei, vagy épp ne járhatna kozmetikushoz. Ugyanez a helyzet a szűrővizsgálatokkal is, amelyek akár az életüket is megmenthetik.

A nők egészségtudatosabbak. Ez tény és nem is csoda, hiszen ők általában nem csak önmagukért felelősek, hanem gyermekükről vagy éppen idősebb családtagjaikról is gondoskodnak. Minél tovább együtt szeretnének lenni családjukkal, szeretteikkel, így nem „engedhetik meg maguknak”, hogy betegek legyenek. Természetesen a férfiak is így gondolkodnak, mégis, sokáig az volt a szokás, hogy a férfiak nem panaszkodnak, és csak akkor mennek orvoshoz, ha már a mentő viszi oda őket. Szerencsére, ahogy az idők változnak, úgy ez a felfogás is lassan átalakul. Már csak az indokolatlan félelmeket kell elfeledni és az urológiai szűrővizsgálat sem lesz mumus többé.


Ez a legnagyobb veszély

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos betegségek szedik a legtöbb áldozatot. A férfiak között a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta, csak 2014-ben 4000 új esetet regisztráltak. A sokak által rettegetett hererák jóval ritkábban fordul elő – szintén 2014-ben 600 új betegnél derült ki -, de lefolyása sokkal gyorsabb, mint a másiknak, így még fontosabb, hogy időben kiderüljön, ha baj van. A szűrővizsgálatok mellőzése miatt, ha a prosztatarákos esetek későn derülnek ki, a betegek 25%-a belehal a betegségbe, ami megelőzhető lenne néhány egyszerű teszttel és a megfelelő gyógykezeléssel. 


A legnagyobb baj, hogy nem fáj

A férfiak számára a fájdalom az, ami a betegségek egyik figyelmeztető jelzése, de sem a prosztatarák, sem a hererák nem okoz fájdalmat hosszú időn át. Éppen ezért nem szabad elhanyagolni az első tüneteket sem. Prosztataproblémák főleg idősebb korban jelentkeznek, a 70 éves férfiak között 50%-os a daganat megjelenési aránya, de megnagyobbodás már 40 éves kor felett sem ritka. Mivel a szűrővizsgálatok, csak a gyanút erősítik meg, érzéstelenítéssel vagy altatásban – ha nincs veszélye a szövődményeknek - biopsziával mintát vesznek a prosztatából, hogy megállapítsák, van-e rosszindulatú elváltozás. . Egy vérteszttel ellenőrizhető a beteg PSA-szintje, ami – ha magas – szintén azt jelzi, hogy baj vaj. Ha kiderül, hogy daganat alakult ki, különböző terápiákkal kezelhető – kemoterápia, sugárkezelés -, de úgymond „hibernálható” is a helyzet, hormonkezeléssel. Ha időben, korai stádiumban kiderül a baj, a betegeknek akár 90%-a is meggyógyulhat.

Maga a prosztata daganatos megbetegedése relatív hosszú idő – akár évek alatt - alatt válik végzetessé, de ez a hererákra már korántsem igaz! Sőt, a kezelés elkezdésében már néhány hét is számít, hogy megállítsa a rák agresszív terjedését. A hererák több életszakaszban is kialakulhat, nem válogat, hogy 20-40 éves egy férfi vagy már nyugdíjas korú. Többnyire fájdalmatlan, porckemény csomóként jelentkezik a betegség, csupán az esetek 20%-ban okoz fájdalmat. Bár terjedése nagyon gyors, ha időben felfedezik és elkezdik a kezelését, 85-95%-ban daganatmentes túlélés várható. Ha daganatot találnak, eltávolítják az érintett herét, melyet implantátummal pótolnak. Ez egy viszonylag kis beavatkozás, de ha már nagyobb a rák kiterjedése, akár nagy hasi műtét is szükséges lehet, ahol a hasi nyirokcsomókat is eltávolítják az áttétek elkerülésének érdekében.


A vizsgálat a legnagyobb mumus!

A férfiak legkomolyabb félelme az, hogy az urológián benyúlnak a fenekükbe. Tény és való, hogy van olyan helyzet, mikor ez a fajta vizsgálat szükséges a prosztata állapotának felméréséhez. Először azonban ultrahanggal ellenőrzik a helyzetet, csak ezt követi a rövid fizikális vizsgálat, amikor az orvosnak meg kell tapintania a prosztatát. Ezután ellenőrzik a vér PSA-szintjét.
A herék átvizsgálása szintén tapintással történik, de ezt – ahogy a nők a mell önellenőrzését – otthon is elvégezhetik a férfiak. Ha rendszeresen megteszik, olyan apró elváltozásokat is felfedezhetnek, ami az orvos számára talán nem egyértelmű. Ajánlott 40 éves kortól rendszeresen elmenni szűrővizsgálatra.


A vesékről sem feledkezzünk meg

Az urológus munkája azonban nemcsak a prosztata és a herék vizsgálatára korlátozódik, hanem a vese működésére is kiterjed, ami férfiaknál szintén különösen fontos, hiszen a vesekő kialakulásában sokszor érintettebbek a nőknél. Ha véres, hasító fájdalommal ürülő vizelet jelentkezik, azt okozhatja vesekő, vagy éppen húgyúti fertőzés, de daganat is, így fontos, hogy ilyen esetben se várjuk a csodát, hanem azonnal menjünk orvoshoz.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 04. 17. 10:36 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:17)