Blog: Egyre többen szülnének akár ötvenévesen is

Friss statisztikák és kutatások szerint a nyugat-európai és amerikai nők, illetve családok között egyre népszerűbb a késői, akár ötvenéves kor idején történő gyermekvállalás. A szülés kitolása időben természetesen egészségügyi kockázatokkal és nehézségekkel is járhat, amiket senkinek sem szabad figyelmen kívül hagynia, ugyanakkor gyakorlatiasabb problémák is felmerülhetnek a trend kapcsán.

Az angol kutatások szerint a 40 évesnél idősebb anyák által szült gyermekek száma 2008 és 2012 között 44 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan a 25 évesnél fiatalabb kismamák száma lecsökkent, majdnem a hetvenes években mért adatok felére.

A tendencia alakulásában a kézenfekvő okok mellett (az átlagéletkor növekedése, illetve az életszínvonal javulása a nyugati társadalmakban) az érzelmi érettségre hivatkoztak a legtöbben, úgy a párok, mint a gyermeket vállaló egyedülálló nők. Elmondásuk szerint úgy érezték, öntudatosabb felfogással, eredményesebben tudják nevelni gyermekeiket, érettebben, mint tették volna húszas éveik derekán. A másik visszatérő momentum az anyagi biztonság megteremtésének gondolata – ehhez időre lehet szükség, és nagyon sok mindenen múlik, mikor érzi magát ilyen szempontból alkalmasnak egy pár a gyermekvállalásra (tehát ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nő a karriert választja a baba helyett). Azt viszont sokan elismerték, hogy a folyamat így sokkal nehezebb volt: az idősebb nők közül sokakat egyből a lombikprogramba irányítottak. Érdekes adalék, hogy az idősebb szülők közül sokan tartanak attól, hogy nem láthatják majd felnőni gyermeküket, és utólag visszatekintve inkább a harmincas éveikben szültek volna.

Ha valaki az idősebb korban történő gyermekvállalás mellett dönt, bizonyos orvosi kockázatokkal mindenképpen szembe kell néznie. Az idősebb anyák esetében magasabb a vetélés, illetve a méhen kívüli terhesség kockázata is. A születendő gyermekek is hajlamosabbak lehetnek a genetikai eredetű rendellenességekre, és mindenképpen fontos átgondolni a jövő vonatkozó gyakorlatias kérdéseit is: vagyis, hogy meddig és hogyan tudják majd a szülők követni és támogatni gyermekük életútját.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:52 (Utolsó frissítés: 2018. 11. 14. 12:30)