Blog: Egy hét, ami tényleg a nőkről szól!

Lehet, hogy már a könyöködön jön ki a méhnyakrák témája, de az a helyzet, hogy nem lehet elégszer elmondani, milyen fontos a szűrővizsgálat, az oltás és az, hogy ha baj van, időben kiderüljön. Mert a méhnyakrák kezelhető és gyógyítható! 
Idén már tizennegyedik alkalommal hirdetik meg a 2007-ben indult Európai Méhnyakrák megelőzési Hetet. Ez a betegség azonban a mai napig tizedeli a nőket az egész kontinensen. Itthon azonban az átlagosnál is rosszabb a helyzet.Évente 500 értelmetlen halál

Magyarországon nagyon sok, éves szinten 1000-1200 új méhnyakrákos beteget regisztrálnak. Évente 500 nő hal bele ebbe a betegségbe, amit, ha időben észrevesznek és megfelelő módon – akár műtéti úton is – kezelnek, túl is élhetnének. Ehhez azonban az kell, hogy figyeljünk magunkra és akkor is vegyünk részt szűrővizsgálaton, ha épp semmilyen problémánk nincs, mert ha csak a tünetek megjelenésekor megyünk orvoshoz, lehet, hogy már késő lesz!


Bármire ráfoghatók az első jelek

A méhnyakrák kifejlődéséhez sok idő kell, van, aki másfél év után kezd tüneteket produkálni, másnál azonban akár 10 év is eltelhet, mire komoly problémát okoz a daganat kialakulása. Ez teljesen egyénfüggő, ahogy a tünetek megjelenése is. Maga a méhnyakrák alattomos dolog, sokáig nem okoz fájdalmat, ezért csak a megelőzésben és a megérzéseinkben bízhatunk, hogy időben orvoshoz kerüljünk.  Gyakori, hogy a rákos sejtburjánzás vérzészavart okoz, azaz nem a ciklusnak megfelelő időben jelentkezik vérzés. Ez a tünet a változó korban lévő nőknél azonban félreérthető lehet, sokan azért nem gyanakodnak méhnyakrákra, mert életkoruk miatt a ciklusuk kissé kiszámíthatatlanná vált. Másoknál sárgás, rossz szagú hüvelyi folyás jelentkezik, amit a nők hajlamosak egyszerű hüvelyfertőzésnek gondolni és a patikákban vagy drogériákban, vény nélkül kapható hüvelykúpokkal kezelgetni.
Ahogy a daganat növekszik, egyre több bajt okoz. Rendszeressé válhat a deréktáji fájdalom, a szex is inkább kín lesz, mint öröm. Ha a rákos sejtburjánzás elzárja a méhüreget, a menstruációs váladék nem tud kiürülni, így pangani kezd a méhben, erős fájdalmat és fertőzést okozhat. Ha a méhnyakrák előrehaladott stádiumban van már, akkor érintetté válik a húgyhólyag és a végbél is, a húgyvezeték elzáródhat, ami megakadályozza a vizelet távozását, így vesemedence gyulladás is felléphet.


Korán felismerhető

Ahhoz, hogy ezeket a tüneteket és a végstádiumot elkerüljük, nem kell más, csak rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. A citológiai vizsgálat sejt kenet mintából képes kimutatni a rákos sejteket azelőtt, hogy azok daganattá fejlődnének. Tudjuk, hogy méhnyakrák csakis azokban alakulhat ki, akik magas kockázatú HPV vírussal fertőzöttek, ezért fontos a HPV teszt egyidejű elvégzése. Sőt, a diagnosztikai módszerek ma már annyira pontosak, hogy a CINTEC vizsgálattal azt is megtudhatjuk, hogy kik a valóban veszélyeztetettek, akiknél a vírus már a hámsejtek magjába is behatolt. Ezek a vizsgálatok segítenek abban, hogy a szakemberek sokkal biztonságosabban tudjanak arról dönteni, hogy kik azok, akiknél egy kisebb beavatkozást már el kell végezni (konizáció), amivel a kezdődő folyamatot meg lehet állítani.


A HPV védőoltás nem mumus! 

Néhány éve már több helyen is ingyen kapják a 12 éves lányok a méhnyakrák elleni oltást, de orvosi vényre meg is vásárolható a vakcina a gyógyszertárakban. Sokan azért nem adatják be, mert meglehetősen drága, ha saját zsebből kell kifizetni, mások nem hisznek benne, sőt, mindenféle káros mellékhatást tulajdonítanak neki. Egy dolgot mindenképpen tudni kell, mégpedig azt, hogy a HPV védőoltás azon HPV vírustörzsek ellen nyújt védettséget, amelyek igazolhatóan felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. Mivel a HPV vírus szexuális úton terjed, érdemes a fiúkat is beoltani, hiszen ők viszik át a fertőzést egyik lányról a másikra a későbbiekben. Sokan úgy gondolják, hogy felnőttkorban már felesleges az oltás beadása, pedig ez távolról sincs így. A nőgyógyásznál – ha HPV fertőzöttségünk van – kérhetjük az úgynevezett tipizálást, melynek során megállapítják, hogy mely törzsekkel érintkeztünk és ha a rákért felelősekkel nem, akkor a legjobb dolog amit tehetünk, az az oltás kérése, hogy a jövőben se kerüljünk bajba. Meglepő lehet azonban az, hogy sok nő arról számol be, hogy az oltás beadása után a már meglévő HPV fertőzése is megszűnt, hamarabb, mint ahogy az immunrendszerük egymagában felvette volna vele a harcot!

Fontos! Ha a családban, anyai ágon volt méhnyakrákos eset, mindenképpen indokolt az évenkénti ellenőrzés. Sok jó orvos van, keresd meg azt, akiben megbízol és menj el hozzá minden évben. Az életedet mentheted meg vele!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 01. 29. 14:40 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 21. 09:49)