Pajzsmirigy göbök kivizsgálása és kezelése

pajzsmirigy göb aspirációs citológiai vizsgálataA pajzsmirigy göbök olyan tömör vagy üreges csomók, amelyek a pajzsmirigy állományában jelentkeznek. A pajzsmirigy göbök többnyire nem okoznak tüneteket, de akár betegségre is utalhatnak. Ezért feltétlenül ki kell vizsgálni őket!

A pajzsmirigy göbök leggyakrabban rutin orvosi vizsgálat, a nyaki szervek áttapintása kapcsán vagy nyaki ultrahangos vizsgálat során kerülnek észelésre, de a nagyobb csomókat már szabad szemmel is látni lehet. A nagyra növekedett göbök nyelési problémát, nehézlégzést is okozhatnak.

A pajzsmirigy göbök oka lehet:

  • Jó indulatú mirigydaganat, mely alulműködést okozhat.
  • Ciszta, folyadékkal telt üreg, ami elhaló mirigydaganatok után alakul ki leginkább. Mivel időnként tartalmazhatnak rákos sejteket, ezért minden esetben alaposan ki kell őket vizsgálni.
  • Gyulladás, például Hashimoto-betegség 
  • Golyva. A golyva (vagy strúma) több göbös változata egy olyan fajta pajzsmirigy-megnagyobbodás, amelyet jódhiány vagy pajzsmirigybetegség okozhat. 
  • Pajzsmirigyrák
  • Jódhiány. A túl kevés jódot tartalmazó étrend következtében kialakulhatnak csomók a pajzsmirigyen. 
A pajzsmirigy göbök okát feltétlenül tisztázni kell!

Pajzsmirigy göbök kivizsgálásának menete

Rendelőnkben a belgyógyász-endokrinológus szakorvos alaposan kikérdezi a pácienseket, majd megtapintja a nyaki szerveket, köztük a pajzsmirigyet, végül ultrahangos vizsgálatot végez, melynek során pontosan megállapítja a göbök számát, méretét, elhelyezkedését.

pajzsmirigy ultrahang vizsgálat endokrinológus
 
A pajzsmirigy göbök termelhetnek hormonokat, ilyenkor pajzsmirigy túlműködés tüneteit (remegés, idegesség, hasmenés, szívdobogás, fogyás, alvászavar, izzadás stb.) is tapasztalhatja a beteg, de kialakulhatnak pajzsmirigy gyulladás és/vagy alulműködés kapcsán is, amikor pajzsmirigy alulműködésre (fáradékonyság, fázás, bőrszárazság, hajhullás, depresszió, memóriazavar stb.) jellemző panaszokkal szembesül a páciens. A pajzsmirigy hormonok szintjét vérvételes hormon vizsgálattal állapítjuk meg, és szintén a vérből mutathatók ki a Hashimoto thyreoiditisre jellemző ellenanyagok is.

Ultrahang vezérelt aspirációs citológia mintavétel

A göbök természetének tisztázásában fontos eljárás az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálat, amit vékonytű biopsziának is neveznek, mivel a vizsgálat során egy vékony tű segítségével vesznek sejtmintát a pajzsmirigyből (a sejtmintavétel neve biopszia). A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, hogy rosszindulatú daganat okozza-e a csomókat.
A vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe és nagyon kis kockázattal jár. A vizsgálatot többnyire ultrahangvezérléssel végzik.

Nyaki csomó észlelése vagy pajzsmirigy duzzanat esetén jöjjön el rendelésünkre, ahol Dr. Szabó Boglárka endokrinológus, pajzsmirigy specialista, akár azonnal elvégzi az ultrahangos és az aspirációs citológiai vizsgálatot is további időpont egyeztetés nélkül!
 

Jelentkezzen be most endokrinológiai konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

Az endokrinológiai szakrendelés árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 11. 26. 15:23 (Utolsó frissítés: 2021. 12. 06. 16:30)

Kapcsolódó tartalmak
Endokrinológiai vizsgálat
Endokrinológiai vizsgálat
A pajzsmirigy betegségek
A pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigy ultrahang
Hashimoto - pajzsmirigygyulladás
Hashimoto - pajzsmirigygyulladás
Pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigyrák tünetei és kezelése
Pajzsmirigyrák tünetei és kezelése
Pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigy túlműködés tünetei
Pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigy túlműködés tünetei