Mi az a fájdalomambulancia?

Milyen problémák esetén nyújthat megoldást fájdalomambulancia felkeresése?

Fájdalomambulanciánkon krónikus fájdalomban jártas szakember vizsgálja ki és kezeli hasi, alhasi, gáttáji fájdalmait. Ezen fájdalmak hátterében számos (nőgyógyászati, urológiai, gasztroenterológiai, sebészeti, proktológiai, mozgászervi, stb.) ok állhat, melyek kezelését az adott betegségre specifikus szakemberek végzik. Vannak azonban olyan esetek, amikor semmilyen kimutatható szervi okot nem találunk, de a fájdalom továbbra is fennáll.
Bár az orvostudomány rohamléptekkel fejlődik, mégis nagyon sok minden van, aminek pontos okát, okait nem tudjuk. Az egyik ilyen terület a krónikus kismedencei, gáttáji fájdalom azon típusa, amikor nem találunk, vagy nem tudunk kimutatni egyértelmű szervi okot a fájdalmak hátterében. Ezen fájdalmak (ún. elsődleges kismedencei, gáttáji fájdalom) azonban mindenképpen valósak, s kezelésük elengedhetetlen.
A fájdalom hátterében –egyéb okok mellett- idegkárosodásos fájdalmat feltételeznek, mely állhat működési zavarból vagy az ideg krónikus gyulladásos vagy egyéb, nem kimutatható eredetű károsodásából.


Miért fontos a fájdalom kezelése?

A napi szintű fájdalom felőrölheti az embert, nem tud úgy dolgozni, ahogy szeretne, nem tud családon belüli és/vagy társas kapcsolataiban megfelelni, aktivitása csökken, hangulata nyomottá válik, s depresszióssá válhat. Ez az állapot tovább rontja az alapfájdalmat, s a páciens egy ördögi körbe kerülhet, mely egymást tovább rontja.
Ebből az állapotból azonban ki lehet törni. A feladat nehéz, de nem megoldhatatlan. Több szakorvos közös gondolkodásával a tudás összeadódik, s okok feltárása, kezelése egyszerűbbé válik.


Mi történik a fájdalomcsillapítási vizsgálat során?

Fontos tudni, hogy az okok feltárása időigényes feladat. Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a kórfolyamatokat, fontos látni, hogy az eddig felmerülő különböző panaszok, vizsgálatok, kezelések, esetleges műtétek milyen sorrendben követték egymást, és milyen egyéb problémák merültek fel. Ezért a vizsgálat egyik meghatározó momentuma a páciens orvosi dokumentációjának idősorba való tevése. Ez minden orvosi dokumentumot magába foglal, nem csak azt, amivel hozzánk fordult. (Ezt otthon kell megtennie, mert általában több tucat leletről beszélünk, s ezek sorba tevése időigényes.)
Ezen kívül fontos, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen vagy szükség esetén, ezért ezeket is össze kell írnia.
A dokumentáció áttekintése után következik a panaszok részletes feltárása, és annak átbeszélése, hogy a páciens, hogyan éli meg a fájdalmát. Az, hogy mióta, hol, milyen jelleggel, milyen erősséggel jelentkezik, hogyan alakult, mi befolyásolja.
Az egyéb, általános problémák kikérdezésére is sor kerül, valamint kitérünk arra is, hogy mit feltételez a páciens fájdalma hátterében, illetve mit gondol a fájdalmáról.
A korábban alkalmazott kezelések átbeszélését követően kerül sor a fizikális vizsgálatra.

A fentiek után, amennyiben egyértelmű a fájdalom oka, megbeszélésre kerül, milyen kezelési lehetőségek vannak. Az orvos elmagyarázza, hogy melyik kezeléssel milyen állapotváltozás, fájdalomcsökkenés várható, milyen esetleges mellékhatással. Ezt követően közösen kiválasztják a megfelelő kezelési módot vagy módokat, s ennek időbeni lefolyását.
Amennyiben a fentieket követően a fájdalom oka egyértelműen nem állítható fel, további, célzott (labor, képalkotó, egyéb) vizsgálatokat vagy szakorvosi konzíliumokra lehet szükség.


Milyen beavatkozásokat végzünk fájdalomambulanciánkon?

Általában több támadáspontú ún. multimodális kezelést alkalmazunk. Ezen belül a krónikus fájdalomcsillapítás alapját a gyógyszeres kezelések alkotják.  
A gyógyszeres kezelést általában kombináljuk egyéb beavatkozásokkal. Ezek lehetnek nem fájdalmas (ún. nem invazív) beavatkozások (pl. masszázs, torna, bőrön át való idegstimulálás, mágnes kezelés, stb.) és kisebb fájdalommal járó (ún. invazív) beavatkozások. Ebben a fájdalom körben invazív beavatkozásokra ritkán van szükség, ha mégis szükséges, a kezelő orvos részletesen elmagyarázza, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak, s milyen hatás várható.
A hatékony kezelés részét képezi a lelki egészség helyreállítása, melyben pszichiáter szakorvos vagy pszichológus segíthet.


Milyen eredmények várhatók?

A páciensek többségénél tartós vagy végleges fájdalommentességet vagy nagymértékű fájdalom csökkenést lehet elérni. Azonban legjobb tudásunk ellenére is vannak olyan esetek, amikor csak a fájdalom bizonyos fokú enyhülése várható.
Ennek számos oka lehet:
  • kezelésre nem reagáló, súlyos, bonyolult fájdalom tünet együttes
  • megtaláltuk a hatékony gyógyszert, de súlyos mellékhatások miatt a páciens azt nem tudja szedni
  • ismert túlérzékenység miatt az egyébként hatásos szer vagy módszer nem alkalmazható
  • a felajánlott kezelések egyikébe sem egyezik bele a páciens
  • a fájdalmat csillapító kezelés, gyógyszer hazánkban nem hozzáférhető, stb.
 
Ha a fent leírt fájdalmak valamelyikétől szenved, egyeztessen időpontot fájdalomambulanciánkra! A konzultáció végére nagy valószínűséggel tisztán látja majd az Ön előtt levő utat, melynek végén –nagy valószínűséggel- egy fájdalommentes élet várja Önt!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 02. 26. 17:08 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:25)

Várja önt:
Dr. Budai Erika
Dr. Budai Erika