Blog: Endokrinológiai dietetika

Az endokrinológiai dietetika a hormonális betegségek étrendi kezelése. Az endokrinológia hatásköre alá a hormonháztartás zavara miatt kialakuló betegségek tartoznak, melyekben gyakran az anyagcsere, a folyadék- és ásványi anyag ellátottság is megváltozik a szervezetben.

Az endokrinológiai megbetegedések esetében a diéta önmagában nem elegendő, de az orvosi kezelést kiegészítve fontos szerepet tölt be a betegség komplex kezelésében.

A pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, agyalapi mirigy, a mellékvesék, petefészkek megbetegedéseiben mind jelentős szerephez jut a dietetika, hiszen étrendünkkel jól tudunk alkalmazkodni a szervezet megváltozott igényeihez. Az endokrinológiai kivizsgálás eredményét, a laborleleteket ismerve olyan egyéni étrend kialakítására nyílik lehetőség, mely nagyban hozzájárul a kezelés sikeréhez, a kísérő tünetek enyhítéséhez.

Érdemes külön is megemlíteni a petefészek cisztás elváltozásával és gyakran inzulinrenzisztenciával is járó szindrómát, a PCOS-t, mely az anyagcsere komplex zavara.

Kezelésében nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, mellyel látványos javulást, és eredményeket érhetünk el.

Az étrendben a legnagyobb szerepe az élelmi rostoknak van, melyek befolyásolják a szénhidrátok felszívódását. Önmagában a glikémiás index fontossága mára már elévülni látszik.

Ez a diéta azonban nem csak az energiabevitelről, és a szénhidrátokról szól. Számos esetben a párhuzamosan jelenlevő anyagcserezavarok miatt a mikro-tápanyagokról (nyomelemek, vitaminok) is pontos ismereteket kell átadnunk, melyek helyes bevitele a diéta fontos része.

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, hogy mennyi új dologra kell odafigyelni az étkezéssel kapcsolatban. Megfelelő szakmai ismeretek nélkül könnyű elveszni az adatokban, és helytelen következtetésekre jutni. Szakember vezetésével azonban ez mindenki számára biztonsággal elsajátítható.

A diétás tanácsadás menete

• Az első alkalommal áttekintjük a javasolt étrend mennyiségi jellemzőit, és a tápanyagtáblázat használatát. A kettő együttes alkalmazása biztos támpontot nyújt a diéta megvalósításához. Megbeszéljük a diétás napló vezetését, milyen módon és mely adatok feltüntetésével tudjuk hatékonyan alkalmazni.
• A folyamatos kontrollok során értékeljük a diétás naplót. Megbeszéljük mi okozott nehézséget, volt-e félreértés, min érdemes módosítani. Ezek alapján megoldásokat keresünk és kitűzzük a következő lépéseket.

Az így kialakított étrendben az egyéni tápanyagszükséglet a mindennapos odafigyeléssel, a megfelelő táplálkozási ritmus kialakításával, bárki számára megvalósítható.

A folyamatos konzultációk során megalapozott biztos tudás és az elért eredmények olyan motiváló tényezők, melyek szárnyakat adnak az étrend további betartásához. Ez vezet az életmódváltáshoz, amikor is a helyes táplálkozás már nem külön programként, hanem a mindennapok szerves részeként, teljes természetességgel van jelen.

Ennek a tudatos életmódváltásnak lehet gyümölcse a gyermekvállalás, és az egészséges életmód jelenléte az egész családban.

Amennyiben részt szeretne venni étrendi és életmód tanácsadásunkon jelentkezzen be telefonon vagy online felületünkön és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:42 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 11:52)