Blog: Felnőttkori pattanások? A pórusokban felszaporodott élősködők is okozhatják!

Általában nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget a pattanásoknak, főleg, ha pár nap alatt, nyom nélkül elmúlnak. Előfordulhat azonban, hogy a probléma sokáig fennáll, sőt, javulás helyett inkább súlyosbodik – ilyenkor felmerülhet bennünk, hogy atkák szaporodtak meg a bőrünkben, és azok okozzák a kellemetlen tüneteket.

Bőratka minden életkorban előfordulhat, bár jellemzően a felnőttkori, vagy a súlyos, nehezen kezelhető pattanások esetében érdemes a jelenlétükre gondolni, és bőrgyógyászhoz menni. A Demodex brevis nevű atkák a faggyúmirigyekben élnek, és az ott található fehérjével és zsírral táplálkoznak – mivel folyamatosan irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, így csúnya pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön.

Bőratkák esetén hiába választjuk a legdrágább kozmetikumot, és hiába mossuk vízzel az arcot, ezek nem hoznak tartós javulást, az egyetlen megoldás az atkák kiirtása – szakember segítségével. Az atkákat fájdalommentesen, mikroszkóppal vizsgálják, mert csak erős nagyításban láthatók jól a 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők. Ezután következhet a célzott, speciális készítményekkel végzett kezelés, ami az atkák életciklusától függően hónapokat vehet igénybe.


Hogyan fertőződhetünk meg?

Jellemzően az ágyneműről, párnáról szerezzük be az élősködőket, de átkerülhet az arcunkra akkor is, ha valaki más fertőzött sminkeszközeit, kozmetikumát használjuk. A kis élősködők aztán nagy számban szaporodni kezdenek, egy alkalommal 12-14 petét raknak le a faggyúmirigyekben.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 05. 07. 11:44 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 11. 12:34)