Blog: Komoly egészségügyi megpróbáltatásokkal kell szembenézni az El Camino zarándokainak

A Szent Jakab-zarándokút, az El Camino egyre több embert vonz, 2016-ban az utat 277 000 zarándok járta végig. A zarándokok többsége gyalogosan teszi meg a 790 km hosszúságú útszakaszt, amit még sokan kiegészítenek egy 70 km-es, tengerpartra vezető úttal. A zarándokoknak az út hosszából adódóan kisebb-nagyobb egészségügyi megpróbáltatásokkal kell szembenézniük, melyekre nem árt előre felkészülni!

Az El Camino már-már tömegsportnak tekinthető, mintsem spirituális élménynek, így megvannak a maga egészségügyi kockázatai, melyeket nem árt komolyan venni. A zarándoklattal összefüggő egészségügyi problémák az alábbi csoportokba sorolhatók:

Mozgásszervi problémák: gyakoriak a fájdalmak az Achilles-ín terhelése miatt, de a hátizsák túlsúlyának következtében is kialakulhat fájdalom. Mindennapos a hát-, és derékfájás; a helytelenül megpakolt és hordott hátizsákok akár felkar véna thrombosist is okozhatnak.

Sérülések: gyakoriak az elesések, a végtagficam. Útnak indulás előtt javasolt a napi bemelegítés az izomkárosodás kivédése érdekében.

A meleg éghajlat okozta megbetegedések: a fizikai és pszichikai megterhelésen túl az extrém magas hőmérséklet, a napsütés nehezíti a zarándokok útját. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bő folyadékfogyasztás-, és tartalékolás fontosságát.

Bőrgyógyászati megbetegedések: bőrgyógyászati szempontból a vízhólyagok és a poloskacsípések jelentik a legfőbb gondot, a poloska csípése nem fertőző, viszont csípő, viszkető kiütéseket okoz, és allergiás reakciót idézhet elő. A vízhólyagok megjelenése mindennapos, kezelésükre érdemes odafigyelni és nem „házi praktikákkal” gyógyítani.

Drog- és alkoholproblémák: az El Camino alatt nincs megtiltva az alkoholfogyasztás, azonban óvatosságra intenek a szakemberek, hiszen az alkohol a hőháztartás zavarához vezethet.

Személyi intim higiénével összefüggő eltérések: nők esetében a menstruáció lehet problémás, azonban az intimkellékek beszerzése nem okoz problémát, hiszen az úton végig lehet gyógyszertárakat találni.

Gyógyszerpótlás, egészségügyi ellátás: sok esetben szükség lehet öngyógyításra, de általában a zarándokok útipatikája nem elég felszerelt. A zarándokút során gyógyszertárak állnak rendelkezésre, és kisebb-nagyobb ellátóhelyeket is találni.

Pszichiátriai problémák: számolni kell a zarándoklat kiváltotta stressz okozta újkeletű pszichiátriai problémák megjelenésével, vagy régi patológiás állapotok fellángolásával (pl. látomások, megvilágosodások, attitűdváltozások, érzékcsalódások, istenes élmények). 

1973-tól 2016-ig összesen 221 halálesetet említenek. A hosszú zarándokút a krónikus cardiovascularis betegségben szenvedők esetében növelheti a hirtelen szívhalál valószínűségét; a leggyakoribb halálokok az akut coronariaesemények, közlekedési balesetek, krónikus betegségek voltak, de előfordult gyilkosság, hőmérsékleti ártalom, stroke, vízbe fulladás, meningitis, pneumonia és kimerülés is. 

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: Dr. Felkai Péter. Az El Camino zarándokút egészségügyi kockázatai.  Orvosi Hetilap 2018; 159(38):1535-42.

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 06. 25. 14:09 (Utolsó frissítés: 2019. 06. 25. 14:40)