Blog: Ezekre utalhat a túl erős menstruáció

A menstruáció alatt elvesztett vérmennyiség nagyjából minden hónapban azonos, viszont ennek konkrét mértéke személyeként változó lehet. Ha valaki a megszokottól eltérő erejű vérzést tapasztal, illetve érzi úgy, hogy nagyon sok vért veszít a menstruációs időszakban, mindenképpen egyeztetnie kell nőgyógyászával – számos betegség állhat a probléma hátterében.

A szokottnál erősebb, fájdalmas vérzés gyakran tünetként jelentkezik, ha mióma van a méh falában. Ez egy jóindulatú daganat, mely főleg a 35 és 40 év között fordul elő a nőknél. Diagnosztikai szempontból ultrahanggal felfedezhető az elváltozás, ami aztán gyógyszerekkel, szükség esetén műtéttel eltávolítható. Felbukkanása esetén nem törvényszerű a túl heves vérzés, akár ennek ellenkezőjét, vagy a teljes kimaradást is kiválthatja, illetve vizelési és székletürítési panaszokat is okozhat.

Ha a panaszok megjelenése idején méhen belüli fogamzásgátlót (spirált) használnak, akkor nagy valószínűséggel ez áll a probléma hátterében. Ilyen esetben a beteg mindenképpen találkozni fog az elnyúlt és bővebb vérzéssel. A tüneteket megtapasztalva, ebben az esetben érdemes elgondolkodni a spirál eltávolításáról is.

Kiválthatja még a problémát hormonális zavar is, ami visszautalhat valamilyen pajzsmirigy rendellenességre, így a nőgyógyásznak szükség szerint endokrinológussal is egyeztetnie kell. A hormonok közül az ösztrogén külön is felelős lehet a jelenségért, ha ugyanis a méhnyálkahártya túlzottan megvastagodik, a leválás idején bővebb menstruációt fog eredményezni. Ezeken túlmenően a méhben található ismertebb, akár jó-, vagy rosszindulatú elváltozások is okozhatnak szokatlan intenzitású menstruációt: vagyis a daganatok, ciszták, polipok.

A normálistól eltérő vérzés tehát komoly egészségügyi problémákat, kockázatokat sejtethet a tünetek mögött, ezért a szakemberrel történő egyeztetés elkerülhetetlen ezekben az esetekben. A kiváltó ok megszüntetése után pedig a vérzés is visszatérhet a normális állapotba.

Ha Ön is menstruációs zavaroktól szenved, egyeztessen időpontot nőgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:46 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:18)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia