Blog: Egészséges táplálkozás

Nap, mint nap egyre több olyan cikkel találkozhatunk, mely elriasztó gondolatokat ébreszt bennünk bizonyos élelmiszerekkel szemben. A legutóbbi ilyennel egy közösségi oldalon futottam össze, az írás a húsipari termékeket festette le egészen sötét színben. A következőkben igyekszem a hitek és tévhitek szálait kibogozni, és rávilágítani pár kézzel fogható tényre.

Először is azt tudni kell, hogy a mai viszonylatban az ember egyre több feldolgozott terméket fogyaszt, és vár el az ipartól. Így ha teljesen adalékanyagoktól mentes húsra vágyunk, színhúst kell vásárolnunk. (Magam részéről szívesebben vásárolok piacon, ám személy szerint az Interspar-t is megbízható "húsforrásnak" tartom.)
Ha felvágottat, szalámit és kolbászt kívánunk, el kell fogadnunk, hogy azok kisebb-nagyobb mértékben adalékanyagokat tartalmaznak. Természetesen nem mindegy, hogy mit, és mennyit!
A "soluprat" nevezetű anyagot (Nátrium-pirofoszfát) valóban felhasználják húskészítményekhez, leginkább pépgyártásnál alkalmazzák, nitrites pácsóval együtt. Feladata a vízmegkötés-megtartás. Az arra vonatkozó állítást, mely szerint ez az emberi bélrendszerben is kifejti ezt a hatást, sajnos nem tudom megítélni.

A tejporról azt írják, ezzel állítják be a kívánt fehérjetartalmat. Meglehet, hogy előfordul még ilyesmi, ám komoly ellenőrzési rendszereken mennek át a termékek, a csomagoláson pedig fel kell tüntetni a fehérjetartalmon kívül azt is, ez milyen eredetű fehérjéből adódik össze.
Szójafehérjét is használnak a feldolgozott húskészítményekhez, természetesen nem mindegyikhez - erre valóban azért van szükség, mert a hús részt kipótolja  a termékben, de ezt nem számottevő mértékben kell elképzelni. Legtöbbször a termék árán is meglátszik az, milyen arányban tartalmaz minőségi, állati eredetű fehérjét, ám ez sem minden esetben meghatározó! (A teljes szójamentességre igazából allergia fennállásakor van szükség.)
Az emulgeálószer a másik emlegetett anyag. Az emulgeálószer feladata a termékben a hidrofil és hidrofób fázisok "összetartása", elegyítése. Ily módon használják például kenhető húsáruknál, melyek nagymértékben tartalmaznak szalonnarészeket, mellette pedig húsrészeket, melyeket egységes masszává kell alakítani.
Műbelek. Nos, azt mindenkinek saját ízlése alakítja, eredeti bélbe töltött árut választ, vagy eltávolítható műbeleset - minden terméknél kötelező feltüntetni a fajtáját. Elég nyilvánvaló, hogy a műbelek többsége nem átlátszó, a bennük található termék színe nem fog megegyezni a "burokkal". Szerintem ezen nincs miért meglepődni.
A csomagoláson szintén fel kell tüntetni, hogy az adott áru füstölési eljárással készült e, vagy füstaromát tartalmaz. Itt azért megemlíteném, hogy a füstölés sem tartozik a legegészségesebb eljárások közé, tekintve, hogy a tartósító hatást többek között a formaldehid, fenol és származékai adják, az ízt aromás aldehidek, ketonok és fenolok. Továbbá a füstöléskor keletkező  benzpirén karcinogén hatású anyag. 

Mindenképpen érdemes odafigyelni, mi kerül a kosárba, és ha feldolgozott húsipari terméket vásárolunk, nézzük meg a címkéjét! Egyre több törekvés van a természetesebb felvágottak kialakítására, mint például a Spar Vital termékcsaládon belül. Én személy szerint az előre csomagolt felvágottak híve vagyok, hiszen ott a gyártó köteles minden összetevőt és eljárást feltüntetni a terméken. Azt persze tudni kell, hogy az adalékanyagok sem mind elítélendők, az említett szója és tejpor nem rendelkezik egészségkárosító hatással, így megbetegedni nem fogunk, ha ezeket tartalmazó terméket fogyasztunk - csupán jobb érzéssel választjuk a természetesebb fajtákat.
Nagyon ritkán vásárolok virslit, párizsit, szinte soha. Egyrészt nem igazán kedvelem őket, másrészt az már elég köztudomású, hogy nem elsőrendű húsrészekből készítik őket. Inkább a csirke-, pulykafelvágottakat részesítem előnyben (pl. az efef termékei garantáltan szója és tejcukormentesek - ennek ellenére nem aranyár-kategóriásak).

Azt gondolom, ha körültekintően vásárolunk, nem kell félnünk a hústermékektől (én elviekből nem vásárolok pl. ízfokozót tartalmazó termékeket) - hogy ennek érdekében ki milyen anyagi áldozatokra hajlandó, az már egyéni megítélés.
Minden esetre a hozzám fordulóknak nagyon szívesen segítek a további eligazodásban, valamint egyes konkrét termékek tudományos megítélésében.

Amennyiben további kérdései merültek fel, foglaljon időpontot telefonon vagy emailben!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:38 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 11:50)