Blog: Egyre fiatalabb férfiak képtelenek a szexre! Ez lehet az oka!

Bár korábban úgy tartotta a közhiedelem, hogy a középkorú urak problémája az erekciós zavar, mostanában egyre több fiatal, 16-35 év közötti férfinél is jelentkeznek ilyen szexuális problémák. Ennek gyógyítása azonban egyáltalán nem egyszerű feladat!

Az andrológusoknál vizsgálatra jelentkező férfiak egyik leggyakoribb problémája a merevedési zavar, így nem csoda, ha ez felkeltette az orvostársadalom figyelmét, így a szakértők egyre mélyebben ástak a témában. A kutatások eredményeképp kétféle okot emeltek ki. Az adatok szerint a fiatal férfiak merevedési zavarait egyaránt okozhatják pszichés és szervi problémák. Ahogy a két probléma eltér egymástól, úgy különböző gyógymódokkal és kezelésekkel kell orvosolni ezeket. Fontos, hogy az orvosok felismerjék az esetleges pszichés okokat, mert ezzel megelőzhetőek olyan vizsgálatok és invazív kezelések, melyek drágák, feleslegesek és sok esetben kellemetlenek is, hiszen ezek további pszichés problémát és szorongást okozhatnak az amúgy is kissé összezavarodott fiatal férfiakban.


A merevedés zavara még nem impotencia!

Az első és legfontosabb dolog, amit a szakemberek is tehettek annak érdekében, hogy a libidót érintő problémával jelentkező beteg jobban érezze magát, az nem más, mint hogy kerülik az impotencia szót, hiszen ez olyan a férfiak számára, mint egy késszúrás. Ennek elkerülése érdekében használják egy ideje az erektilis diszfunkció (ED) kifejezést, mely a merevedési zavarok összességét jelenti. Az impotenciát manapság csak a merevedés teljes hiányára alkalmazzák.


Mitől alakulhat ki?

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is a libidó az elsők között jelzi, ha valami baj van. A túlzott alkoholfogyasztás, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód vagy épp a stressz, mind negatívan befolyásolják a férfiak merevedési képességét. Bár a szexuális inger a fejből indul, tehát, ha nyomasztó dolgokon gondolkodunk, nem fog összejönni a dolog, de ha az életmódbeli problémák már a szerveket és az érrendszert is károsítják, fizikailag is megnehezül a merevedés létrejötte. Emellett egyes gyógyszerek is károsan befolyásolják a libidót, ilyenek a vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok és vízhajtók is. A szervezetben a tartós stressz okozta folyamatos készenléti üzemmód fáradékonyságot, kimerültséget okoz, és a vegetatív idegrendszer felfokozott működése erekciós zavart okozhat.


Nem gyógyítható, csak kezelhető

A szomorú igazság az, hogy ha bizonyíthatóan szervi eredetű a probléma, például érrendszeri megbetegedés vagy cukorbetegség okozza, akkor a merevedési zavar nem gyógyítható, de a kiváltó ok kezelhető a megfelelő módszerekkel. A hímvessző és a barlangos testek doppler ultrahanggal történő vizsgálata során ellenőrizhető az ott futó erek állapota és az, hogy a vér megfelelően áramlik-e bennük. A különböző vizsgálati eredmények elemzése után határozható meg az, hogy milyen terápiára van szükség. A leggyakrabban szájon át bevehető gyógyszert javasolnak az orvosok, de bizonyos esetekben vákuumeszköz használata, vagy öninjekciós kezelés szükséges. Nem ritka az sem, hogy a hímvesszőben vagy a barlangos testekben talált elváltozás műtéti megoldást igényel. Mindemellett hasznos a pszicho-, pár-, illetve családterápia is, ha szervi probléma nem merül fel.


Van, hogy csak félelem okozza

Nem ritka, hogy egy-egy alkalmi, vagy pár héten át tartó átmeneti merevedési zavar után a férfi azon kezd aggódni, hogy már képtelen a szexre. Ez a félelem, ha nincs más szervi probléma, szintén meg tudja nehezíteni az életet. Ha azonban hajnalonként ugyanúgy jelentkezik a spontán merevedés, nem kell a legrosszabbtól tartani, pusztán egy kis türelemre és fokozott figyelemre van szükség a partner részéről, hogy elfeledtesse a buta gondolatokat.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 01. 22. 11:47 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:20)