Blog: Fehér folyás - kóros vagy természetes?

Mi is a fehér folyás?

A fehér folyás természetes hüvelyváladék, amely először kamaszkorban jelentkezik, a menstruációt megelőzően és az egészséges nemi érést mutatja. Ez talán először ijesztő, ám nem jelent mást, csupán a hüvely termelte savas, szagtalan váladékot, ami biztosítja a hüvely védelmét a baktériumok és gombák ellen. A ciklus folyamán mennyisége és állaga is némileg változhat, például ovulációkor, menstruáció előtt és után. Egyedenként változó, hogy ez mennyire észlelhető, aggodalomra azonban csak akkor van okunk, ha hirtelen változás áll be a színében, állagában, mennyiségében és szagában. Bár ijesztő, ha valami hirtelen nem stimmel odalent, az orvosunk gyorsan megállapíthatja, hogy fertőzés vagy esetleg gyógyszer mellékhatásról van-e szó.

Fertőzés és fehér folyás, a leggyakoribb panaszok

A nőgyógyászati rendelőben elhangzó leggyakoribb panaszok valamilyen hüvelyi fertőzésre utalnak, amelynek egyik tünete a fehér folyásban beálló változás. Ugyanakkor ezeket diszkomfort, égő érzés, viszketés és hüvelyi fájdalom is kísérheti. A hüvely flórájának felborulásához azonban antibiotikumok-, bizonyos fogamzásgátlók szedése vagy tisztálkodó szerek túlzott használata, vagy akár a stressz is hozzájárulhat. Így aztán nem minden esetben válnak be a nagyi házi receptjei a női bajokra. Ha valóban fertőzésről van szó, akkor hüvelygyulladásról van szó, amely gyógyszeres kezelésre szorul.

Tünetek és megelőzés

A gyulladást kiválthatja hüvelygomba vagy különböző baktériumok jelenléte, elszaporodása. A fehér hüvelyi folyás lehet sűrű és ragacsos, de lehet teljesen híg és fehér is, amely esetekben más kiváltó okok húzódnak meg a háttérben. Ugyanígy érdemes megjegyezni a fehér folyást kísérő szagot is. Az édeskés, vagy kifejezetten rossz szagú fehér folyás is megkülönböztető jelentőségű a diagnózis felállításakor. A szakorvos felkeresése egyáltalán nem felesleges kör, – a közfelfogással ellentétben – hiszen csak ő tudja biztosan megítélni, hogy elegendő egy tusfürdő csere a tüneteke megszüntetéséhez, vagy esetleg hosszabb kezelésre számíthatunk.

Ha a fenti tüneteket észleli, keresse fel szakrendelésünket, jelentkezzen be telefonon vagy online felületünkön és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:38 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 26. 14:44)