Blog: Fehérnemű választás: ne a divat diktáljon!

A megfelelő, lehető legegészségesebb fehérnemű kiválasztása mindkét nem részéről évtizedek óta vita tárgyát képezi. Női szempontból az egyik fő gondot az jelenti, hogy a divatnak köszönhetően előtérbe kerülő darabok sokszor semmilyen egészségügyi szempontból sem tekinthetők ideális viseletnek. Egy fehérneműnek bizony rengeteg kritériumnak kell megfelelnie a tetszetős kinézeten túl...

A különböző fazonú és anyagú bugyik közül az aktuális környezethez igazodva érdemes választani. Mivel a ruhadarab legfőbb feladata a védelem, nyilván más lesz a megfelelő viselet télen és nyáron is. Hideg időszakban a felfázást elkerülendő, érdemes minél nagyobb bőrfelületet védő, az intem testtájakat melegen tartó fazont választani. Meleg időben épp az ellenkező kritériumnak kell megfelelni: a bőrfelületnek nem szabad befüllednie, így a fehérnemű nem lehet sem túl nagy, sem túl szoros.

Általános elvárás a megfelelő méret kiválasztása. A túl laza viselet kidörzsölheti a bőrt, ráadásul a végbél táján keletkező testnedvek és váladékok a gyűrődések segítségével a hüvely, vagy a húgycső közelébe juthatnak, a szűk fehérnemű pedig bevág, irritál, sebeket hagyhat hátra a bőrön. A kellemes viselet a méreteken túl akár egy rossz helyen lévő varráson is múlhat, így érdemes megfontolt döntést hozni válogatás közben.

Ami viszont biztosan kerülendő – legalábbis az egészség szempontjából –, az a tanga, illetőleg az esztétikai céloknak megfelelő csipkével díszített, nylonból készült darabok. Előbbi bőrirritációt és gyulladásokat okozhat, ráadásul fazonjából fakadóan ideálisan közvetíti a végbél területéről származó baktériumokat a hüvely környékére, viselete így megköveteli a kiemelt altesti higiéniát. Utóbbiak, illetve a szatén anyagú bugyik leginkább a rossz légáteresztő képességük miatt kerülnek feketelistára, amivel rövidtávon is gyulladást, viszketést, kellemetlen szagokat okoznak. Ezek tartós viselésre gyakorlatilag alkalmatlanok.

Így tehát, ha az ember el is csábul egy-egy esztétikus, figyelemfelkeltő darab láttán, mindig fontos észben tartani, hogy a hétköznapi használatban a kényelmet semmi sem írhatja felül, és ez a belátás orvosi szempontból is meg fogja hálálni magát.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:50 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:20)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia