Blog: A fényvédő azért van, hogy .... használd!

Sokan még mindig úgy gondolják, elég, ha egyszer bekenik magukat naptejjel, és máris egész nap védve vannak a káros sugaraktól. Van egy rossz hírünk, ez nem így van. És ha lehet, ne a saját bőrötökön tapasztaljátok meg, mint ahogy Andi tette.

Okos ember más kárából tanul, buta meg a sajátjából – kezdte Andi a történetet. A 23 éves lány alig várta már a nyári szabadságot, amikor végre kiszabadulhat az irodából és azt teheti, amit igazán imád, a tengerparton heverészhet és úszhat a hullámokkal. A piperetáskába került hajvédő, hogy ne száradjanak ki a tincsei, napozás utáni testápoló és fényvédő is, hiszen tudta, hogy ez nagyon fontos. Igen ám, de egy dologgal nem számolt!


Túl sok napfény, túl kevés faktor

Valahogy kicsit elszámoltam magam – mondta elgondolkodva a fiatal lány -, mert csak 20-as faktorú fényvédőt raktam a csomagba, mondván, majd többször kenem be magam és elég lesz az is. Arra azonban nem gondoltam, hogy mivel a bőröm hófehér, jobban kellene védenem. Első nap még nem is volt baj, a szállodába való megérkezés után kicsit pihentem, majd délután bekentem magam és lementem a partra. Fürdés után ismét bekrémeztem magam, és este örültem, hogy máris lett egy kis színem. Másnap már a kora délelőtt is a tengerparton talált, persze nem feledtem el a fényvédelmet. Igen ám, de ez később változott… - mesélte pironkodva Andi. – Ahogy a barátnőimmel, akikkel nyaralni mentem, bolondoztunk a hullámok között, nem is gondoltam bele abba, hogy a vízálló naptejet is lemossa egy idő után a víz. Így, mikor kijöttünk, csak kifeküdtem a napra, és csupán néhány órával később kentem be magam ismét, mikor eszembe jutott, hogy pótolni kéne a fényvédőmet. Estére már tudtam, hogy nagyon könnyelmű voltam. – emlékezett vissza a lány, aki a saját bőrén tapasztalta meg, hogy nem jó feledékenynek lenni ilyenkor. – Az erős napsütés és a vízről is visszaverődő UV sugárzás megtette a hatását, már aznap este éreztem, hogy baj van, nem is kicsi. Először csak azt láttam, hogy mintha kissé piros lenne a bőröm, de ezt először betudtam annak, hogy a sós víz kiszárította, a nap meg kicsit megkapott. Néhány órával később azonban már a falat kapartam a fájdalomtól, égett minden porcikám, mintha forró vasat nyomtak volna hozzám. Ráadásul több helyen még fel is hólyagosodott a bőröm. Egy szó, mint száz… leégtem, de valami iszonyú durván. Kapkodtam fűhöz-fához, hogy enyhüljön a kín, de semmi sem segített igazán, a nap végére be is lázasodtam. Próbáltam hűvös vízzel zuhanyozni, de az is fizikai fájdalommal járt. – számolt be szenvedéséről Andi, aki próbált megoldást találni a bajra. – Az egyik barátnőm azt javasolta, hogy kenjem be magam tejföllel, de azt külföldön nem lehet csak úgy leakasztani a polcról, ráadásul én úgy emlékeztem, hogy ezzel a módszerrel csak ártok, nem használok magamnak. Késő estére már annyira rosszul voltam, hogy megkerestem a hotel orvosát és a segítségét kértem. Szerencsére ő már látott ilyen súlyos napégést, nem én voltam az első oktondi turista a praxisában. Kaptam tőle aloe vera-s bőrápolót, illetve speciális, napégés elleni krémet is, ami kissé enyhítette a fájdalmat, és regenerálta a bőröm. Bár ezek relatíve gyorsan hatottak, a nyaralás további részét árnyékban, és könnyű ing viselésével kellett átvészelnem, a tengerben való úszkálásról pedig szintén lemondhattam, mert a sós víz csak marta volna megkínzott bőrömet.


Tanulság? Az van!

Andi a balul elsült nyaralás után elhatározta, hogy ezentúl jobban felkészül, és odafigyel magára. – Miután hazajöttem, elmentem a bőrgyógyászomhoz, mert a hámlás után is hatalmas foltok maradtak a bőrömön, amelyek talán már sosem múlnak el teljesen. Rájöttem, hogy a bőrgyógyászok nem beszélnek hülyeséget akkor, amikor azt mondják, hogy a lehető legmagasabb faktorszámú fényvédővel kezdjük a nyaralás elejét, hiszen az addig eltakart bőrünk szabályosan sokkot kap a hirtelen erős sugárzástól. Azt sem feledhetem el ezentúl, hogy rendszeres időközönként újrakenjem a naptejet, hiszen csak akkor hat. Sőt, mostantól minden évben elmegyek majd ősszel anyajegyvizsgálatra, mert nem szeretném, ha a butaságom miatt még egy melanomával is meg kelljen küzdenem, hiszen azt mondják, minden egyes leégés egy lépés a bőrrák felé!

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 07. 11. 15:15 (Utolsó frissítés: 2021. 08. 13. 11:08)