Evidence based, azaz bizonyítékokon alapuló orvoslás

Az evidence based orovoslás egy a gyógyító tevékenységhez használt módszertan, melyet a fejlett országokban (pl.:Nyugat-Európa, USA) az utóbbi másfél évtizedben alapnak tekintenek. A bizonyítékokra alapozó orvos a rendelkezésre álló legmegbízhatóbb tudományos eredmények, szakmai irányelvek alapján, az egyéni klinikai tapasztalat felhasználásával, a pácienssel konzultálva hoz döntést a beteg kezelése során, nem pedig a megszokásból, hagyományokra alapozva, vagy a gyógyszercégek marketingjének bedőlve gyógyít.
A Belvárosi Orvosi Centrumban orvosaink az evidence based módszerek szerint látják el pácienseiket, és a legújabb, bizonyítottan hatásos terápia mentén állítják össze a kezelési terveiket.

Hogyan születnek meg ezek a bizonyítékok? Hogyan dönthető el, hogy egy gyógyszer, vagy eljárás hatásos, vagy hatásosabb, mint egy másik?
A válasz igazán egyszerű: összehasonlítás útján dönthető el.
A gyógyszerek tekintetében például A) és B) gyógyszer is klinikai kutatásokon esik át, mind törzskönyvezés előtt, mind törzskönyvezés után.
Egy ilyen kutatás nagyon leegyszerűsítve a következőképpen néz ki. A szigorúan kiválasztott betegcsoport egyik fele A) gyógyszert kap, míg másik fele placebót (pl.: vízzel töltött kapszulát). Sem a betegek, sem az orvosok nem tudják melyik a valódi hatóanyagokat tartalmazó kapszula, így a vizsgálat objektív tud maradni. A betegcsoport laboreredményeit, tüneteit, gyógyulását, szövődményeit statisztikailag elemzik. Amennyiben a világon több kutatócsoport által végzett ilyen vizsgálat is bizonyítja a gyógyszer hatékonyságát, az magas szintű bizonyítéknak tekinthető.
B) gyógyszerrel szintén elvégzik a fent leírt kutatásokat, és az így kapott eredmények alapján a kezelő orvos a megfelelő bizonyítékok birtokában tud dönteni a megfelelő készítmény mellett.

Miért fontos az evidence based orvoslás?
Mert a bizonyítékokon alapuló orvoslás segít az orvos számára eldönteni, hogy mikor, milyen gyógyszereket, műtéti eljárást, kezelést alkalmazzon, ami a lehető legmegfelelőbb a páciens számára. Fontos, hogy csak olyan készítményeket használjunk, amelyekre tényleg szüksége van a szervezetnek a gyógyuláshoz.

A Belvárosi Orvosi Centrumban a szokások, és elavult módszerek helyett mi az evidence based orvoslás alapelveit követjük, hogy pácienseink számára valóban hatásos megoldásokat tudjunk nyújtani.