Blog: Dohányzás és impotencia összefüggései

A dohányzás is hozzájárulhat az impotencia kialakulásához, akár lelki, akár szervi hatásait vizsgáljuk.

Dohányzás, pillanatnyi öröm, hosszú távú kockázat

Egy dohányzó ember számára örömöt, meghittséget vagy pillanatnyi nyugalmat hozhat a cigi szünet. Vannak, akik kávé mellé gyújtanak rá, mások mámorosabb estéken élvezik leginkább a dohányzás előnyeit, pedig számos vizsgálat és kísérlet alátámasztja a veszélyeket. Legyenek akár koca- vagy láncdohányosok, még tiltásokkal és szigorú szabályozásokkal sem sikerül eltántorítani azt a sok millió embert, akik nap mint nap rágyújtanak világszerte. Az egészségügyi veszélyek világosak és elkerülhetetlenek, csakhogy a legtöbb nem azonnal jelenik meg a dohányzó életében, így nem figyel rájuk. A közismert légzőszervi megbetegedések mellett a szív- és érrendszeri zavarok a leggyakrabban jelentkező problémák. Az impotencia szempontjából kiemelt jelentősége van az érrendszer megbetegedésének, mely az egyik leggyakoribb szervi ok.


Impotencia, amikor cserben hagy a természet

Az impotenciát szokás úgy felfogni, mintha a férfiasságától fosztaná meg a természet az embert. Sokan a reprodukciós rendszer „hibájának" vagy az öregedéssel járó kellemetlenségnek tudják be a potenciazavarokat. Pszichés és szervi okai egyaránt lehetnek, sokszor pedig a kettő együttesen is fennáll. A férfiasság elvesztésétől való félelem szorongást kelt a férfiak nagy részében, mely tovább rontja az állapotot. Dohányzás esetén is fennáll ez a stresszkeltő hatás, ugyanis feszültséget okoz a szervezetben. A legtöbb dohányos ugyan úgy éli meg, hogy a cigaretta megnyugtatja, de ez egy csalóka érzés. A nikotinhiány következtében fellépő feszültséget oldja a cigaretta, így elszívása összekapcsolódik egy kielégülés érzéssel. Ezt élik meg a dohányzók nyugtató hatásként, majd stesszhelyzetben rágyújtanak, hogy ugyanezt a megkönnyebbülést elérjék.


Pár perc alatt felismerhető kapcsolat

Az impotencia kapcsolata a dohányzással tehát sokkal közelibb, mint az elsőre látható. A dohányzás okozta érkárosodás csökkenti az érfal rugalmasságát, és rontja az áramlást az erekben . Gyakran maga a merevedési probléma hívja fel a figyelmet a keringési zavarra, sőt hosszú távon előjele lehet egy súlyosabb szív- érrendszeri katasztrófának. Az arteriográf vizsgálattal értékelhető az erek állapota, így kimutatható ha az impotencia kialakulásában érrendszeri betegség is közrejátszik. Szükség esetén további vizsgálatok, majd megfelelő terápia segíthet az állapot rendezésében.

Jelentkezzen be most arteriográf vizsgálatra!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 10:31 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:19)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Kopa Zsolt
Dr. Kopa Zsolt