Blog: Ettől a pozitúrától lehetsz ismét nő!

Manapság rengeteg jógairányzattal találkozhatunk. A klasszikus stílusok mellett már van speciális gerinc- és fogyást elősegítő jóga. Néhány ászana – testtartás - azonban arra is tökéletes, hogy visszaszerezzük rejtett izmaink feszességét.

Sok nő a kor előrehaladtával vagy a szülés után megdöbbenve tapasztalja, hogy kisebb-nagyobb mértékben vizelettartási problémák lépnek fel nála. Ez néha csak köhögésnél, tüsszögésnél, nagyobb nevetésnél jelentkezik egy-két csepp formájában, de időnként sokkal súlyosabb helyzet is kialakulhat. Ennek – a szervi problémákon kívül – az is oka lehet, hogy meggyengülnek a medencealapi záróizmok. Az sem ritka jelenség, hogy ezen izmok gyengesége a szexuális életre is kihat, hiszen ekkor már a hüvely izmai sem igazán feszesek, ez pedig komoly frusztrációt okozhat a párkapcsolatban, a legrosszabb esetben elhidegüléshez is vezethet. Az ókori Indiában a szex művészi gyakorlása fontos szerepet játszott a mindennapokban, elég, ha csak a Káma Szútrára gondolunk. A korabeli emberek is tudták, hogy a medencefenék izmainak feszessége jobb szexet, ezáltal boldogabb és kiegyensúlyozottabb férfiakat és nőket jelent!


Húzd össze magad!

A jógáról köztudott, hogy a szellemi fejlődés mellett kíméletesen, ám igencsak hatékonyan edzi a testet, teszi erősebbé az izmokat anélkül, hogy hatalmasra duzzasztaná azokat. A különböző ászanák megfelelő ideig való tartása komoly összpontosítást kíván és idővel tökéletes testtudatosság fejlődik ki a jógát gyakorlóban. Az egyik ilyen ászana kifejezetten a nőknek segít visszaszerezni önbizalmukat, hiszen speciálisan a medencealapi záróizmokra hat. Az úgynevezett múlá bandha technika mindennek az alapja, amit nemcsak a jógaórán, de akár gátizomtorna foglalkozáson is megtanulhatunk. A technika nem bonyolult, gyakorlást igényel, hiszen nőknél a hüvely-, a húgycső körüli, és a végbélzáró izmok összehúzását jelenti, férfiaknál a hímvessző, húgycső, végbélzáró izmok erősítését jelenti. Sokan a gyakorlás elején csak a feneküket tudják megfeszíteni, de néhány alkalom után – szakember segítségével - már könnyen eljutnak arra a szinte, hogy lokálisan húzzák össze a megfelelő izmokat. Ez a technika már önmagában is stimulálja a hipotalamuszt, így kihat a hormonrendszerre is, ráadásul segít relaxálni is, ellazítja a testet és még a pulzust is csökkenti!


Egy póz, ami segíthet: a macska

Mindenki emlékszik a „cicahát-kutyahát” mozdulatra, amit még az óvodában is gyakoroltatnak a gyerekekkel. Ennek során – azon kívül, hogy kilazítja a hátizmokat és enyhíti a derékfájást – azonban a medencealapi izmok összehúzását is gyakorolhatjuk, így kiterjesztve hatását az intim területekre is. A gyakorlat elején 1-2 percig maradjunk térdelőtámaszban, hátunk legyen egyenes, figyeljünk oda a légzésünkre, ez segíti az összpontosítást az izmokkal való munkára. A kilégzést követően hívjuk elő magunkból a macskát és domborítsuk a hátunkat – avagy púposkodjunk! -, amennyire csak tudjuk, figyelve arra, hogy a farokcsontot teljesen magunk alá húzzuk. Fejünket hajtsuk a karok közé. Ha ezzel megvagyunk, a hüvely és a végbélzáró izmokat húzzuk össze teljesen, de a húgycső körülieket csak félig. Igen, ez elsőre nehéznek tűnik, de rendszeres gyakorlással megtanulható. Belégzés közben lassan homorítsunk vissza, lassan, csigolyáról csigolyára mozdítva a gerincoszlopot és ezzel egy időben lazítsuk el a záróizmokat.
Figyeljünk arra, hogy a fejünket csak a mozdulatsor végén emeljük fel. A domborításnál eleinte kisebb feszülést tapasztalhatunk, de ez csak a hát izmainak mozgásából adódik. Amennyiben élesebb fájdalmat érzünk, forduljunk szakorvoshoz, lehet, hogy komolyabb baj jele!


Emeld meg a feneked!

Nem, most nem a futásra gondoltunk! Egy másik jógapóz szintén a nőiséget javítja testünkben, ez pedig a Viparita karani múdra, amelyet tulajdonképpen a gyertyaállásnak nevezünk. A technika végrehajtásánál nagyon fontos, hogy ne lendületből emeljük a lábunkat, hanem szép lassan, fokozatosan és arra is figyelni kell, hogy ne a derekunkat, hanem a gerinctőt támasszuk kezünkkel, mert így hatékony igazán a gyakorlat. Amikor elértük a megfelelő pozíciót, húzzuk össze teljesen a hüvely-, a végbélzáró és a húgycső körüli izmokat és tartsuk 5-10 másodpercig, majd engedjük el és lassan engedjük le csípőnket és lábainkat, egészen a fekvő helyzetig.
Azonban vigyázat! Bármennyire is jó ez a módszer a medencealapi izmok megerősítésére, magas vérnyomás és szívproblémák esetén nem szabad gyakorolni, ahogy menstruáció idején sem. 

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 12. 19. 12:03 (Utolsó frissítés: 2017. 12. 19. 12:07)