Blog: Sörre bor, vagy borra sör? Melyikkel kerülhető el a kínzó másnaposság?

„Borra sör, meggyötör, sörre bor, mindenkor” - hangzik a sokat hallott mondás, mely arra buzdít, hogy ha előbb a sört, majd utána a bort választjuk, elkerülhetjük a másnaposságot, fordítva viszont komoly kínokat élünk át a buli után. Tényleg segít, ha megfelelő sorrendben fogyasztjuk a különböző italokat?

Mindenkinek megvan a bevált módszere, amivel már az este alatt arra készül, hogy a másnap kevésbé legyen kellemetlen: vannak, akik igyekeznek sok vizet inni az alkoholtartalmú italok mellé, mások folyton csipegetnek valamit a koccintások között, de olyanok is akadnak, akik jól bevacsoráznak a mulatozásból hazatérve, mielőtt lefeküdnének aludni. Sokan vannak, akik tartják a mondást, és úgy próbálják megúszni a macskajajt, hogy a bor után sosem isznak sört, de ha söröztek, egy-egy pohár bort még meg mernek kóstolni.
Utóbbiaknak rossz hírünk van, ugyanis a legfrissebb kutatás szerint teljesen mindegy az italok sorrendje, a másnaposságot ezzel a trükkel nem kerülhetjük el.  

A vizsgálatba a szakértők 90 (19 és 40 év közti) önkéntest vontak be, akiknek a kísérlet előtti héten nem szabadott alkoholt inniuk. Az első csoport tagjai 1,5 liter sört, majd négy nagy pohár bor ittak; a második csoport ugyanennyi mennyiséget kapott, de fordított sorrendben; a kontrollcsoport pedig nem keverte az italokat, ők vagy csak sört, vagy csak bort ittak.

Az italozókat egész éjszakán át megfigyelték, majd arra kérték őket, hogy egy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeljék ittasságukat, később pedig a másnaposságukat - olyan tényezők alapján, mint a fejfájás, álmosság, hányinger vagy fokozott pulzusszám.

Egy hét múlva újra megismételték a kísérletet, ám ezúttal akik borral kezdték a sorozatot, sört kaptak, akik sörrel, azok pedig borral indítottak. Az eredmények alapján nem tudták megerősíteni, hogy ha borra isszuk a sört, kevésbé leszünk másnaposak, mint fordítva, úgyhogy az ismert mondás igazságtartalma megdőlt.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 04. 16. 11:18 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 16. 11:35)